Περίπου 2000 χιλιάδες νέοι σπουδαστές αναμένεται να εισαχθούν στις Σχολές και τα Τμήματα του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης και από αυτούς 350 στις σχολές που λειτουργούν στην Δράμα, 1600 στην Καβάλα και 130 στο Διδυμότειχο σύμφωνα με πληροφορίες από το ΤΕΙ ΑΜΘ. Εντωμεταξύ έχουν ήδη αρχίσει να καταφθάνουν στη Δράμα επιτυχόντες με τους γονείς τους που προσπαθούν να δώσουν λύση σε ένα από τα αρχικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές και δεν είναι άλλο απο αυτό της ανεύρεσης στέγης. Πρόκειται για ένα γολγοθά χωρίς υπερβολή αφού τα διαθέσιμα σπίτια για φοιτητές στην πόλη της Δράμας παρότι παραμένουν στα ίδια επίπεδα ενοικίων σε σχέση με πέρσι, δεν είναι αρκετά με αποτέλεσμα να χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια από τους επιτυχόντες και τους γονείς τους προκειμένου να εξασφαλίσουν την στέγασή τους. Ανάλογη βέβαια είναι και η ταλαιπωρία των δραμινών επιτυχόντων που έχουν περάσει σε σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην υπόλοιπη χώρα και πολλοί από αυτούς έχουν ήδη ταξιδέψει προκειμένου να χαρτογραφήσουν τις δυσκολίες που θα συναντήσουν σε επίπεδο στέγασης και όχι μόνο. Ανάλογα με την πόλη όπου βρίσκεται η σχολή της εισαγωγής τους πάντως ποικίλουν και τα προβλήματα. Τουλάχιστον σε ότι αφορά την στέγαση τα προβλήματα αυτά εκτείνονται από την χαμηλή ποιότητα των σπιτιών που είναι διαθέσιμα μέχρι και τα υψηλά ενοίκια των σπιτιών που είναι σε ευνοϊκότερη θέση για την μετάβαση στην σχολή τους. Παρά τα προβλήματα αυτά όμως που στην χώρα μας έχουν γίνει καθεστώς επί δεκαετίες για τους νέους φοιτητές και σπουδαστές, τα παιδιά δεν έχουν σταματήσει να είναι ενθουσιασμένα με την έναρξη αυτού του νέου κύκλου στην ζωή τους.
Η Μαρία Κουγιουμτζή από το 3ο ΓΕΛ Δράμας πέρασε 5η στο τμήμα Λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με 16251 μόρια. Πετυχαίνοντας στην σχολή της πρώτης της επιλογής. Η Μαρία δεν κατάφερε να πετύχει την εισαγωγή της στην σχολή της πρώτης της επιλογής πέρσι αλλά δεν απογοητεύθηκε. Επέμεινε και έδωσε για δεύτερη φορά εξετάσεις φέτος με αποτέλεσμα να καταφέρει να επιτύχει τον στόχο της. Όπως λέει η δυσκολία στην δεύτερη προσπάθεια είναι περισσότερο ψυχολογική αλλά τα πράγματα είναι πιο εύκολα όταν έχεις την στήριξη γονιών και καθηγητών. Στόχος της Μαρίας είναι να σπουδάσει και να παραμείνει στην Ελλάδα πιθανόν και στην Δράμα παρόλα αυτά δεν κλείνει τις πόρτες για συνέχεια της σταδιοδρομίας της στο εξωτερικό. Απευθυνόμενη στα παιδιά που δεν πέρασαν στην σχολή της επιλογής τους η Μαρία είναι κατηγορηματική “Να ξαναπροσπαθήσουν, λέει και προσθέτει, να το κάνουν εάν έχουν την δυνατότητα οι γονείς να τους υποστηρίξουν”.
H Δώρα Δανά από το 1ο ΓΕΛ Δράμας με 17350 μόρα πέρασε στο τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η Δώρα λέει ότι το αντικείμενο της σχολής την ενδιέφερε από μικρή ηλικία και βέβαια ήταν η πρώτη της επιλογή στις πανελλαδικές…”Είναι ένα επάγγελμα που αγαπάω πολύ γιατί δείχνεις την προσφορά σου στον συνάνθρωπο, είναι δοτικό, αναλύεις τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ανθρώπων”. Η εισαγωγή της στην σχολή δεν ήταν πάντως έκπληξη για την Δώρα που προσπάθησε πάρα πολύ για να συγκεντρώσει τα μόρια της εισαγωγής της και όπως εξηγεί, να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα. Πάντως όπως λέει ο στόχος δεν ήταν εύκολη υπόθεση γιατί χρειάστηκε αρκετές ώρες διάβασμα την ημέρα και ταυτόχρονα σχολείο και φροντιστήριο. “Πολλές φορές σκέφτηκα και να τα παρατήσω αλλά δεν το έβαλα κάτω και πέτυχα. Νομίζω ότι ο κόπος μου δικαιώθηκε” διευκρινίζει η Δώρα.
Ο Δημήτρης Σταματιάδης από το 1ο ΕΠΑΛ Δράμας με 13380 μόρια πέρασε 6ος στη σχολή Μηχανικών Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Καβάλας που ήταν η πρώτη του επιλογή. Η επαγγελματική σχέση του οικογενειακού του περιβάλλοντος με την επιχείρηση ΚΤΕΟ και το μηχανουργείο που διαθέτει ώθησε τον Δημήτρη στην συγκεκριμένη επιλογή. Ο ίδιος δεν μπήκε στην διαδικασία εξεύρεσης στέγης στην γειτονική πόλη καθώς σκοπεύει να πηγαινοέρχεται όπως σημείωσε. Σχετικά με την προσπάθεια επίτευξης του στόχου του ο Δημήτρης είπε ότι υπήρξε δυσκολία σε ότι αφορά τα θέματα των εξετάσεων ενώ ένα ακόμη εμπόδιο ήταν και η άνοδος των βάσεων στην συγκεκριμένη σχολή. Ο Δημήτρης που όπως εξηγεί δεν σκοπεύει να σταματήσει τις σπουδές του μόνο στην σχολή που πέρασε σημειώνει ότι η βοήθεια από τους καθηγητές του και το οικογενειακό περιβάλλον για την επίτευξη του στόχου του ήταν πολύ σημαντική…
Η Αγγελική Θεολογίδου από το 4ο ΓΕΛ Δράμας πέρασε 90η και με 15725 μόρια στο τμήμα Πληροφορικής Πατρών πετυχαίνοντας την σχολή της πρώτης της επιλογής με την πρώτη φορά. Η Αγγελική είναι πολύ ικανοποιημένη με την εισαγωγή της στην συγκεκριμένη σχολή καθώς ήθελε να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο αντικείμενο ήδη από το Γυμνάσιο. Αναφέρει επίσης ότι ανέμενε πτώση των βάσεων αλλά τελικά διαπίστωσε μεγάλη άνοδο ειδικά στην Πληροφορική. Σχετικά με την διαδικασία των εξετάσεων η Αγγελική λέει ότι είναι κουραστική αλλά όχι εμπόδιο για να πετύχει κάποιος τους στόχους του. Η ίδια είχε την στήριξη των γονέων της σε όλη αυτή την προσπάθεια πράγμα που την βοήθησε να έχει την σωστή ψυχολογία πέρα από την προετοιμασία για τις εξετάσεις.