80.000 επιτυχόντες στην τριτοβάθμια

Χαμόγελα για τους δραμινούς που πέτυχαν την εισαγωγή τους και μιλούν στα ΧΡΟΝΙΚΑ

0
3016

Aνακοινώθηκαν χθες οι βάσεις εισαγωγής καθώς και τα στοιχεία των επιτυχόντων σε κάθε σχολή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δίνοντας τέλος στην αγωνία των μαθητών και των γονιών τους.

Η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε χθες ότι τα αποτελέσματα αφορούν σχεδόν 104.000 υποψηφίους. Από αυτούς οι 80.000 εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Παράλληλα, περίπου ένας στους τέσσερις δηλαδή το 23% πέτυχε την είσοδό του στη σχολή που δήλωσε πρώτη. Η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε χθες ότι τα αποτελέσματα αφορούν σχεδόν 104.000 υποψηφίους. Από αυτούς οι 80.000 εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Παράλληλα, περίπου ένας στους τέσσερις δηλαδή το 23% πέτυχε την είσοδό του στη σχολή που δήλωσε πρώτη.
Ακόμη από τα αποτελέσματα φαίνεται ότι για μια ακόμη φορά οι γυναίκες επικράτησαν σε αριθμό έναντι των ανδρών συνυποψήφιων τους.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες η Υπουργός Παιδείας οι βάσεις του 2019 δείχνουν ότι οι γυναίκες πέτυχαν εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε ποσοστό 53,48%, και οι άνδρες σε ποσοστό 46%.
Επιπλέον οι υποψήφιοι των ΓΕΛ που έγραψαν κάτω από τη βάση εκτιμάται ότι υπερβαίνουν το 25%. Στα ΕΠΑΛ περίπου το 40% είχε βαθμολογία κάτω από την βάση. Ακόμη 8 στους 10 υποψηφίους πέτυχαν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξε πτώση στις βάσεις εισαγωγής σε πολλές δημοφιλείς σχολές όπως η Ιατρική, η Νομική και το Πολυτεχνείο.
Την ίδια ώρα υπήρξε άνοδος σε σχολές όπως αυτές της πληροφορικής και τις Οικονομικές. Ενώ άνοδο είχαν και οι Αστυνομικές Σχολές που οδηγούν σε διορισμό και εξασφαλισμένη επαγγελματική καριέρα, παράγοντας που λόγω της οικονομικής ύφεσης συνετέλεσε σημαντικά στις επιλογές αρκετών υποψηφίων.
Ενδεικτικά για τις βάσεις θα πρέπει να σημειωθεί ότι, στην Ιατρική Αθήνας η βάση εισαγωγής ήταν 18.724 ενώ πέρυσι ήταν 19.029 μόρια. Στη Νομική της Αθήνας, η βάση κατήλθε στα 18.013. Στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικής του Αριστοτελείου η βάση ήταν 16.952 έναντι 18.102 πέρυσι.

