– Αποδέχθηκε τους όρους του Ταμείου Εθνικής Άμυνας ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου
– Γ. Κυριακίδης στα «Χ»: «Tο αργότερο μέσα στον Μάιο θα έχει υπογραφεί η σύμβαση»
Πράσινο φως για την αξιοποίηση του Οχυρού Λίσσε από τον Δήμο Κ. Νευροκοπίου έδωσε το Ταμείο Εθνικής Άμυνας. Η απόφαση θέτει ορισμένες προϋποθέσεις, τις οποίες αποδέχθηκε ήδη το Δημοτικό Συμβούλιο του ακριτικού δήμου.
Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Γιάννης Κυριακίδης είπε ότι ο χώρος θα παραχωρηθεί στον δήμο έναντι τιμήματος, για 12 χρόνια. Πρόσθεσε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δέχεται τους όρους που έθεσε το Ταμείο Εθνικής Άμυνας και η απόφαση αυτή θα εγκριθεί στη συνέχεια από το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Εθνικής Άμυνας. Ο Δήμαρχος μίλησε για μια διαδικασία που μένει να ολοκληρωθεί η τυπική της έγκριση καθώς η συμφωνία για την αξιοποίηση του Οχυρού από τον Δήμο Κ. Νευροκοπίου θεωρείται δεδομένη.
Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι στο Δ.Σ. του Ταμείου Εθνικής Άμυνας συμμετέχουν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Αρχηγός ΓΕΣ και ο διευθυντής του Ταμείου Εθνικής Άμυνας και σύμφωνα με τη διαδικασία μετά την αποδοχή της παραχώρησης από το ΤΕΘΑ, θα υπογραφεί και σχετική σύμβαση. Όπως εκτίμησε ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου, το αργότερο μέσα στον Μάιο θα έχει υπογραφεί η σύμβαση, η οποία θα επιτρέψει στον δήμο να ξεκινήσει την λειτουργία του Οχυρού Λίσσε, όπως έχει σχεδιάσει ο δήμος με 12ετές πλάνο.
Οι όροι που έθεσε το Ταμείο Εθνικής Άμυνας προς τον Δήμο Κ. Νευροκοπίου
Το Ταμείο Εθνικής Άμυνας αφού μελέτησε την υποβληθείσα πρόταση του Δήμου, έκανε γνωστό ότι διάκειται θετικά, ως προς την ικανοποίησή του, υπό τους εξής όρους και προϋποθέσεις: Καταρχάς η σύμβαση εκμίσθωσης θα έχει δωδεκαετή διάρκεια. Επίσης το ετήσιο μίσθωμα, προσδιορίζεται στο ποσόν των δέκα χιλιάδων ευρώ (10.000 Ευρώ), σταθερό για όλη τη διάρκεια της μίσθωσης.
Τι σημαίνουν αυτές οι εξελίξεις για τον Δήμο Κ. Νευροκοπίου
Η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου και του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο για την υλοποίηση ενός κρίσιμου στόχου που είχε θέσει από την αρχή της θητείας της η Δημοτική Αρχή στον Δήμο Κάτω Νευροκοπίου, δηλαδή την αξιοποίηση Οχυρού και κατά συνέπεια την αύξηση της επισκεψιμότητας στην περιοχή του λεκανοπεδίου.
Τι σχεδιάζει να κάνει ο Δήμος μετά την 12ετή παραχώρηση
Ο δήμος σκοπεύει να προχωρήσει στη δημιουργία ταινίας 3D για τις μάχες των οχυρών Λίσσε, ψηφιακή εγκυκλοπαίδεια αναφορικά με το Οχυρό αλλά και στη δημιουργία VR Room – στο Οχυρό, όπως και στη δημιουργία ψηφιακού αποθετηρίου πολιτισμού και ιστορίας. Ο σχεδιασμός αυτός προϋποθέτει βέβαια χρηματοδότηση και για τον λόγο αυτό κατατέθηκε από τον Δήμο Κ. Νευροκοπίου σχετική αίτηση που επιδιώκει εξοικονόμηση πόρων για την υλοποίηση του σχεδιασμού του μέσα από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης. Το αίτημα υποβλήθηκε στον άξονα του προγράμματος με τίτλο «Πολιτισμός, Τουρισμός και Αθλητισμός» με τίτλο: «Ελλάδα 1821 – Ελλάδα 2021».
