3,8 εκατ. ευρώ από το Υπ. Πολιτισμού για ταινίες μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ και animation

0
2527

– Μέσω του Ειδικού Προγράμματος Ενίσχυσης της Κινηματογραφικής Κοινότητας
– Γ. Δεμερτζής στα «Χ»: «Οποιαδήποτε κίνηση στήριξης των παραγωγών ταινιών μικρού μήκους από το Υπουργείο Πολιτισμού είναι μόνο προς τη σωστή κατεύθυνση»

Σε 3.800.000 ευρώ ανήλθε το συνολικό ποσό που διέθεσε εκτάκτως το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την ενίσχυση της κινηματογραφικής κοινότητας εν μέσω της πανδημίας, μετά και την ολοκλήρωση της β’ φάσης του Ειδικού Συμπληρωματικού Προγράμματος Ενίσχυσης της Κινηματογραφικής Κοινότητας για κινηματογραφικά έργα μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ, όπως έκανε γνωστό το Υπουργείο Πολιτισμού τη Δευτέρα.
Η στήριξη των νέων δημιουργών από την πολιτεία είναι αναγκαία, ειδικά σε καιρούς που οι κινηματογραφικές παραγωγές, μέσα σε αυτές και οι παραγωγές ταινιών μικρού μήκους, έχουν να αντιμετωπίσουν πολλαπλές δυσκολίες, καθώς τόσο ο κινηματογράφος όσο και γενικότερα ο πολιτισμός είναι είδος πρώτης ανάγκης. Την αναγκαιότητα αυτή, άλλωστε, υπηρετεί εδώ και δεκαετίες το Φεστιβάλ κινηματογράφου της Δράμας, συμπορευόμενο με τους δημιουργούς και τις ανησυχίες τους.
Μιλώντας για το θέμα της χρηματοδότησης και της στήριξης των ταινιών μικρού μήκους, ο κ. Γιώργος Δεμερτζής σημείωσε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας»: «Οποιαδήποτε κίνηση στήριξης των παραγωγών ταινιών μικρού μήκους από το Υπουργείο Πολιτισμού είναι μόνο προς τη σωστή κατεύθυνση. Αξίζει κάθε στήριξη στους δημιουργούς, στους ανθρώπους που ασχολούνται με τις μικρού μήκους ταινίες όπως και με τους παραγωγούς των μεγάλου μήκους ταινιών. Ειδικά σε τέτοιες εποχές, με την υγειονομική κρίση παρούσα, αυτές οι κινήσεις στηρίζουν τους πραγματικούς δημιουργούς, που έχουν ανάγκη υποστήριξης. Η πολιτεία, ειδικά το τελευταίο διάστημα, έχει προβεί σε αποφάσεις που προάγουν τον κινηματογράφο και τον πολιτισμό, παρέχοντας υποστήριξη στους δημιουργούς του ελληνικού πολιτισμού».

Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά το Υπουργείο Πολιτισμού για τη στήριξη που παρέχει η πολιτεία στα κινηματογραφικά έργα μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ, λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης από την κινηματογραφική κοινότητα και καθώς οι αιτήσεις συμμετοχής προσέγγισαν τις 1.300 (678 για έργα μικρού μήκους, 512 για έργα ντοκιμαντέρ και 82 για έργα animation), αποφασίστηκε να προχωρήσει στη δημιουργία Ειδικού Συμπληρωματικού Προγράμματος για τις κατηγορίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ, προκειμένου να δοθεί μία δεύτερη ευκαιρία σε όσους είχαν ήδη καταθέσει προτάσεις στο κυρίως Πρόγραμμα, οι οποίες όμως δεν επελέγησαν προς χρηματοδότηση.
Μέσω του Ειδικού Προγράμματος Ενίσχυσης της Κινηματογραφικής Κοινότητας, χρηματοδοτείται τόσο η συγγραφή σεναρίου, για τις κατηγορίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ (α’ φάση), όσο και η παραγωγή ορισμένου αριθμού από τα σενάρια που επιλέχθηκαν κατά την α’ φάση στις δύο παραπάνω κατηγορίες (β’ φάση). Η κατηγορία animation περιλάμβανε μόνο τη χρηματοδότηση της παραγωγής.

