Με φόντο την Ζ’ επιστημονική συνάντηση για τη Δράμα και την ιστορία της
Στο πλαίσιο της συμπλήρωσης των 100 χρόνων απο την δεύτερη απελευθέρωση όπως έγινε γνωστό από την ΔΕΚΠΟΤΑ του Δήμου Δράμας θα πραγματοποιηθεί η Ζ΄ Επιστημονική Συνάντηση η Δράμα και η Περιοχή της. Ιστορία και Πολιτισμός, με θέμα: «Η Δράμα και η περιοχή της κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο: ενσωμάτωση, δεύτερη κατοχή, ανασυγκρότηση». Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη, δηλαδή η 6η Επιστημονική Συνάντηση με το Επετειακό θέμα: “Η Δράμα της Νεότερης και Σύγχρονης Ελλάδας” που πραγματοποιήθηκε από 8 έως 10 Νοεμβρίου 2013 με τη συμμετοχή επιστημόνων από όλη την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2013. Κατά την διάρκεια μάλιστα του τριήμερου 6ου συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν σημαντικές και πρωτότυπες ανακοινώσεις για τη νεότερη και σύγχρονη ιστορία της πόλης μας. Συχνά οι ανακοινώσεις συνοδεύτηκαν από προτάσεις για την συντήρηση, την ανάδειξη και την αξιοποίηση των ιστορικών χώρων της περιοχής μας, παραθέτονται χρήσιμες πληροφορίες για την ταυτότητα αυτών των χώρων (καθώς και για την επιστημονική έρευνα που συνεχίζει να αποκαλύπτει νεότερα στοιχεία) και προτάσεις για την ανάδειξη και την τουριστική αξιοποίηση των ευρημάτων της περιοχής μας. Οι ανακοινώσεις κατά κοινή ομολογία των συνέδρων φώτισαν πολλές πτυχές της ιστορίας και του πολιτισμού του τόπου μας και θα προάγουν σημαντικά την επιστημονική έρευνα και γνώση.
Φέτος λοιπόν, πέντε χρόνια μετά και με τη συμπλήρωση της εκατονταετίας από τη δεύτερη απελευθέρωση του 1918, η Δημοτική Επιχείρηση Κοινωνικής Πολιτιστικής και Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας συγκαλεί τη έβδομη ( Ζ’) Επιστημονική Συνάντηση η Δράμα και η Περιοχή της. Ιστορία και Πολιτισμός, με θέμα «Η Δράμα και η περιοχή της κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο: ενσωμάτωση, δεύτερη κατοχή, ανασυγκρότηση». Η επιστημονική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 16-18 Νοεμβρίου 2018 στη Δράμα όπως ανακοινώθηκε από την Οργανωτική Επιτροπή και τον Πρόεδρο της Δ.Ε.Κ.ΠΟ.Τ.Α. Γεώργιο Ψαρρά.
Η επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου προκήρυξε πέντε (5) εισηγήσεις στην επιστημονική αυτή συνάντηση. Οι προτάσεις (έως 300 λέξεις) καθώς και ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα (έως μία σελίδα) θα έπρεπε να αποσταλούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση synedriodekpota@gmail.com, έως τις 10 Αυγούστου 2018.
Οι απαντήσεις της επιστημονικής επιτροπής θα σταλούν έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2018.
Το τηλέφωνο με το οποίο μπορείτε να επικοινωνούν οι ενδιαφερόμενοι είναι το 25210 48304, κα Ηρώ Ασήκογλου.
Οι θεματικές ενότητες του συνεδρίου είναι οι εξής: α) ενσωμάτωση της Ανατολικής Μακεδονίας στο ελληνικό κράτος, 1913-1916, β) η Ανατολική Μακεδονία στις διεθνείς διαβουλεύσεις, γ) η δεύτερη βουλγαρική κατοχή, 1916-1918, δ) μετά τον πόλεμο: οι προκλήσεις της ανασυγκρότησης (ανθρωπιστική δράση, προσφυγικές ροές 1913-1919, οικονομία, πολεοδομία, δημόσια υγεία κλπ).
Σημειώνεται ότι, ενώ στο πεδίο της ανασυγκρότησης το συνέδριο μπορεί να εκταθεί έως και τη δεκαετία του 1930, δεν θα εξετάσει πάντως το μείζον ζήτημα της έλευσης και εγκατάστασης των προσφύγων μετά το 1922, από τη Μικρά Ασία, τον Πόντο και τη Θράκη, που στο μέλλον θα αποτελέσει αντικείμενο ειδικής εξέτασης.
Σε όλη την Ευρώπη η συμπλήρωση της εκατονταετίας από την έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου τιμήθηκε κι εξακολουθεί να τιμάται με σημαντικές εκδηλώσεις που παρουσιάζουν τα πορίσματα της επιστημονικής έρευνας και καλλιεργούν την υπεύθυνη μνήμη. Γεγονότα του Μεγάλου Πολέμου στην ευρύτερη περιοχή, όπως η εκστρατεία της Καλλίπολης, το Μακεδονικό μέτωπο και οι εκεί στρατιωτικές επιχειρήσεις, έχουν γίνει αντικείμενο αντίστοιχων δραστηριοτήτων.
Η Ανατολική Μακεδονία βρέθηκε, το 1914-1918, στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων: η μοίρα της αποτέλεσε αντικείμενο διεθνών διαβουλεύσεων, υπήρξε πεδίο στρατιωτικών επιχειρήσεων, περιήλθε το 1916-1918 για δεύτερη φορά υπό βουλγαρική κατοχή, και μετά τον πόλεμο αντιμετώπισε την πρόκληση της ανασυγκρότησης. Η εμπειρία αυτή δεν έχει έως σήμερα αποτελέσει το αντικείμενο μιας συστηματικής συζήτησης στο πλαίσιο της μελέτης της ελληνικής ιστορίας.
Την Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου αποτελούν οι: Νάσος Βαγενάς, Νίκος Γεωργιάδης, Βασίλειος Μεσσής, Γεωργία Μπακάλη, Δημήτρης Πασχαλίδης,Δήμητρα Πατρωνίδου, Βασίλειος Ριτζαλέος, Ευάνθης Χατζηβασιλείου