– Ήρθαν με κάθε μέσο από την κεντρική Μακεδονία μέχρι τον Έβρο
– Γ. Γκόγκος στα «Χ»: «Ετοιμάζεται μόνιμη εγκατάσταση αναπαράστασης της ζωής των Σαρακατσάνων στην Ελατιά σε συνεργασία με την Περιφέρεια»
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 42ο Περιφερειακό Βιωματικό Αντάμωμα Σαρακατσαναίων την Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23 Ιουλίου στην Ελατιά της Δράμας και στη θέση Μπουζάλα, στην οποία συγκεντρώθηκαν περίπου 1500 Σαρακατσάνοι από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ως και την Κεντρική Μακεδονία.
Το αντάμωμα διοργανώθηκε από τους συλλόγους Σαρακατσάνων Σερρών «Ο Κατσαντώνης» και Καβάλας «Ο Φλάμπουρας». Σαρακατσάνοι κάθε ηλικίας μεταξύ αυτών και πάρα πολλοί νέοι επισκέφθηκαν τον παραδοσιακό χώρο συγκέντρωσης των Σαρακατσάνων και πέρασαν όμορφα ακούγοντας παραδοσιακά σαρακατσάνικα τραγούδια από τους Γιώργο Γραβάνη και Παναγιώτη Ούτο. Παράλληλα υπήρξαν και δρώμενα αναπαράστασης της ζωής των Σαρακατσάνων.
Ο πρόεδρος της επιτροπής ανταμωμάτων και εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσάνων κ. Γιώργος Γκόγκος, δήλωσε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ότι ο κόσμος που ανέβηκε στην Ελατιά, απόλαυσε παραδοσιακή μουσική των Σαρακατσάνων και χορούς μέχρι τις πρωινές ώρες. Περίπου 1500 Σαρακατσάνοι, όπως είπε, συμμετείχαν στο 42ο Αντάμωμα, αριθμός ικανοποιητικός αλλά μικρότερος από τα προηγούμενα χρόνια που μετείχαν στο αντάμωμα της Ελατιάς 3000-5000 Σαρακατσάνοι. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι συνδιοργανωτές φορείς θα πρέπει να συνδράμουν ώστε ο θεσμός αυτός να αναπτυχθεί περισσότερο και να φροντίσουν για την βελτίωση της κατάστασης από πλευράς χώρων υγιεινής και ύδρευσης. Μάλιστα στην κατεύθυνση αυτή, όπως είπε ο κ. Γκόγκος, υπάρχει συνεργασία με την Περιφέρεια και το Δασαρχείο, προκειμένου στον χώρο του Ανταμώματος, στην Ελατιά, να γίνει μια μόνιμη εγκατάσταση, στην οποία να υπάρχει αναπαράσταση της ζωής των Σαρακατσάνων στην φύση της Ελατιάς κατά το παρελθόν. Ο επισκέπτης δηλαδή θα μπορεί να δει πως χρησιμοποιούσαν τους αργαλιούς, πως παρασκεύαζαν τα τυριά τους, σε τι χώρους διέμεναν, που είχαν τα “προικιά” τους τα κορίτσια κ.ο.κ. Είναι σχεδόν όλα έτοιμα προκειμένου να γίνει το συγκεκριμένο εγχείρημα, όπως είπε ο κ. Γκόγκος, και το μόνο που μένει είναι να αλλάξει η οικονομική μελέτη, λόγω της μεγάλης ανόδου των κατασκευαστικών υλικών, την τελευταία περίοδο.
Το πρώτο Αντάμωμα των Σαρακατσάνων στην Ελατιά έγινε το 1980. Ωστόσο ο χώρος έχει ιστορική σημασία για τους ίδιους, αφού το 70% των Σαρακατσάνων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προερχόταν από τα βουνά της Δράμας και από το δάσος της Ελατιάς, όπου οι Σαρακατσάνοι είχαν περίπου 120.000 γιδοπρόβατα και12.000 άλογα. Το δάσος ης Ελατιάς όπως αναφέρει ο κ. Γκόγκος, δημιουργήθηκε από το 1947 και έπειτα, μετά την κάθοδο των Σαρακατσάνων στα χωριά.
Η Μπουζάλα είναι ένας χώρος στον οποίο ανέβαιναν κατά το παρελθόν οι Σαρακατσάνοι μαζί με τα ζωντανά τους. Εκεί περνούσαν τους καλοκαιρινούς μήνες από τον Μάιο και μετά. Το Αντάμωμα διεξάγεται κάθε χρόνο μετά τη γιορτή του Προφήτη Ηλία και συγκεκριμένα το πρώτο Σαββατοκύριακο μετά την εν λόγω γιορτή. Το ραντεβού των Σαρακατσάνων δίνεται στην περιοχή Κούτρα ή Μπουζάλα, στην Ελατιά, που βρίσκεται κοντά στο γνωστό Δασικό Χωριό, στα ορεινά του Νομού Δράμας.
Οι Σαρακατσάνοι, λοιπόν, δίνουν ραντεβού σε αυτό το πανέμορφο μέρος για να ξανασυναντηθούν και βέβαια, να περάσουν καλά μέσα από τα μονοπάτια της διαδρομής που τους συνοδεύει στον χρόνο. H συμμετοχή των Σαρακατσάνων στο Αντάμωμα είναι πολύ μεγάλη κάθε φορά. Φθάνουν στο εν λόγω σημείο είτε με ιδιωτικά μέσα είτε με εκδρομικά λεωφορεία και ο ενθουσιασμός τους κάθε φορά παραμένει το ίδιο ζωντανός, όπως και η προσδοκία για την όμορφη συνάντηση στο φυσικό τοπίο της περιοχής.
Πρόκειται για μία συνάντηση από την οποία οι Σαρακατσάνοι δεν μπορούν να απουσιάζουν, αφού και οι ίδιοι χαρακτηρίζονται από την αγάπη τους προς την παράδοση. Είναι γνωστό ότι η ζωή τους παλαιότερα ως νομάδες ήταν συνυφασμένη με τα βουνά, όπου κατέφευγαν το καλοκαίρι μαζί με τα ζώα τους, βρίσκοντας για αυτά άφθονη τροφή στην πλούσια βλάστηση. Στη συνέχεια και όταν έφθανε το φθινόπωρο, επέστρεφαν στον κάμπο για να ξεχειμωνιάσουν.
Είναι αυτονόητο, λοιπόν, ότι εκδηλώσεις όπως το Αντάμωμα που γίνεται κάθε χρόνο (εκτός από την περσινή χρονιά) στην Ελατιά, παρουσιάζουν για τους Σαρακατσάνους ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς λόγω της παρελθόντος τους και της ιδιαίτερης ζωής τους, που ήταν συνδεδεμένη με το βουνό, αντιμετωπίζουν αυτή τη συνάντηση ως προσέγγιση με την ίδια τους την ιστορία και το παρελθόν των προγόνων τους.
[…] […]