Τέσσερα περιστατικά Ιού του Δυτικού Νείλου στη Δράμα και 92 στην ΠΑΜΘ εκδηλώθηκαν το 2019.
Σε προτεραιότητα όπως δείχνουν οι εξελίξεις θέτει η Περιφέρεια ΑΜΘ την προσπάθεια καταπολέμησης των κουνουπιών και ελέγχου της εμφάνισης συμπτωμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου, διαθέτοντας περίπου 11.6 εκ ευρώ για την επόμενη τριετία.
Στην κατεύθυνση αυτή από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εγκρίθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα οι όροι δημοπράτησης του έργου που αφορά τις ενέργειες καταπολέμησης κουνουπιών στην Π.Α.Μ.Θ. για τα έτη 2020 έως και 2022, συνολικού προϋπολογισμού 11.597.940 ευρώ με σκοπό την διαχείριση των μεταδιδόμενων ασθενειών μέσω κουνουπιών καθώς και την δρομολόγηση δράσεων που σχετίζονται με την αντιμετώπιση του ιού του Δυτικού Νείλου στην περιοχή μας για την ίδια περίοδο. Το έργο αυτό θα συνοδεύεται και από ενέργειες έγκαιρης ανίχνευσης κυκλοφορίας του Ιού του Δυτικού Νείλου στην Περιφέρεια ΑΜΘ.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών κατά την διάρκεια του 2019 εκδηλώθηκαν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 92 περιστατικά προσβολής από τον ιό του Δυτικού Νείλου, τα 4 εκ των οποίων στη Δράμα. Στην Ξάνθη την ίδια περίοδο εκδηλώθηκαν 33 περιστατικά, στην Καβάλα 40 περιστατικά, στη Ροδόπη 10 περιστατικά και στον Έβρο 3 περιστατικά.
Από το 2017 έως και σήμερα στην ΠΑΜΘ πραγματοποιήθηκε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών. Έγινε σειρά δράσεων καταπολέμησης των κουνουπιών τόσο με επίγεια όσο και με εναέρια μέσα τόσο στις πόλεις όσο και σε υπαίθριες περιοχές σύμφωνα με τα δεδομένα που επιβάλλονται από το Υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ. όλα αυτά με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας. Τα μέτρα καταπολέμησης των κουνουπιών στην ΠΑΜΘ έγιναν πιο αυστηρά κατά την διετία 2018-2019 με την εμφάνιση του ιού του Δυτικού Νείλου και υπήρξε συνεχής συνεργασία με τους δήμους και τις υπηρεσίες που εμπλέκονται.
Οι λόγοι της αύξησης των προβλημάτων από τα κουνούπια
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. η περιοχή μας “πλήγηκε από υψηλό ποσοστό θανάτων (48,57%) σε σχέση με το σύνολο της χώρας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι κατά την Περίοδο μετάδοσης 2018 και εξαιτίας των πλημμυρών που προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις (έως 4 Αυγούστου 2018, με συνωδά έντονα καιρικά φαινόμενα), τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής Προστασίας οι Περιφερειακές ενότητες Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης και Καβάλας, ενδεχομένως και εξαιτίας των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής που αύξησαν και δυσκόλεψαν υπέρμετρα το φυσικό αντικείμενο του έργου καθώς και την εκτέλεση του. Έντονα καιρικά φαινόμενα επικράτησαν στην ΠΑΜΘ και κατά το έτος 2019. Η Περιφέρεια αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει, πέραν των παραπάνω έκτακτων πλημμυρισμένων εκτάσεων, τις συνήθεις εστίες αναπαραγωγής που είναι οι ιδιαιτερότητες που εμφανίζει η γεωγραφική περιοχή της ΠΑΜΘ λόγω της μορφολογίας και δη της ύπαρξης: α) διάσπαρτων ορυζώνων από το Νομό Καβάλας, ως τον Βόρειο και Νότιο Έβρο, με αυξητική τάση. β) τεσσάρων Δέλτα ποταμών από άκρη σε άκρη της Περιφέρειας, και συγκεκριμένα το Δέλτα του ποταμού Στρυμόνα στα όρια με την Περιφ. Κεντρικής Μακεδονίας, το Δέλτα του ποταμού Νέστου, στα όρια των Νομών Καβάλας και Ξάνθης. το Δέλτα του ποταμού Λίσσου στο Νομό Ροδόπης και τέλος το Δέλτα του Έβρου στα σύνορα με την Τουρκία, γ) του συμπλέγματος λιμνών, Βιστωνίδας και Ισμαρίδας στους Νομούς Ξάνθης – Ροδόπης και 18 λιμνοθαλασσών, δηλαδή της Κεραμωτής, Πόρτο – Λάγους, Αγιάσματος, Βάσσοβας, Ερατεινού, Κοκάλας, Μοναστηρακίου, Μαγκάνων, Λαφρής, Λαβρούδας, Λίμνης, Έλους, Πτελαίας, Μέσης, Αρωγής, Λακίου, Παλούκιας και Δράνας, δ) επίσης εξαιτίας 480.000 στρεμμάτων Ρυζοκαλλιέργειας στην Τουρκία που επηρεάζουν άμεσα, λόγω εγγυτάτης απόστασης, και τις κατοικημένες Περιοχές της Ελληνικής Μεθορίου.
Για τα επόμενα χρόνια -όπως ανέφεραν επίσης οι υπηρεσίες της ΠΑΜΘ- οι ειδικοί επιστήμονες προβλέπουν ότι τα καιρικά φαινόμενα θα είναι εντονότερα και τα νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές σε ανθρώπους, θα είναι περισσότερα και εξαιτίας του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, γεγονός που συνεπάγεται την ανάγκη για συνεχή βελτίωση των προγραμμάτων κατά των κουνουπιών, ώστε να ανταποκριθούν στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες καθώς αυξάνουν τις επιφάνειες προς ψεκασμό εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων.