Τετρακόσιοι δέκα πέντε (415) νέοι φοιτητές αναμένεται να εισαχθούν στα δυο πανεπιστημιακά τμήματα της Δράμας που ανήκουν στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος από την νέα ακαδημαϊκή περίοδο σύμφωνα με την απόφαση για τον «Καθορισμό αριθμού εισακτέων σπουδαστών στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το ακαδ. έτος 2019-2020».
Για το τμήμα ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ καθορίστηκε αριθμός 184 εισακτέων από ημερήσια ΓΕΛ και 23 εισακτέων από ημερήσια ΕΠΑΛ. Ενώ έχει καθοριστεί και ένας μικρότερος αριθμός εισακτέων από αποφοίτους των εσπερινών ΓΕΛ και ΕΠΑΛ όπως αποφοίτους του 2017 και 2018.
Για το τμήμα ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ έχει καθοριστεί αριθμός 185 εισακτέων από τους οποίους οι 147 θα προέρχονται ημερήσια ΓΕΛ και οι 19 από ημερήσια ΕΠΑΛ. Επίσης και σε αυτό το τμήμα έχει καθοριστεί ένας μικρότερος αριθμός εισακτέων από εσπερινά ΓΕΛ και εσπερινά ΕΠΑΛ όπως και από αποφοίτους του 2017 και 2018.
Εντωμεταξύ σε περίπου ένα μήνα από σήμερα και μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που αναμένεται στο διάστημα μεταξύ 26 και 30 Αυγούστου, εκτιμάται ότι θα αρχίσουν να καταφθάνουν και πάλι στη Δράμα επιτυχόντες με τους γονείς τους που προσπαθούν να δώσουν λύση σε ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι φοιτητές και δεν είναι άλλο από αυτό της ανεύρεσης στέγης.
Πρόκειται όπως έχουμε αναφέρει και προηγοπύμενα αντίστοιχα ρεπορτάζ για ένα όχι και τόσο εύκολο στόχο αν και αυτή η εκτίμηση θα μπορούσε υπο άλλες συνθήκες να θεωρηθεί υπερβολική. Στην προκειμένη περίπτωση όμως αντικατοπτρίζει πλήρως την πραγματικότητα αφού τα διαθέσιμα σπίτια για φοιτητές στην πόλη της Δράμας παρότι παραμένουν στα ίδια επίπεδα ενοικίων περίπου, δεν είναι αρκετά, με αποτέλεσμα να χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια από τους επιτυχόντες και τους γονείς τους προκειμένου να εξασφαλίσουν την στέγασή τους.
Βέβαια παρόμοια είναι και η ταλαιπωρία των δραμινών εισακτέων που επιτυγχάνουν την είσοδό τους σε σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε άλλες πόλεις στην υπόλοιπη χώρα και βέβαια πολλοί από αυτούς την ίδια χρονική περίοδο θα πρέπει να ταξιδέψουν προκειμένου να χαρτογραφήσουν τις δυσκολίες που θα συναντήσουν σε επίπεδο στέγασης και όχι μόνο. Ανάλογα με την πόλη όπου βρίσκεται η σχολή της εισαγωγής τους πάντως ποικίλουν και τα προβλήματα. Τουλάχιστον σε ότι αφορά την στέγαση τα προβλήματα αυτά εκτείνονται από την χαμηλή ποιότητα των σπιτιών που είναι διαθέσιμα μέχρι και τα υψηλά ενοίκια των σπιτιών που είναι σε ευνοϊκότερη θέση για την μετάβαση στην σχολή τους. Παρά τα προβλήματα αυτά όμως που στην χώρα μας έχουν γίνει καθεστώς επί δεκαετίες για τους νέους φοιτητές ο ενθουσιασμός των επιτυχόντων που ανοίγουν ένα νέο κύκλο ζωής είναι και το ισχυρότερο όχημα για να ξεπερνιούνται κάθε φορά οι δυσκολίες αυτής της μορφής…