5000 επισκέπτες στη 19η Γιορτή Σπόρων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι φετινές εκδηλώσεις στο Πελίτι

0
3858

Mε συμμετοχή πολλών νέων επισκεπτών και την έλευση περίπου 5000 φίλων του από την Βόρειο Ελλάδα μέχρι και την Πελοπόννησο όπως και από αρκετές χώρες του εξωτερικού, η κοινότητα Πελίτι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου γιόρτασε και φέτος με επιτυχία την 19η Γιορτή Σπόρων και την 3η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων όπως είπε μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο ιδρυτής της κοινότητας Πελίτι κ. Παναγιώτης Σαϊνατούδης.

Ο ίδιος εξήγησε ότι φέτος η διοργάνωση αγκαλιάστηκε από καλλιεργητές που ήταν πιο ενημερωμένοι και καταρτισμένοι ενώ η γιορτή σπόρων φαίνεται να υιοθετείται ως ιδέα και από περισσότερες οργανώσεις ξένων χωρών με τελευταίο παράδειγμα την Σκωτία, μετά την Βουλγαρία, την Κύπρο, την Τουρκία κ.α.
Φέτος κατά την 19η Γιορτή Σπόρων πραγματοποιήθηκε και Χαριστικό Παζάρι και συγκέντρωση αντρικών ρούχων για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στο προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών Δράμας, στο Παρανέστι.
Παράλληλα στο μεγάλο υπόστεγο διατέθηκαν προϊόντα από το Πελίτι όπως μπλούζες, καπέλα, τσάντες, βιβλία, γεωργικά προϊόντα κ.λ.π. με τα έσοδα απο την πώληση των οποίων στηρίζεται οικονομικά η κοινότητα Πελίτι.
Στην φετινή διοργάνωση μετείχαν συλλογικότητες όπως: – η ΒΙΟ. ΜΕ, με φυσικά καθαριστικά για το σπίτι. – Οι γυναίκες του Κενταύρου Ξάνθης που συγκεντρώνουν περισσεύματα από επιχειρήσεις ρούχων και τα χρησιμοποιούν στην παραδοσιακή χειροτεχνία. Τα προϊόντα τους ονομάζονται «πλετένο» (πλέξιμο στα πομάκικα). – Οι αδερφές από την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Κισσάβου. – Το «Μέλι της Αρκούδας» από το Παρανέστι κ.α. Ταυτόχρονα έγινε δωρεάν διανομή παραδοσιακών σπόρων, πραγματοποιήθηκαν ομιλίες και εργαστήρια, έγιναν δράσεις για τα παιδιά, όπως και εκθέσεις αλλά και μουσικές εκδηλώσεις. Ενδιαφέρον υπήρξε και στην εκδήλωση για τους Ιθαγενείς από την Pará, Amazon με εισηγήτρια την Luciana Mesquita απο την Βραζιλία. Αφορούσε την ανταλλαγή σπόρων μεταξύ των μελών της φυλής Kayapo στον Αμαζόνιο. Οι φυλές Kayapo είναι αυτόχθονοι λαοί στη Βραζιλία που κατοικούν σε μια τεράστια περιοχή που εκτείνεται σε όλες τις πολιτείες της Para και του Mato Grosso, νότια της λεκάνης του Αμαζονίου και κατά μήκος του Rio Xingu και των παραποτάμων της. Είναι μία από τις διάφορες υποομάδες του μεγάλου έθνους Mebêngkkre (άνθρωποι από την πηγή του νερού).
Στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων έγινε και σύσκεψη με μέρος των συντονιστών των υπολοίπων ομάδων του Πελίτι που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις κατά την οποία εκτέθηκαν και οι σχεδιασμοί για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν.
Όπως είπε ο κ. Σαϊνατούδης στα ΧΡΟΝΙΚΑ, οι επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό συμμετείχαν μαζικά και μάλιστα όσοι ήρθαν για πρώτη φορά εντυπωσιάστηκαν από το μέγεθος της γιορτής και το κλίμα που για πολλούς ήταν πρωτόγνωρα. Το μήνυμα που πέρασε μέσα και από την φετινή διοργάνωση ήταν ότι μέσα από την αλληλεγγύη και την συνεργασία μπορούμε να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο τόνισε με ο κ. Παναγιώτης Σαϊνατούδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!