Προστέθηκαν άλλοι 18 την τελευταία εβδομάδα
Επιπλέον 18 περιστατικά εποχικής γρίπης κατέληξαν στην διάρκεια της εβδομάδας από 3 έως 10 Φεβρουαρίου όπως προκύπτει από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Κατά το διάστημα αυτό 40 άνθρωποι ακόμη χρειάσθηκε να νοσηλευθούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας ενώ και οι επισκέψεις ασθενών με συμπτώματα γρίπης σε γιατρούς αυξήθηκαν περαιτέρω.
Με βάση τα στοιχεία το ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρει ότι, η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει σε αυξημένα επίπεδα και επικρατών υπότυπος της γρίπης είναι ο Α((Η1Ν1)pdm09. Τονίζεται επίσης από το ΚΕΕΛΠΝΟ ότι η σημασία του αντιγριππικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.
Από την αρχή της περιόδου υπήρξαν 226 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης και από αυτά τα 219 νοσηλεύτηκαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Από αυτά τα εντοπισμένα κρούσματα εμβολιασμένα ήταν πολύ λίγα (το 19%). Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι από τους 56 συνολικά ασθενείς που κατέληξαν οι 49 ήταν ασθενείς που νοσηλεύτηκαν στις ΜΕΘ
Τα θλιβερά πρωτεία στον αριθμό των νεκρών και των εισαγωγών σε ΜΕΘ διατηρεί μέχρι τώρα η εβδομάδα 27 Ιανουαρίου- 3 Φεβρουαρίου, ωστόσο κατά τους ειδικούς η επέλαση της εποχικής γρίπης θα συνεχίζεται για τουλάχιστον άλλες 8 με 10 εβδομάδες.
Οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και άτομα που πάσχουν από ορισμένα χρόνια νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές της γρίπης.
Η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος στην Ελλάδα δείχνει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.
Ο χρόνος έναρξης του επιδημικού κύματος της εποχικής γρίπης δε μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια, συχνά όμως με την έναρξη του παρατηρείται αποδιοργάνωση της επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής, υπέρμετρη αύξηση της κατανάλωσης φαρμάκων και όχι σπάνια αύξηση της θνησιμότητας.
Σημαντικά μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της γρίπης είναι η συστηματική εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής (π.χ. συχνό πλύσιμο χεριών), η απομόνωση των πασχόντων και η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους.
Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλλοντας στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης καθώς και στη μείωση απουσιών από την εργασία, το σχολείο και κάθε άλλη κοινωνική εκδήλωση.
Όπως κάθε χρόνο και επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς υποορότυπους, έτσι και για την περίοδο 2018-2019 η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Για τη φετινή περίοδο μπορεί να συνταγογραφείται οποιοδήποτε αντιγριπικό εμβόλιο του οποίου η σύνθεση περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη (που διαθέτουν άδεια κυκλοφορίας) από τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
Επισημαίνεται ότι μέσω των συστημάτων φαρμακοεπαγρύπνισης που λειτουργούν διεθνώς, δεν έχουν καταγραφεί σοβαρές συστηματικές παρενέργειες του αντιγριπικού εμβολίου.