Διακόσιοι πενήντα περίπου χορευτές, από 20 σωματεία της Δράμας θα συμμετέχουν στο 11ο Παιδικό – Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της Χρυσούπολης ανοίγοντας μάλιστα την αυλαία του Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απριλίου 2019 και ώρα 17:00, στο Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο Χρυσούπολης.
Ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ (Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων) Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης κ. Γρηγόρης Κεσαπίδης μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ για το Φεστιβάλ που γίνεται κάθε χρόνο σε διαφορετικό Νομό, είπε ότι οι 800 περίπου χορευτές των σωματείων του Έβρου, της Ροδόπης, της Ξάνθης, της Καβάλας και της Δράμας θα ενώσουν τα χέρια τους και ως μια αδιάσπαστη ενότητα, θα περάσουν το δικό τους μήνυμα ελπίδας, αισιοδοξίας και ενότητας.
Το προηγούμενο διάστημα και προκειμένου να προετοιμαστούν τα χορευτικά τμήματα των ποντιακών σωματείων της Δράμας, πραγματοποιήθηκαν τρείς χορευτικές πρόβες, δυο στο Κλειστό Γυμναστήριο του Καλού Αγρού και μία στο Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο της Δράμας. Οι πρόβες που έγιναν ήταν περισσότερο για λόγους συντονισμού καθώς η εμπειρία και το χορευτικό επίπεδο των Σωματείων έδειξε ότι ανέρχοται χρόνο με το χρόνο σημείωσε ο κ. Γ. Κεσαπίδης.
Στο Φεστιβάλ, το οποίο όπως αναφέρει ο ΣΠΟΣ Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, συνδιοργανώνεται με τον Δήμο Νέστου και την υποστήριξη του Συλλόγου Ποντίων Νέστου, θα τιμηθούν δύο αξιόλογες προσωπικότητες από την ευρύτερη περιοχή της Καβάλας, ο Νίκος Ζουρνατζίδης, για την τεράστια και πολύτιμη συμβολή του στην έρευνα, καταγραφή, μελέτη και ανάδειξη των ποντιακών χορών και η αείμνηστη Αικατερίνη (Καίτη) Ελευθεριάδου, για την προσφορά της στον Ποντιακό Πολιτισμό.
Η σειρά εμφάνισης των σωματείων ανά νομό είναι η εξής:
Τα Σωματεία του Νομού Δράμας θα παρουσιάσουν τους χορούς:
1. Τρυγόνα, περιοχής Τραπεζούντας.
2. Πατούλα ή Πιπιλομάταινα, Παμποντιακός Χορός.
3. Σαρίκουζ’, περιοχής Τραπεζούντας.
4.Τικ, περιοχής Ίμερας.
5. Γιουβαρλάντουμ, περιοχής Ακ Νταγ Ματέν.
Οι Μουσικοί που συμμετέχουν είναι: στο τραγούδι η Ελευθερία Βαμβακίδου, στην λύρα ο Χρήστος Μωυσιάδης, Αθανάσιος Τριανταφυλλίδης, στο νταούλι ο Ηρακλής Μωυσιάδης και ο Χαράλαμπος Παντελίδης.
Συντονιστές χοροδιδάσκαλοι είναι οι: Σαλώμη Μιχαηλίδου, Κυριακή Σαλωνίδου, Δέσποινα Σιδηροπούλου, Γιώργος Τίρλας, Δέσποινα Τσαλίδου.
Επίσης χοροδιδάσκαλοι είναι οι: Δέσποινα Αβραμίδου, Δέσποινα Αθανασιάδου, Θεόφιλος Αμπεσλίδης, Μαρία Αμπεσλίδου, Γιάννης Γερμανίδης, Αναστασία Ηλιάδου, Νίκος Θεοδοσιάδης, Ματθαίος Καλτσίδης, Ουρανία Κοσμίδου, Αναστάσιος Κωστελίδης, Μιχάλης Παπάζογλου, Λίζα Συμεωνίδου, Παναγιώτης Τσιμπερίδης, Νίκος Φωτιαδης.
Τα Σωματεία της Θράκης θα εμφανιστούν με τους χορούς:
1. Κοτσιχτόν Ομάλ, Παμποντιακός Χορός.
2. Διπάτ ή Ομάλ Τραπεζούντας.
3. Απο παν και κα, περιοχής Ακ Νταγ Ματέν.
4. Καλόν Κορίτσ’ , περιοχής Ματσούκας.
5. Κωνσταντίν Σάββας’, περιοχής Μπάφρας.
Με μουσικούς: στο τραγούδι τον Μιχάλη Θεοχαρίδης, στην λύρα -τραγούδι τον Σίμο Αναστασιάδη, στην λύρα τον Ανδρέα Αλεξανδρίδη, τον Βαγγέλη Γιαννακόπουλο, και τον Γιώργο Κουμουλίδη και στο νταούλι τον Γιώργο Δαλάτση.
Συντονιστής χοροδιδάσκαλος θα είναι ο Στέλιος Νικολάου.
Χοροδιδάσκαλοι οι: Δημήτρης Αποστολίδης, Άννα Γανιαρίδου, Κωνσταντίνα Γανιαρίδου, Λάκης Γιαννουλάκης, Αργύρης Γλύτσος, Μιχάλης Κατασίδης, Γιάννης Νικολαϊδης, Αναστασία Τσιτσεκίδου.
Τέλος, τα σωματεία του Νομού Καβάλας θα χορέψουν:
1. Έταιρε, περιοχής Τραπεζούντας.
2. Τικ Διπλόν, Παμποντιακός Χορός.
3. Ούτς- Αγιάχ, περιοχής Νικοπόλεως
4. Τεκ Γαϊτέ ή Μονόν Χορον , περιοχής Μπάφρας.
5. Κοτσαγκέλ, Παμποντιακός Χορός.
Με μουσικούς, στο τραγούδι: τις Αφροδίτη Διαμαντίδου, Εβιάννα Πουρσαιτίδου. Στην λύρα τον Τάσο Τσακλίδη και τον Τάσο Τσουράκη και στο νταούλι τον Γιώργο Ταξίδη. Συντονίστρια θα είναι η χοροδιδάσκαλος Ματίνα Τσουλφίδου.
Επίσης Χοροδιδάσκαλοι θα είναι οι: Ελένη Αλεξανδρίδου, Μαρία Αποστολίδου, Νίκος Βασιλειάδης, Μιχάλης Κατασίδης, Σίμος Κουλακίδης, Χρήστος Πακαταρίδης, Κώστας Χατζημιχαηλίδης.