Οι επιτυχόντες από την Δράμα
Σχετικά με τους υποψηφίους της Δράμας η γενικότερη πρώτη εκτίμηση που εξέφρασε χθες μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο προϊστάμενος της ΔΔΕ Δράμας κ. Σπύρος Κιουλάνης είναι ότι τα πήγαν αρκετά καλά όπως άλλωστε συμβαίνει όλα τα τελευταία χρόνια, ωστόσο ακριβής εικόνα για το σύνολο των δραμινών υποψηφίων δεν ήταν δυνατόν να καταγραφεί τις πρώτες ώρες καθώς όπως είναι γνωστό η ανακοίνωση των εισακτέων έγινε με κωδικούς και κατά συνέπεια μόνο οι ίδιοι μπορούσαν να γνωρίζουν κατά πόσο πέτυχαν ή όχι την εισαγωγή τους και σε ποια σειρά.
Ωστόσο τα ΧΡΟΝΙΚΑ εντόπισαν και μίλησαν με αρκετούς από τους επιτυχόντες που προέρχονται από την Δράμα και εισάγονται τελικώς στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η ικανοποίηση σε όλους ήταν έκδηλη όπως και ο ενθουσιασμός τους για την καινούργια φάση που ανοίγεται πλέον στην ζωή τους.
O Iωάννης Ζαχαράκης από το 1ο ΓΕΛ Δράμας συγκέντρωσε 18135 μόρια και πέρασε με την πρώτη φορά που συμμετείχε στις πανελλήνιες στο Τμήμα Ιατρικής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην Αλεξανδρούπολη. Η σχολή ήταν η δεύτερη επιλογή του με πρώτη την Ιατρική της Ξάνθης. Ο ίδιος δηλώνει ιδιαίτερα χαρούμενος για την επιτυχία του καθώς ο συγκεκριμένος κλάδος ήταν και η βασική επιλογή του. Δηλώνει ότι η πτώση των βάσεων ήταν αναμενόμενη αλλά περίμενε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων που τελικώς έγιναν χθες. Η επιλογή της Ιατρικής ήταν για τον Ιωάννη Ζαχαράκη μια επιθυμία που προϋπήρχε και όπως δήλωσε ο ίδιος είναι ένα επάγγελμα που θέλει να ακολουθήσει καθώς τον γεμίζει προσωπικά και έχει άμεση σχέση με την προσφορά προς τον συνάνθρωπο. Για τους υποψηφίους που δεν πέτυχαν τον στόχο τους σημειώνει ότι η επιτυχία δεν σχετίζεται με τα μόρια ούτε με το πόσο ψηλά βρίσκεται μια σχολή. “Αν θες κάτι πραγματικά θα ξαναδώσεις μια και δυο και τρείς φορές αν χρειαστεί” δηλώνει με νόημα.
Η Εύη Ιατρού από το 4ο ΓΕΛ Δράμας πέρασε στο Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων συγκεντρώνοντας 11149 μόρια. Η ίδια δηλώνει πολύ χαρούμενη διότι ήταν η σχολή που ήθελε να περάσει και ήταν η πρώτη της επιλογή. Το ίδιο ικανοποιημένο πάντως είναι και το οικογενειακό της περιβάλλον όπως τονίζει. Η είσοδός της στην σχολή ήταν αποτέλεσμα σημαντικής προετοιμασίας και αρκετών ωρών μελέτης όπως τονίζει. Για τους υποψηφίους που τελικά δεν κατάφεραν να περάσουν στην σχολή της επιλογής τους η Εύη σημειώνει ότι δεν θα πρέπει να πτοούνται διότι όλα για κάποιο λόγο γίνονται όπως λέει. Προσθέτει μάλιστα ότι θα πρέπει να προσπαθήσουν και είναι σίγουρο ότι θα τα καταφέρουν τελικά.
Η Εβελίνα (Ευαγγελία) Καραβά από το 4ο ΓΕΛ Δράμας πέρασε με την δεύτερή της προσπάθεια στην Ιατρική της Αλεξανδρούπολης συγκεντρώνοντας 18155 μόρια. Η Ιατρική όπως αναφέρει αποτέλεσε για εκείνη στόχο από μικρή ηλικία λόγω της ύπαρξης Ιατρών στο συγγενικό της περιβάλλον. Νοιώθει όπως είπε πολύ ικανοποιημένη διότι οι κόποι της προετοιμασίας ανταμείφθηκαν. Η προσπάθεια που έκανε όπως εξηγεί ήταν πολύ μεγάλη. Παράλληλα νοιώθει και πολύ τυχερή διότι είχε δίπλα της ανθρώπους που την στήριξαν (οικογένεια και καθηγητές). Το μήνυμα που κυρίως στέλνει στους υποψηφίους που θα ξαναδώσουν είναι “Να μην παρατάμε ποτέ τα όνειρά μας. Να κρατάμε τον πήχη ψηλά και να κοπιάζουμε για να φθάσουμε εκεί που θέλουμε”
Η Αρετή Αγγελακοπούλου από το 3ο ΓΕΛ Δράμας πέρασε στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονία της Θεσσαλονίκης με 16353 μόρια. Η προετοιμασία για τις εξετάσεις ήταν σημαντική ωστόσο η θέληση να πετύχει τον στόχο της δεν έκανε δυσάρεστη ή επίπονη την προσπάθεια. Η οικογένειά της όπως λέει είναι ικανοποιημένη και περιμένει τα επόμενα βήματά της στην σχολή. Η ίδια επισημαίνει για τα παιδιά που δεν έφθασαν στον στόχο τους μέσω των εξετάσεων, ότι στις πανελλήνιες ότι δεν υπάρχει αποτυχία αλλά υπάρχει αστοχία.

Ο Νεόφυτος Κουφατζής από το 4ο ΓΕΛ Δράμας πέρασε στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών Θεσσαλονίκης συγκεντρώνοντας 16847 μόρια και μάλιστα πέρασε 7ος στην σειρά κατάταξης στην σχολή του. Ο ίδιος δηλώνει δικαιωμένος διότι ο κόπος που προηγήθηκε δεν πήγε χαμένος και τον οδήγησε στον στόχο του. Όπως λέει το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο για τον ίδιο από την στιγμή που ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες καθώς τα μόριά του ήταν αρκετά περισσότερα από την περσινή βάση της σχολής. Σχετικά με την επιλογή του αντικειμένου των σπουδών σημειώνει ότι είχε ενημερωθεί από πριν και τον ενδιέφερε. Το επέλεξε μετά και από τις συμβουλές των οικείων του και των εκπαιδευτικών του.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!