18,9% η ανεργία σε Μακεδονία – Θράκη

Με οκτάμηνα και “μπαλώματα” δεν αντιμετωπίζεται πραγματικά το πρόβλημα λέει το Εργατικό Κέντρο Δράμας

0
2169

Στο 18,5% ανήλθε πανελλαδικά το ποσοστό ανεργίας τον Φεβρουάριο του 2019 από 20,6% τον Φεβρουάριο του 2018, σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Με οκτάμηνα και “μπαλώματα” δεν αντιμετωπίζεται πραγματικά το πρόβλημα λέει το Εργατικό Κέντρο Δράμας.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το σύνολο των απασχολούμενων, κατά τον Φεβρουάριο του 2019, εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.829.554 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 871.556 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.247.679 άτομα.
wΟι απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά 90.531 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2018 (αύξηση 2,4%) και μειώθηκαν κατά 638 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2019 (αμελητέα μεταβολή).
wΟι άνεργοι μειώθηκαν κατά 99.745 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2018 (μείωση 10,3%) και κατά 5.299 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2019 (μείωση 0,6%).
wΟι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, μειώθηκαν κατά 32.558 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2018 (μείωση 1,0%) και αυξήθηκαν κατά 1.945 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2019 (αύξηση 0,1%).
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στην δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή από τον Δεκέμβριο του 2017 έως τον Φεβρουάριο του 2019, ανεργία στην Μακεδονία και την Θράκη μειώθηκε από το 20,8% στο 18,9%.
Εδώ πρέπει να υπενθυμιστούν και τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη, σύμφωνα με τα στοιχεία του οποίου φαινόταν να έχουν δημιουργηθεί επιπλέον 1.160 θέσεις εργασίας στην Περιφέρεια ΑΜΘ στο διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου του 2019. Μάλιστα σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η Δράμα βρέθηκε κατά την διάρκεια του πρώτου διμήνου του 2019, στην δεύτερη θέση μεταξύ των πέντε Νομών της Περιφέρειας ΑΜΘ από πλευράς αύξησης των θέσεων απασχόλησης, με πρώτη την Καβάλα.
Σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία του συστήματος “ΕΡΓΑΝΗ”, στην Δράμα το πρώτο δίμηνο του 2019 έγιναν 2415 προσλήψεις και καταγράφηκαν 2089 αποχωρήσεις με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα θετικό ισοζύγιο της τάξης των 326 προσλήψεων.
Αναλυτικότερα, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και κατά το πρώτο δίμηνο του 2019, στον Νομό Καβάλας οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 378. Στον Νομό Δράμας αυξήθηκαν κατά 326. Στον Νομό Ξάνθης αυξήθηκαν κατά 206. Στον Νομό Ροδόπης αυξήθηκαν κατά 95. Στην Θάσο αυξήθηκαν κατά 31, ενώ στον Νομό Έβρου μειώθηκαν κατά 128.
Είναι όμως η εικόνα που εμφανίζει μείωση της ανεργίας πραγματική;
Σε χθεσινές δηλώσεις του στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο πρόεδρος του ΕΥΚ Δράμας κ. Γιώργος Σαβρίδης, εξήγησε ότι από τα στοιχεία που εμφανίζονται δεν φαίνεται εάν περιλαμβάνεται η απασχόληση μέσω της κοινωφελούς εργασίας, μέσω της επέκτασης παλαιότερων προγραμμάτων ορισμένου χρόνου ή μέσω της ημιαπασχόλησης. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δράμας, τα παραπάνω δεν συνιστούν πραγματικές θέσεις εργασίας αλλά εμφανίζουν μια εικόνα που δεν συμβαδίζει με την πραγματικότητα στην κοινωνία. Επιπλέον όπως είπε, στους ανέργους έπαψαν να περιλαμβάνονται όσοι μετανάστευσαν στο εξωτερικό από την Δράμα και τις άλλες πόλεις, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται μείωση της ανεργίας που όμως δεν αντιστοιχεί σε αύξηση της απασχόλησης.
“Πρόκειται για θέσεις που δημιουργήθηκαν με οκτάμηνα και προγράμματα απασχόλησης ορισμένου χρόνου σε αυτό το διάστημα εντός της περιφέρειας. Με μισθό δηλαδή μέχρι πριν λίγο καιρό τα 495 ευρώ. Δεν πρόκειται για πραγματικές μόνιμες θέσεις εργασίας. Κανείς δεν μπορεί να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα αφού ο ΟΑΕΔ δεν δίνει στοιχεία για να διαπιστώσουμε με πόσες ώρες απασχολούνται, πόσοι εργάζονται εκ περιτροπής κλπ. Πρόκειται για μπαλώματα όπως έλεγε παλαιότερα και η σημερινή κυβέρνηση που τελικά έκανε τα πεντάμηνα οκτάμηνα, αλλά το πρόβλημα παραμένει …να φανταστείτε ότι για να πέσει μια μονάδα η ανεργία στην χώρα θα έπρεπε να δημιουργηθούν 50.000 θέσεις απασχόλησης. Χιλιάδες θέσεις προσωρινής απασχόλησης λοιπόν δημιουργήθηκαν μέσα από τα προγράμματα ορισμένου χόνου. Αυτοί οι άνθρωποι σε λίγο θα είναι και πάλι άνεργοι, άγνωστο για πόσο…” σημείωσε μεταξύ άλλων για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δράμας.

Δήμος Δράμας στην πιλοτική εφαρμογή του ΚΕΑ για τους ανέργους
Εντωμεταξύ όπως έγινε γνωστό χθες, ο Δήμος Δράμας είναι ένας από τους 32 Δήμους της χώρας, που επιλέχθηκε για την πιλοτική εφαρμογή της ενεργοποίησης του τρίτου πυλώνα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, με σκοπό τη διασύνδεση των ωφελούμενων με δράσεις που αποσκοπούν στην ένταξη/επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.Το πιλοτικό πρόγραμμα θα διαρκέσει από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο του 2019 και θα κληθούν να συμμετάσχουν άτομα τα οποία είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα Μητρώα του ΟΑΕΔ και ανήκουν σε δυο ηλικιακές ομάδες: α) 25-30 ετών και β) 40 – 44 ετών.Οι ωφελούμενοι αυτών των ομάδων θα κληθούν να επισκεφθούν την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Δράμας ή το Κέντρο Κοινότητας και Παράρτημα Ρομά του Δήμου μας, με στόχο την παραπομπή τους στο Κέντρο Προώθησης της Απασχόλησης του ΟΑΕΔ για τη δημιουργία ενός ατομικού σχεδίου δράσης σε συνεργασία με τον Εργασιακό Σύμβουλο.Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης εντός του τρέχοντος μηνός θα αποστείλει αναλυτικές οδηγίες – κατευθύνσεις για τη διαδικασία υλοποίησης του πιλοτικού προγράμματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!