Χρηματοδοτήσεις άνω των 11 εκ ευρώ για την ενίσχυση των δομών υγείας σε Δράμα, Καβάλα και Θράκη.
Προσλήψεις προσωπικού και συνεργασία με ιδιώτες για την αντιμετώπιση του covid-19.
Σε επιπλέον ενίσχυση των δομών υγείας της Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Κομοτηνής, Αλεξανδρούπολης και του Διδυμοτείχου προχωρά η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης διαθέτοντας περισσότερα από 11 εκ. ευρώ μέσα από το Επιχειρησιακό της Πρόγραμμα.
Από αυτά τα χρήματα, 7,8 εκ. ευρώ θα διατεθούν για την ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας της ΠΑΜΘ και 3,2 εκ. ευρώ ειδικά για την ενίσχυση σε χώρους μεταναστών και προσφύγων. Τις συγκεκριμένες δράσεις επιβεβαίωσε χθες μιλώντας στα “Χ” ο κ. Χρυσόστομος Ιωαννίδης από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας ΑΜΘ.
Στο πλαίσιο αυτό οι φορείς υγείας θα πρέπει να υποβάλλουν προτάσεις έργων προκειμένου να χρηματοδοτηθούν. Οι προτάσεις θα υποβάλλονται μέσω του ΟΠΣ ΕΣΠΑ στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://logon.ops.gr/ από σήμερα 17 Ιουνίου έως και την 30 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με την πρόσκληση, οι δράσεις αφορούν στην υποστήριξη των δομών δευτεροβάθμιας περίθαλψης της Περιφέρειας ΑΜΘ, για διάστημα 24 μηνών, μέσω της ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού τους. Ειδικότερα περιλαμβάνουν προσλήψεις προσωπικού (επικουρικό ορισμένου χρόνου) στα Δημόσια Νοσοκομεία της Περιφέρειας και συνεργασία μέσω συμβάσεων με ιδιώτες. Θα ενισχυθούν με πρόσθετο προσωπικό τα τμήματα των 6 Νοσοκομείων (Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Διδυμότειχο). Ενδεικτικά αναφέρεται ότι θα προσληφθούν 16 άτομα ιατρικού προσωπικού και 117 λοιπού επικουρικού προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, συμπεριλαμβανομένων και συμβάσεων με ιδιώτες, για την αλυσίδα υπηρεσιών υποδοχή, διάγνωση και διαχείριση νόσου στο Νοσοκομείο Αναφοράς.
Για την επιλογή του ιατρικού προσωπικού που θα καλύψει τις ανάγκες των νοσοκομείων της Περιφέρειας ΑΜΘ, ελήφθησαν υπόψη οι ανάγκες, όπως ζητήθηκαν αρμοδίως και εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Υγείας.
Στη χρηματοδότηση περιλαμβάνεται επίσης η ένταξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ειδικά αναφέρεται ότι από το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη εγκριθεί η ενίσχυση των Κέντρων Υγείας της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, για διάστημα 24 μηνών, με ιατρικό και λοιπό προσωπικό. Ενδεικτικά αναφέρονται σε αριθμούς 39 άτομα ιατρικού και 57 λοιπού προσωπικού. Με αυτόν τον τρόπο τα Κ. Υ. θα ενισχυθούν για να ανταποκριθούν σε ασθενείς προσερχόμενους για άλλη νόσηση ή τυχόν προσυμπτωματικούς της COVID-19 αλλά και για να προσφέρουν υπηρεσίες σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα, προλαμβάνοντας με αυτό τον τρόπο τον αποκλεισμό πρόσβασης του πληθυσμού με χρόνια ή άλλα έκτακτα προβλήματα από υπηρεσίες υγείας.
Όλες αυτές οι δράσεις στοχεύουν στην αντιμετώπιση των συνεχώς αυξανόμενων προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών και της ανάγκης διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας του συνόλου του πληθυσμού της χώρας, ειδικότερα των περιοχών που αποτελούν πύλες εισόδου αλλά και αυτών που ο συγκεκριμένος πληθυσμός μεταφέρεται καθώς επίσης και της εστιασμένης κάλυψης των υγειονομικών αναγκών προσφύγων – μεταναστών στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), στα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων Μεταναστών (ΚΦΠΜ) και στα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης (ΠΡΟΚΕΚΑ).
Πρόκειται ένα μεγάλης και σύνθετης κλίμακας εγχείρημα που έχει ως κύριο χαρακτηριστικό τις απαιτήσεις σε εξειδικευμένη τεχνογνωσία. Για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης των προσφύγων, η Ελλάδα αντιμετωπίζει έναν πολύ επικίνδυνο συνδυασμό δύο σημαντικών παραγόντων κινδύνου: δηλαδή ταχέως αυξανόμενα ρεύματα (με ορατή συνέχιση της αύξησης, ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα) και υπερπληθυσμό στους χώρους συγκέντρωσης σε συνδυασμό με το ξέσπασμα του κορωνοϊού COVID-19.