– Μητροπολίτης Δράμας: «Tο μεγάλο ζήτημα είναι να εμπνεύσουμε προς τους νέους την αγάπη για την οικογένεια»
– Πρ. Συλλόγου Πολυτέκνων Δράμας: «Ο Νομός Δράμας είναι τρίτος στη Μακεδονία σε δημογραφική κατάρρευση μετά τα Γρεβενά και την Καστοριά»
Εκδήλωση βράβευσης πολύτεκνων μητέρων και φοιτητών πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο πνευματικό κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπεδίου, την Ιερά Μητρόπολη Δράμας και τον Σύλλογο Πολυτέκνων Δράμας. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης απονεμήθηκαν έπαινοι και χρηματικά βραβεία, προσφορά αγάπης της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπεδίου.
Στην εκδήλωση επρόκειτο να μιλήσει ο Ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου π. Εφραίμ με θέμα της αξία της οικογένειας, αλλά λόγω έκτακτης μετάβασής του στη Ρουμανία δεν στάθηκε εφικτό να παραστεί. Ο καθηγούμενος εκπροσωπήθηκε στην εκδήλωση από το μοναχό Βαρνάβα και ιερομόναχο Πορφύριο.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης βραβεύθηκαν 165 μαθητές-φοιτητές που αρίστευσαν και 81 νέες πολύτεκνες μητέρες όπως και 5 υπερπολύτεκνες μητέρες με χρηματικά ποσά. Τιμητικός έπαινος επιδόθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεο και στον πρώην Υπουργό Μακεδονίας Θράκης κ. Μαργαρίτη Τζίμα για την πολύχρονη προσφορά του στην πολύτεκνη οικογένεια από τα χρόνια που ήταν Δήμαρχος μέχρι και Υπουργός Μακεδονίας Θράκης.
Σε δηλώσεις του στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας και άλλα τοπικά μέσα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Δράμας κ. Νίκος Σμολοκτός ανέφερε ότι η Μονή Βατοπεδίου, διαθέτει κάθε χρόνο 600–700.000 ευρώ στις πολύτεκνες οικογένειες και τους φοιτητές που προέρχονται από αυτές ενισχύοντας τον ρόλο τους και συμβάλλοντας στην επίλυση του δημογραφικού. Σχετικά με το δημογραφικό ο κ. Σμολοκτός εξέφρασε την άποψη ότι: «To 2060 δεν θα γεννιούνται Έλληνες και ο βαθμός συγγένειας των γηγενών Ελλήνων θα είναι μόνο πρώτου βαθμού». Είπε επίσης ότι το δημογραφικό είναι ωρολογιακή βόμβα και συμπλήρωσε: «Ευτυχώς ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι θα δημιουργήσει Υπουργείο Δημογραφίας και πολιτικών οικογένειας, το οποίο θα λειτουργήσει ως ανάσχεση στο δημογραφικό. Τα λόγια αυτά τα έχουμε ακούσει και άλλες φορές και δεν έγινε τίποτα, αλλά πιστεύω ότι με τη νέα διακυβέρνηση να τεθούν καινούργιοι στόχοι και να δοθούν κίνητρα για τις πολύτεκνες οικογένειες. Ο Νομός Δράμας είναι τρίτος στη Μακεδονία σε δημογραφική κατάρρευση μετά τα Γρεβενά και την Καστοριά. Ακολουθούν οι Σέρρες. Το 2009 στη Δράμα, πριν μπούμε στα μνημόνια, τα παιδιά πολύτεκνων οικογενειών που μπήκαν στην πρώτη τάξη του Δημοτικού ήταν 93. Το 2015 ήταν 33 και το 2019 ήταν 23 και το 2022 ήταν 21 παιδιά. Πολύτεκνες μάνες είχαμε κάθε χρόνο 70 -75 μέχρι το 2008. Με τα μνημόνια και τη πανδημία ο αριθμός αυτός μειώθηκε. Πέρσι γέννησαν στο Νομό Δράμας μόνο 14 πολύτεκνες μητέρες».
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος επαίνεσε την ευαισθησία της Μονής Βατοπεδίου και του Γέροντα Εφραίμ και την πρόθεσή τους να συνδράμουν στην προσπάθεια μαθητών και γονέων πολύτεκνων οικογενειών με τις βραβεύσεις. Αναφέρθηκε στο δημογραφικό και επεσήμανε: «Νομίζω ότι το πρόβλημα αυτό δεν λύνεται με οικονομικούς όρους, ούτε με θέσεις εργασίας. Το πρόβλημα είναι βαθύτερο. Αφορά την ελληνική κοινωνία με την έννοια ότι άλλαξε η νοοτροπία της ζωής μας. Σήμερα ο γάμος, που όντως είναι ένα σταυρός όπως και όλη η ζωή του ανθρώπου, θεωρείται επικίνδυνος για τη νοοτροπία μας και τις αρχές της καλοπέρασης. Τα νέα ζευγάρια που είναι πολύ ελάχιστα σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό αποκτούν 1 ή 2 παιδιά και ο φόβος τους για αυτά να είναι πολύ μεγάλος».
Ο κ. Δωρόθεος είπε επίσης ότι: «Tο μεγάλο ζήτημα είναι να εμπνεύσουμε προς τους νέους την αγάπη για την οικογένεια και προς τον γάμο ως μυστήριο και από εκεί και πέρα όσα παιδιά χαρίσει ο Θεός να είναι ευλογημένα» είπε ανάμεσα σε άλλα ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του πλήθος κόσμου όπως και εκπρόσωποι του κοινοβουλίου, της περιφέρειας και των δήμων του νομού, εκπρόσωποι του στρατού, της αστυνομίας της πυροσβεστικής υπηρεσίας, του νοσοκομείου Δράμας αλλά και πρόεδροι συλλόγων πολυτέκνων από άλλους νομούς.