Συγκεκριμένα, από το Πρόγραμμα χρηματοδοτούνται:
-η συγγραφή σεναρίου για 114 έργα μικρού μήκους (64 από το κυρίως και 50 από το συμπληρωματικό Πρόγραμμα), με το ποσό των 2.500 ευρώ ανά σενάριο
-η συγγραφή σεναρίου για 105 έργα ντοκιμαντέρ (55 από το κυρίως και 50 από το συμπληρωματικό Πρόγραμμα), με το ποσό των 2.500 ευρώ ανά σενάριο
-η παραγωγή 35 έργων μικρού μήκους (25 από το κυρίως και 10 από το συμπληρωματικό Πρόγραμμα), με το ποσό των 20.000 ευρώ ανά έργο
-η παραγωγή 35 έργων ντοκιμαντέρ (25 από το κυρίως και 10 από το συμπληρωματικό Πρόγραμμα), με το ποσό των 30.000 ευρώ ανά έργο
-η παραγωγή 25 έργων animation (από το κυρίως Πρόγραμμα), με ποσό από 10.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ ανά έργο.
Οι διαδικασίες χρηματοδότησης όλων των παραπάνω προτάσεων υλοποιούνται από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη: «Με την ολοκλήρωση της β’ φάσης του Ειδικού Συμπληρωματικού Προγράμματος Ενίσχυσης της Κινηματογραφικής Κοινότητας για κινηματογραφικά έργα Μικρού Μήκους και Ντοκιμαντέρ, ολοκληρώνεται ο κύκλος της έκτακτης οικονομικής στήριξης προς τον δημιουργικό χώρο του κινηματογράφου και των επαγγελματιών του, που εκπόνησε το ΥΠΠΟΑ σε συνεργασία με το ΕΚΚ, κατά το διάστημα της πανδημίας.
Πρώτιστο μέλημα του ΥΠΠΟΑ είναι η διασφάλιση ενός περιβάλλοντος σταθερότητας, στο οποίο καλούνται να εργαστούν οι εργαζόμενοι της κινηματογραφικής κοινότητας, καθώς ο χώρος του πολιτισμού επανέρχεται σταδιακά στην κανονικότητα.
Σημειώνεται ότι το ΕΚΚ αποκτά, για πρώτη φορά, Κανονισμό Προγραμμάτων Χρηματοδότησης της Προώθησης και της Διανομής Κινηματογραφικών Έργων, ο οποίος, πιστεύω ότι θα διασφαλίσει όχι μόνο την αποτελεσματικότερη λειτουργία του, αλλά και την αναγκαία διαφάνεια των διαδικασιών και των χρηματοδοτήσεων. Στόχος μας είναι το ΕΚΚ να κατορθώσει να ανταποκριθεί, με άμεσο τρόπο, αλλά και με βέλτιστες πρακτικές, στις απαιτήσεις που θέτουν οι διαρκώς μεταβαλλόμενες συνιστώσες του σύγχρονου ψηφιακού περιβάλλοντος. Τα επόμενα βήματα της ελληνικής κινηματογραφίας θα ενισχυθούν μέσω των εργαλείων που προβλέψαμε στο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.Η εξωστρέφεια του ελληνικού κινηματογράφου, καθώς και η διεθνής διαδρομή του, η ενίσχυση της διανομής των ελληνικών ταινιών, η προσβασιμότητα του κοινού στην ελληνική ταινία, θα περιχαρακωθούν μέσω του νέου πλαισίου που βρίσκεται υπό σχεδιασμό. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στέκεται αρωγός και συμπαραστάτης στα επόμενα βήματα του ελληνικού κινηματογράφου με στοχευμένες πρωτοβουλίες και δράσεις».

Αναφερόμενος στο Πρόγραμμα, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για τον Σύγχρονο Πολιτισμό, και φίλος της πόλης της Δράμας, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, δήλωσε: «Με στοχευμένα και σταθερά βήματα, η ελληνική κινηματογραφία ξαναμπαίνει σε τροχιά ουσιαστικής στήριξης από την Πολιτεία. Με μέριμνα του ΥΠΠΟΑ διασφαλίστηκε η συνέχιση των γυρισμάτων των παραγωγών και συμπαραγωγών που ήταν σε εξέλιξη κατά τη διάρκεια του lockdown, προβλέφθηκαν ειδικά μέτρα στήριξης για τον κλάδο και τις αίθουσες, ενώ ολοκληρώνεται πλέον και το Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης. Επιπλέον, οι προτάσεις για τον σύγχρονο πολιτισμό, που καταθέσαμε στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση και την Ε.Ε., εξασφαλίζουν σημαντικούς πόρους για το παρόν του ελληνικού σινεμά αλλά και το μέλλον του, με την ίδρυση της Κρατικής Σχολής Κινηματογράφου 40 χρόνια μετά την αρχική εξαγγελία, ενώ παράλληλα πραγματοποιούνται για πρώτη φορά συζητήσεις για την εξασφάλιση και άλλων πηγών χρηματοδότησης της ελληνικής κινηματογραφίας. Σε όλα τα παραπάνω, κομβικό ρόλο διαδραματίζει το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το οποίο έχει σε σύντομο διάστημα διανύσει μια μεγάλη απόσταση, προκειμένου να ανακτήσει τον χαμένο χρόνο και να δώσει στις ελληνικές παραγωγές όχι μόνο τους πόρους που δικαιούνται, αλλά και την αξιοπιστία που απαιτείται προκειμένου να διεκδικήσουν επιπλέον στήριξη μέσω εγχώριων και διεθνών συμπαραγωγών».

