Σε 30 ημέρες ολοκληρώνεται η αδειοδότηση έναντι 30 μηνών που ίσχυε.
Χίλιες διακόσιες σαράντα οχτώ ηλεκτρονικές οικοδομικές άδειες στη Δράμα, 2021 άδειες στην Καβάλα και 8.641 άδειες συνολικά στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, εκδόθηκαν μέσω του συστήματος e-adeies σε ενάμισι περίπου χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Όπως, έγινε γνωστό από το ΤΕΕ, έχουν ήδη διεκπεραιωθεί μέσω του πληροφοριακού συστήματος σχεδόν 100 χιλιάδες οικοδομικές άδειες (99.611), ενώ αν συνυπολογιστούν και οι υπόλοιπες εγκρίσεις, αναθεωρήσεις και λοιπές διαδικασίες που εξομοιώνονται με άδειες, ο αριθμός ανέρχεται σε σχεδόν 130 χιλιάδες.
Παράλληλα, μειώθηκε θεαματικά ο χρόνος έκδοσης αδειών δόμησης, που διεκπεραιώνονται μέσω του συστήματος e-adeies, όπου πλέον η συντριπτική πλειοψηφία των υποθέσεων καταναλώνει από 0-10 ημέρες ή από 10 έως 30 ημέρες, όταν στο προηγούμενο καθεστώς απαιτούνταν για την έκδοση οικοδομικής άδειας, μόνο στις διαδικασίες που ενέπλεκαν τις Υπηρεσίες Δόμησης, από 2 έως 8 μήνες, ενώ για την αδειοδότηση συνολικά από 5 έως 30 μήνες.
“Όταν αναφερόμαστε σε ηλεκτρονικές οικοδομικές άδειες, δεν σημαίνει ότι αυτές αφορούν στο σύνολο τους κατασκευή ιδιωτικών οικιών ή πολυκατοικιών. Οποιεσδήποτε παρεμβάσεις θέλει να κάνει κάποιος στην ιδιοκτησία του -μικρής κλίμακας, τακτοποιήσεις κλπ- εντάσσονται στις οικοδομικές άδειες” σύμφωνα με όσα είπε στα “Χ” ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΑΜ Κώστας Παράσχου.
Σχολιάζοντας το ενδιαφέρον που υπάρχει αυτή τη στιγμή για ανοικοδόμηση στην Δράμα, είπε ότι ναι μεν η ανοικοδόμηση τα τελευταία χρόνια στη Δράμα ήταν ελάχιστη, ωστόσο υπήρξε μια χρονική στιγμή, πριν από την εμφάνιση του covid-19, κατά την οποία άρχισε να υπάρχει κινητικότητα. Αυτό, όπως είπε, παρουσίασε μία κάμψη, κατά την περίοδο της καραντίνας, στην διάρκεια της οποίας φάνηκε να υπάρχει ένας γενικότερος προβληματισμός. «Δειλά -δειλά όμως, ο κόσμος άρχισε εκδηλώνει και πάλι το ενδιαφέρον του. Ας ελπίσουμε ότι από τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο δεν θα έχουμε επανεμφάνιση των προβλημάτων με την πανδημία” υπογράμμισε ο κ. Παράσχου.
Να σημειωθεί ότι η ανέγερση νέων οικοδομών όπως και η οικοδομική δραστηριότητα γενικότερα, που περιλαμβάνει μια σειρά από επαγγέλματα, ήταν από αυτές που τραυματίστηκαν περισσότερο κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης και της μνημονιακής περιόδου. Η όποια ανάκαμψη αναμενόταν να εμφανιστεί στον κλάδο, φαίνεται να καθυστερεί ακόμη περισσότερο, μετά και την εμφάνιση του covid-19.
Ο κλάδος της οικοδομής και των κατασκευών, όπως και πολλοί ακόμη, στρέφουν ήδη το βλέμμα στο ερχόμενο φθινόπωρο, οπότε και αναμένεται να αποσαφηνιστεί το κατά πόσο τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν με την εμφάνιση του κορωνοϊού ήταν απλώς μια παρένθεση ή όχι.