– Ένα πολύ σημαντικό εγχείρημα από εθελοντές γιατρούς και νοσηλευτές της Δράμας στην εκπαίδευση του πληθυσμού
– Αχ. Παπαδόπουλος στα «Χ»: «Θα πρέπει να γίνουν περισσότερο γνωστά τα σημεία όπου είναι τοποθετημένοι οι απινιδωτές στην πόλη»
Ένα εξαιρετικά σημαντικό εγχείρημα που αφορά στην εκπαίδευση του πληθυσμού τής Δράμας στη χρήση απινιδωτών και την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση, όπως και στη δημιουργία εφαρμογών για τον άμεσο εντοπισμό τους, επιδιώκει να φέρει σε πέρας ο νεοσύστατος Σύλλογος Δραμινών Εθελοντών Διάσωσης Καρδιακής Ανακοπής, που δημιουργήθηκε πριν από μόλις πέντε μήνες.
Η προσπάθεια των εθελοντών, γιατρών και νοσηλευτών και άλλων πολιτών, έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι, ενώ η Δράμα συγκαταλέγεται στις πόλεις με τον μεγαλύτερο αριθμό απινιδωτών, που τοποθετήθηκαν σε δημόσιους χώρους χάρη στη στήριξη της Raycap, δεν έχει ένα ικανοποιητικό ποσοστό πληθυσμού εκπαιδευμένο στη χρήση τους.
Για το εγχείρημα του συλλόγου των εθελοντών, ο καρδιολόγος και δημοτικός σύμβουλος κ. Αχιλλέας Παπαδόπουλος εξηγεί στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ότι στόχος του συλλόγου είναι καταρχάς να δραστηριοποιηθεί στην εκπαίδευση των πολιτών της Δράμας στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση και προσθέτει: «Θα πρέπει να εκπαιδευτεί πάνω από το 50% του πληθυσμού της Δράμας για να προχωρήσει ο σχεδιασμός που υπάρχει. Ο σύλλογος έχει ετοιμάσει ήδη τα γραφεία του και εντός του Οκτωβρίου θα αρχίσει, έστω και διαδικτυακά (λόγω των περιορισμών της πανδημίας), μαθήματα καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης και χρήσης απινιδωτών».
Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν με οργανωμένες επαγγελματικές ομάδες, αρχικά με τους ανθρώπους που έχουν την αμεσότερη επαφή με τις περιπτώσεις των καρδιολογικών περιστατικών, δηλαδή με την Αστυνομία, την Πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ. Ακολούθως, η εκπαίδευση θα συνεχιστεί σε προπονητές και στελέχη των ομάδων που έχουν άμεση επαφή με τους αθλητές αλλά και με τους ίδιους τους αθλητές και θα πάρουν σειρά οι ιερείς και οι υπόλοιπες επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες της πόλης μας.
Ο κ. Παπαδόπουλος σημειώνει ότι ναι μεν η Δράμα διαθέτει έναν μεγάλο αριθμό απινιδωτών χάρη στη στήριξη της Raycap, αλλά θα πρέπει να αποκτήσει και μεγάλο αριθμό πολιτών που έχουν εκπαιδευτεί στη χρήση τους. Πρόσθεσε ότι: «Θα πρέπει να γίνουν περισσότερο γνωστά τα σημεία όπου είναι τοποθετημένοι οι απινιδωτές στη Δράμα. Στην κατεύθυνση αυτή, οι εθελοντές του συλλόγου σχεδιάζουν τη δημιουργία μίας εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, με στόχο, όταν κάποιος μπαίνει στην πόλη, να εμφανίζεται η συγκεκριμένη εφαρμογή, ώστε να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή πού βρίσκονται οι απινιδωτές. Βρισκόμαστε σε επαφή με τον κ. Αποστολίδη της Raycap και του έχουμε αναπτύξει τι θέλουμε να κάνουμε. Για να μπορέσει να εφαρμοστεί αυτό το project, θα πρέπει να γίνει πολύ στοχευμένα και ασφαλώς απαιτείται πολλή δουλειά».
Ο κ. Αχιλλέας Παπαδόπουλος είπε ότι αυτή τη στιγμή στην πόλη της Δράμας υπάρχουν περίπου 40 απινιδωτές σε δημόσιους χώρους, αλλά πρόσθεσε ότι αυτοί οι απινιδωτές θα πρέπει να επανατοποθετηθούν σε κάποια σημεία όπου θα είναι εύκολα εντοπίσιμοι από τον κόσμο. «Σήμερα αυτοί οι απινιδωτές βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους. Θα πρέπει να βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους, ώστε να είναι προσβάσιμοι ακόμα και σε ώρες μη λειτουργίας των χώρων όπου είναι τοποθετημένοι, ώστε να είναι χρήσιμοι. Θα πρέπει να βρίσκονται σε χώρους όπου να είναι προφυλαγμένοι, αλλά και να μην μπορούν να υποστούν ζημιές από κακόβουλους. Εμείς συζητούμε για ένα λογισμικό το οποίο θα είναι τοποθετημένο επάνω στους απινιδωτές, ώστε, εάν γίνεται προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν, να στέλνεται αυτόματα σήμα στην Αστυνομία, την Πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ, που θα προστρέξουν στο συγκεκριμένο σημείο».
Όλη αυτή η προσπάθεια, που μοιάζει δύσκολη αλλά δεν είναι ακατόρθωτη, χρειάζεται και τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας, της οποίας η συμμετοχή είναι απαραίτητη για να μπορέσει να πάρει σάρκα και οστά. Το εγχείρημα αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, πολύ περισσότερο αν ληφθεί υπόψη ότι στην Ελλάδα υπάρχει πολύ χαμηλό ποσοστό διάσωσης αυτών των περιστατικών, δηλαδή περίπου 3%, όταν σε άλλες χώρες αυτό το ποσοστό κυμαίνεται γύρω στο 25%.