Τέλος στην αγωνία – 4 Δραμινοί επιτυχόντες (H Βασιλική Κουταροπούλου, o Πασχάλης Κωνσταντινίδης o Κωνσταντίνος Σωτηρέλλης και ο Γιώργος Υφαντίδης) μιλάνε στα «Χ»
Ανακοινώθηκαν χθες γύρω στις 5 το απόγευμα οι βάσεις εισαγωγής για τις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Oι υποψήφιοι για μια θέση στην ανώτατη και ανώτερη εκπαίδευση μπορούν να μάθουν τις βάσεις εισαγωγής μπαίνοντας στη σελίδα του Yπουργείου Παιδείας results.it.minedu.gov.gr και πληκτρολογώντας τον προσωπικό τους κωδικό. Eκεί, όσοι δεν το έχουν κάνει ήδη, θα μπορούν να μάθουν σε ποια σχολή έχουν περάσει.
Η αγωνία λοιπόν για χιλιάδες υποψηφίους έχει πλέον τελειώσει και όσοι κατάφεραν να εισαχθούν στην σχολή της επιλογής τους έχουν την αίσθηση και όχι άδικα ότι επιβραβεύτηκαν οι προσπάθειές τους.
Γεγονός είναι ότι για τα περισσότερα παιδιά η είσοδος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν είναι μία απλή υπόθεση για πολλούς λόγους. Γι αυτό άλλωστε και η βοήθεια της εξωσχολικής εκπαίδευσης δηλαδή της γνώσης και της μεθοδολογίας που παρέχεται στα φροντιστήρια τα έχει κάνει πολύ σημαντικό εργαλείο για την επίτευξη της εισόδου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι επιτυχόντες.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι για πολλούς επιτυχόντες και στην Δράμα τα αποτελέσματα δεν απείχαν πολύ από τις δικές τους αρχικές εκτιμήσεις και με την έννοια αυτή δεν ξαφνιάστηκαν τόσο.
Θα πρέπει ακόμη να υπογραμμισθεί ότι αρκετά από τα παιδιά που πέτυχαν την είσοδο τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο της συνέχισης της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας στο εξωτερικό καθώς εκτιμούν ότι εκεί υπάρχουν σαφώς περισσότερες επαγγελματικές ευκαιρίες. Η διαπίστωση αυτή ωστόσο που είναι πρόδρομος του λεγόμενου ” brain drain ” θα πρέπει να προβληματίσει ιθύνοντες και μη.
Η Βασιλική Κουταροπούλου από την Δράμα πέρασε πέμπτη στην σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής (ΣΑΝ) Αθηνών με 17954 μόρια και όπως είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ είναι πολύ ικανοποιημένη από την είσοδό της στην σχολή αν και αποτελούσε την τρίτη επιλογή της. Η ίδια θεωρεί ότι η συνέχεια από πλευρά συντελεστή δυσκολίας δεν θα είναι εύκολη αλλά όπως σημειώνει είναι προετοιμασμένη. Η Βασιλική πέρασε στην συγκεκριμένη σχολή με την δεύτερη προσπάθειά της και όπως εξηγεί πολύ εύστοχα η επιτυχία της εισόδου στην σχολής της επιλογής μας εξαρτάται από το πόσο πολύ θέλουμε να εισαχθούμε σε αυτήν. Σε ότι αφορά την ψυχολογία που έχουν οι υποψήφιοι σε αυτή την δοκιμασία για την είσοδό τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η Βασιλική θεωρεί ότι η πίεση και η αγωνία που υπάρχει είναι εξίσου έντονη για όλα τα παιδιά. Η ίδια πάντως δεν σκέφτεται την συνέχεια της επαγγελματικής της πορείας που μόλις τώρα αρχίζει μακριά από την Ελλάδα, έχοντας μάλιστα βάλει ως στόχο την εισαγωγή της στην Ιατρική.