Αποτελέσματα αξιολόγησης για ταινίες μικρού μήκους
Έργο της Επιτροπής, στην οποία συμμετείχαν ο σκηνοθέτης και καθηγητής σκηνοθεσίας στο Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Περικλής Χούρσογλου, ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας Γιάννης Σακαρίδης και ο κριτικός κινηματογράφου Χρήστος Μήτσης, ήταν η επιλογή 10 σεναρίων μικρού μήκους, από τις συνολικά 46 προτάσεις που κατατέθηκαν εμπρόθεσμα. Καθεμία από τις παρακάτω 10 προτάσεις θα λάβει ποσό χρηματοδότησης 20.000 ευρώ για την παραγωγή της.
1. ET L’ AQUA CHE PASSA, Παναγιώτα Παναγιωτοπούλου, παραγωγή: P.P. Productions, Κάλλια Παπαδάκη
2. FAULT, Αναστάσιος Γερακίνης, Tάσος Γερακίνης
3. HONEYMOON, Μαρία Χατζάκου, Άλκης Παπασταθόπουλος
4. ΑΣΠΟΝΔΥΛΑ: ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ, Ο ΚΛΑΨΑΣ ΜΠΛΟΝΤ, Οπτικοακουστικές παραγωγές Α.Ε., Φένια Κοσοβίτσα, Γιάννης Βεσλεμές
5. ΙΣΒΟΡΙΑ, Αταλάντη Οπτικοακουστικές Παραγωγές Α.Ε., Ιωάννα Μπολομύτη, Νεφέλη Σαρρή
6. ΛΕΥΚΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, Ladies Fingers, Αντώνης Νικηφόρος Βαλληνδράς
7. ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ, Marni Films MON EΠΕ, Μαριτίνα Πάσσαρη
8. ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΒΑΣΩ ΠΟΙΗΜΑΤΑ, Art Renegade, Χρήστος Παναγιώτης Πυθαράς, Αλέξιος Χατζηγιάννης
9. ΠΑΠΑΡΟΥΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΠΙΕΣ, Akran Κοιν.Σ.Επ., Ρομάννα Λόμπατς, Χριστίνα Γαρμπή
10. ΡΑΠΕΡΑΚΙ, StudioBauhaus, Κωνσταντίνος Βασιλαρος, Ορφέας Περετζής

Αποτελέσματα αξιολόγησης για ταινίες ντοκιμαντέρ
Έργο της Επιτροπής, στην οποία συμμετείχαν ο κριτικός κινηματογράφου και καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» και του Θερινού Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Athens Open Air Film Festival» Λουκάς Κατσίκας, ο παραγωγός Κωνσταντίνος Κοντοβράκης και η πρόεδρος της Ένωσης Διανομέων Κινηματογραφικών Ταινιών Ελλάδος Ειρήνη Σουγανίδου, ήταν η επιλογή 10 σεναρίων ντοκιμαντέρ, από τις συνολικά 43 προτάσεις που κατατέθηκαν εμπρόθεσμα. Καθεμία από τις παρακάτω 10 προτάσεις θα λάβει ποσό χρηματοδότησης 30.000 ευρώ για την παραγωγή της.
1 EXILE(S), Σοφία Εξάρχου, Γιώργος Ηλιόπουλος
2 The Sacred Way, Κωνσταντίνος Γανωτής, Ελένη Αφεντάκη, Νικολέτα Παράσχη
3 ΑΚΟΕ ΚΑΙ ΑΜΦΙ (προσωρινός τίτλος), Μαρίνα Δανέζη, Ιωσήφ Βαρδάκης
4 ΔΥΟ ΑΙΩΝΕΣ ΩΣ ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΙΩΝ, Anemon – Ρέα Αποστολίδη, Ευαγγελία Κρανιώτη
5 ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΙ, ΞΕΡΙΖΩΜΑΤΑ…, Pomegranate Films- Ελένη Αλεξανδράκη
6 Η ΚΛΕΙΩ ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ, Filmiki Productions – Πολ. Τυπάλδος, Στηβ Κρίκρης, Δάφνη Καλαφάτη
7 Ο ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ, Anav Productions-Νικόλαος Βασιλόπουλος, Αντώνης Κόκκινος, Γιάννης Σολδάτος
8 ΠΟΙΗΤΗ, ΤΙ ΓΥΡΕΥΕΙΣ ΕΣΥ ΕΝΑΣ ΕΔΕΣΣΑΙΟΣ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ, Kpg Entertainment-Γιώργος Κυριάκος, Πηγή Δημητρακοπούλου, Θάνος Λαμπρόπουλος
9 ΦΩΝΕΣ, blackbird production – Eλένη Κοσσυφίδου, Περσεφόνη Μήλιου
10 ΧΡΗΣΤΟΣ, ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΑΙΔΙ, Bad Crowd – Νίκος Μουστάκας, Νάνσυ Κοκολάκη, Giulia Amati, Giulia Amati

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες της σε όλα τα μέλη των Επιτροπών που συγκροτήθηκαν από το ΥΠΠΟΑ για την αξιολόγηση των αιτημάτων των τριών κατηγοριών του Προγράμματος, τα οποία, αμισθί και εν μέσω πανδημίας, επιτέλεσαν το έργο τους με προθυμία, συνέπεια και αποτελεσματικότητα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!