Περήφανοι δηλώνουν εκπαιδευτικοί και οι γονείς
Καθολική επιτυχία στις πανελλαδικές και συγκεκριμένα στην εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της τάξης του 100% είχαν οι μαθητές του ΕΠΑΛ Προσοτσάνης. Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο διευθυντής του σχολείου κ. Γιώργος Σένδρος απέδωσε την επιτυχία των μαθητών στην αξιόλογη προσπάθεια που γίνεται στο σχολείο και στο επίπεδο των εκπαιδευτικών που εργάζονται σε αυτό.
Επίσης είπε ότι σημαντικός παράγοντας ήταν η αύξηση που έγινε φέτος στις θέσεις της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για τα ΕΠΑΛ.
“Κάνουμε προσπάθεια να ανεβάσουμε κι άλλο το επίπεδο του ΕΠΑΛ και νομίζω ότι τα παιδιά του σχολείου βοήθησαν φέτος σε αυτό τον τομέα πάρα πολύ” τόνισε ο κ. Γιώργος Σένδρος αναφέροντας ότι στο σχολείο κατά την τελευταία χρονιά φοίτησαν 88 συνολικά μαθητές που προέρχονται από όλο τον Δήμο της Προσοτσάνης περιλαμβανομένων και των κοινοτήτων φυσικά.
Τόσο ο διευθυντής του σχολείου όσο και ο σύλλογος διδασκόντων του ΕΠΑ.Λ. Προσοτσάνης εξέφρασε πάντως θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές και στις μαθήτριές που κατάφεραν να ανταποκριθούν με επιτυχία στην πρώτη δύσκολη για τη ζωή τους δοκιμασία, αυτή των Πανελληνίων Εξετάσεων.
Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους: “Νιώθουμε ιδιαίτερη χαρά και περηφάνια που ΟΛΑ τα παιδιά μας ανεξαιρέτως (ποσοστό επιτυχίας 100%) είδαν τους κόπους τους να δικαιώνονται και θα συνεχίσουν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση! Συγχαρητήρια και στους γονείς που στήριξαν τα παιδιά τους και τους έδωσαν κουράγιο να πιστέψουν στις δυνάμεις τους. Ευχαριστούμε τα παιδιά μας για τις αξέχαστες στιγμές που περάσαμε παρέα και τους ευχόμαστε καλή σταδιοδρομία!
Πέρα από την σημερινή λειτουργία του ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει και το ιστορικό του σχολείου
Η ανέγερση του κτηρίου του ΕΠΑΛ έγινε μεταξύ των ετών 1907 – 1912 από τους Βούλγαρους κατοίκους της Προσοτσάνης, με χρηματοδότηση από βουλγάρικες οργανώσεις, για να καλύψει τις θρησκευτικές τους ανάγκες (ναός). Στον ίδιο χώρο προϋπήρχε ένα εκκλησάκι που παραχώρησε η Τουρκική Διοίκηση στους Βούλγαρους κατοίκους, αλλά κάηκε το 1907.
Η κατασκευή του ναού ολοκληρώθηκε (είχε δύο καμπαναριά αλλά έλλειπαν οι καμπάνες) το καλοκαίρι του 1912 και λειτούργησε η εκκλησία μόνο κατά τις δύο πρώτες βουλγαρικές κατοχές (23/10/1912 – 30/6/1913 & 16/8/1916 – 16/10/1918).
Κατά τη διάρκεια της εξέγερσης της 29ης-30ης Σεπτεμβρίου 1941 (τρίτη βουλγαρική κατοχή), ο ναός ήταν ερειπωμένος αλλά εκεί συγκέντρωσαν οι Βούλγαροι περί τους 450 άνδρες της Προσοτσάνης, πριν οδηγήσουν πολλούς από αυτούς στον τόπο της εκτέλεσής τους, στη γέφυρα του ποταμού Αγγίτη προς Αλιστράτη.
Από το ακαδημαϊκό έτος 1949-50 (αφού πρώτα επισκευάστηκε κατάλληλα για σχολείο) μέχρι το έτος 1979 που ολοκληρώθηκε το νέο σχολικό κτήριο του Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου, στο κτήριο αυτό λειτούργησε το εξατάξιο Γυμνάσιο Προσοτσάνης.
Μετά την εκκένωσή του από το Γυμνάσιο, εγκαταστάθηκε το Ειρηνοδικείο Προσοτσάνης.
Με την ίδρυση των Επαγγελματικών & Τεχνικών Λυκείων το έτος 1984 και μέχρι σήμερα το κτήριο αυτό στεγάζει το Επαγγελματικό Λύκειο και όπως αυτό εξελίχθηκε μέχρι σήμερα. Από το βιβλίο Η Προσοτσάνη μέσα από την ιστορία, Βουλτσιάδης Κ. Γεώργιος.