Ο Πασχάλης Κωνσταντινίδης από την Δράμα με 16848 μόρια πέρασε στην σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών της Πάτρας. Ο Πασχάλης δηλώνει ικανοποιημένος από την επιλογή του αν και δηλώνει πώς τον περιμένει πολύ διάβασμα λόγω του αντικειμένου της σχολής. Ο Πασχάλης είναι από τα παιδιά, που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο της συνέχισης της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας στο εξωτερικό ή τουλάχιστον όπως λέει δεν θα ήταν αρνητικός απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο διότι όπως αναφέρει, εκτός Ελλάδας υπάρχουν πολύ περισσότερες επαγγελματικές ευκαιρίες. Θεωρεί ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν οι ανάλογες επαγγελματικές ευκαιρίες ειδικά για σχολές όπως αυτή στην οποία πέτυχε την εισαγωγή του. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, είναι δύσκολο κανείς να μην φύγει στο εξωτερικό βγαίνοντας από τέτοιες σχολές αφού οι ευκαιρίες σε αυτό το αντικείμενο είναι πολύ περισσότερες. Ο Πασχάλης δηλώνει ότι το αποτέλεσμα της εισαγωγής του δεν του προξένησε εντύπωση διότι όπως λέει γνώριζε ότι έγραψε περισσότερο από την περσινή βάση της σχολής του και οι εκτιμήσεις που υπήρχαν έκαναν λόγο για πτώση.
Ο Κωνσταντίνος Σωτηρέλλης από την Δράμα πέρασε στο Φυσικό των Ιωαννίνων με 13900 μόρια, αν και είχε ως πρώτη επιλογή την σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών δηλώνει ευχαριστημένος από την εισαγωγή του στο Φυσικό. Δηλώνει αισιόδοξος για την συνέχεια. Παράλληλα σε ότι αφορά την συνέχιση των σπουδών και το μέλλον της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας θεωρεί ότι θα προχωρήσει σε μεταπτυχιακό επίπεδο τις σπουδές του στο εξωτερικό. Ακόμη δεν αποκλείει και την συνέχιση της επαγγελματικής σταδιοδρομίας εκτός Ελλάδας εάν προκύψει η ανάλογη επαγγελματική πρόκληση. Όπως λέει ο Κωνσταντίνος τις μιλώντας για το επίπεδο της εκπαίδευσης και για τα παιδιά που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές, τις περισσότερες φορές εάν οι υποψήφιοι δεν ακολουθήσουν τον δρόμο των φροντιστηρίων ή των ιδιαίτερων δεν φθάνουν στο 100% των στόχων τους, διότι θεωρεί ότι η δουλειά που γίνεται στα σχολεία δεν επαρκεί. Κατά συνέπεια σύμφωνα με όσα δεν υπάρχουν ίσες ευκαιρίες με βάση τα σημερινά δεδομένα της εκπαίδευσης.
Ο Γιώργος Υφαντίδης από την Δράμα πέτυχε την είσοδό του στο Μαθηματικό του Πανεπιστημίου της Κρήτης, με 10.990 μόρια. Πέρασε σε σχολή της αρεσκείας του αλλά σε άλλη πόλη από αυτή που περίμενε. Ο ίδιος τονίζει ότι δεν περίμενε την πτώση των βάσεων σε αυτό το επίπεδο αν και τα θέματα ήταν δύσκολα. Ο Γιώργος πέτυχε να εισαχθεί σε σχολή με το αντικείμενο που τον ενδιαφέρει πραγματικά από μικρή ηλικία και για τον λόγο αυτό δηλώνει ενθουσιασμένος με την είσοδό του στην σχολή. Ο Γιώργος θεωρεί ότι ο τρόπος που λειτουργεί η δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα χρειάζεται βελτιώσεις και ο ίδιος θεωρεί οι ελλείψεις που υπάρχουν κάνουν απαραίτητη την εκπαίδευση των παιδιών στην ιδιωτική εκπαίδευση προκειμένου να συμπληρώσουν τις γνωσιακές ανάγκες που έχουν.
Καλή σταδιοδρομία σε όλα τα παιδιά