Τα εργαλεία με τα οποία θα επιτευχθεί η αξιοποίηση του ιστορικού χώρου
Στο πλαίσιο του έργου με τίτλο: «Ο ρόλος των οχυρών στην αναγέννηση του Κάτω
Νευροκοπίου» προβλέπεται φωτογράφιση του χώρου, λήψη βίντεο Ανάπτυξη 3D
μοντέλων τοπίου, ανθρώπων και αντικειμένων. Animation ανθρώπων, αντικειμένων και εφέ εκρήξεων, γυρίσματα με 3 ηθοποιούς σε στούντιο, ανάπτυξη εφαρμογής για VR γυαλιά, Εξοπλισμός του χώρου με αντικείμενα των μαχών (κράνη– στολές κ.λπ.) καθώς και πολλά ακόμη.
Ο εξοπλισμός αυτός θα βοηθήσει στην αξιοποίηση του οχυρού ενώ η κίνηση του Δήμου Κ. Νευροκοπίου, εντάσσεται στο πλαίσιο της αναβάθμισης της εμπειρίας του επισκέπτη στο οχυρό. Ο επισκέπτης θα μπορεί μεταξύ άλλων, αφού επισκεφθεί την κοινότητα Οχυρού, να εισέρχεται σε μια αίθουσα όπου θα κάθεται και με την βοήθεια της τεχνολογίας virtual reality και θα αντιλαμβάνεται τον τρόπο με τον οποίο γινόταν οι μάχες του οχυρού, με ένα πραγματικά πολύ καινοτόμο τρόπο.
Το Οχυρό Λίσσε ως σημείο αναφοράς για την περιοχή
Στόχος του Δήμου Κ. Νευροκοπίου ήταν εξ αρχής ο χώρος να λειτουργήσει είτε ως θεματικό πάρκο, είτε ως μουσείο είτε ως μνημείο. Αυτή τη στιγμή ο ιστορικός χώρος λειτουργεί από το 518 ΤΠ και δεν υπάρχει κάποιο ενεργό πρόγραμμα επισκεψιμότητας. Πρόθεση λοιπόν του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου παραμένει να λειτουργήσει ο χώρος με πρόγραμμα επισκεψιμότητας που έχει προκαθορισμένη διαδικασία αλλά και ως συγκεκριμένο σημείο τουριστικής αναφοράς για την περιοχή. Από τους ανθρώπους που επικοινωνούν με τον Δήμο Νευροκοπίου φαίνεται ότι το Οχυρό όχι μόνο μπορεί να βοηθήσει την περιοχή αλλά και να γίνει σημαντικός πόλος έλξης επισκεπτών. Το θέμα της αξιοποίησης του Οχυρού Λίσσε ήταν «παγωμένο» για αρκετό καιρό, καθώς υπήρχαν εμπόδια γραφειοκρατικής φύσης στην προοπτική αξιοποίησής του.
Εγγύηση για την προοπτική του εγχειρήματος η ιστορία του χώρου
Στο Οχυρό Λίσσε στο οποίο οφείλεται και η ονομασία του ομώνυμου χωριού διεξήχθηκαν μάχες κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που έχουν αφήσει ακόμη ένα ανεξίτηλο σημάδι του ηρωισμού των Ελλήνων στρατιωτών απέναντι στις δυνάμεις του άξονα. Πέρα από την μοναδική ιστορική του αξία, το οχυρό Λίσσε, μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικά σημαντικό πλεονέκτημα για τον Δήμο Νευροκοπίου, που θα ήθελε να δημιουργήσει περισσότερα κίνητρα επισκεψιμότητας στο λεκανοπέδιο. Υπενθυμίζεται ότι στην κατεύθυνση αυτή έχουν γίνει συζητήσεις που αφορούν την προβολή του οχυρού και με την Ένωση Ξενοδόχων Δράμας, η οποία είναι ένας πολύ σημαντικός φορέας, ο οποίος στόχος του δήμου είναι να εμπλακεί ενεργά στην προβολή και αξιοποίηση του οχυρού.