Αρχική Δράμα Αναζητά ευθύνες η Δημοτική Αρχή

Αναζητά ευθύνες η Δημοτική Αρχή

- Μιλούν στα «Χ» οι κ.κ. Γιάννης Εφραιμίδης, Ανδρέας Χαραλαμπίδης και Μιχάλης Μλεκάνης - Για τις οφειλές λογαριασμών από τις σχολικές μονάδες, που όπως λέγεται από την αντιπολίτευση, ξεπερνούν τις 600.000 ευρώ

0
315

Συζήτηση και ενημέρωση σχετικά με τις οικονομικές υποχρεώσεις σχολικών μονάδων του Δήμου Δράμας προς παρόχους κοινής ωφέλειας αλλά και για τα χρέη που υπάρχουν με κίνδυνο τα σχολεία να μείνουν χωρίς ρεύμα, τηλέφωνο και νερό προκαλεί με ερώτηση που κατέθεσε και θα συζητηθεί σήμερα, στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο επικεφαλής της παράταξης «Ενώνουμε τη Δράμα» κ. Ανδρέας Χαραλαμπίδης.
Ο κ. Χαραλαμπίδης εξηγεί ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα προέκυψαν περιστατικά διακοπής τηλεφωνικών γραμμών σε σχολικές μονάδες, γεγονός που δημιούργησε εύλογο προβληματισμό στην εκπαιδευτική κοινότητα και στους δημότες σχετικά με την οικονομική διαχείριση των λειτουργικών δαπανών των σχολείων μετά την κατάργηση των σχολικών επιτροπών. Ο ίδιος αναφέρει στην ερώτησή του επί λέξει «Επειδή η εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων αποτελεί ζήτημα ύψιστης σημασίας για μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, παρακαλούμε να υπάρξει επίσημη ενημέρωση του σώματος σχετικά με: το συνολικό ύψος των υφιστάμενων οφειλών προς παρόχους κοινής ωφέλειας που αφορούν σχολικές μονάδες, τυχόν ενεργές ρυθμίσεις ή διακανονισμούς, τις ενέργειες της δημοτικής αρχής για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των σχολείων, καθώς και τη διαχείριση των χρηματοδοτήσεων που λαμβάνει ο Δήμος για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολικών μονάδων».
Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας, ο επικεφαλής της παράταξης «Ενώνουμε τη Δράμα» σημείωσε ότι «Φέρνουμε την ερώτηση προς συζήτηση διότι πήγαν να κόψουν το ρεύμα σε ένα σχολείο τις προηγούμενες ημέρες. Εκεί διαπιστώθηκε ότι η εξέλιξη αυτή προήλθε από το γεγονός ότι δεν πληρώθηκε το ρεύμα. Δεν γνωρίζουμε για ποιο λόγο έχει γίνει αυτό, γι’ αυτό και μπήκαμε στη διαδικασία να καταθέσουμε ερώτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Να δούμε μήπως υπάρχουν και άλλες οφειλές. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που μάλλον ανέκυψε μετά την κατάργηση των σχολικών επιτροπών. Την πληρωμή των λογαριασμών αυτών έχει αναλάβει η οικονομική υπηρεσία του δήμου. Λέγεται ότι η οφειλές προς τις ΔΕΚΟ αφορούν όλα τα σχολεία και το ποσό αγγίζει τις 600.000 – 650.000 ευρώ. Αυτό είναι ένα σοβαρό ποσό Περιμένουμε όμως διευκρινίσεις από τη Δημοτική Αρχή».
Σε ερώτηση αν υπάρχει κίνδυνος τα σχολεία να μείνουν χωρίς ρεύμα, νερό και τηλέφωνο και μάλιστα μέσα στην περίοδο των προαγωγικών και των πανελλαδικών εξετάσεων, ο κ. Χαραλαμπίδης ξεκαθάρισε «Εάν δεν πληρωθούν οι ΔΕΚΟ ακολουθεί προειδοποίηση για την επικείμενη διακοπή της παροχής. Με την ερώτηση που καταθέτουμε θέλουμε να μάθουμε ανάμεσα σε άλλα και αν έχουν σταλεί τέτοιες προειδοποιητικές επιστολές. Ο κίνδυνος που υπάρχει είναι ότι αν δεν πληρωθεί ένας λογαριασμός, τότε μπορεί να διακοπεί η παροχή, είτε αυτή αφορά το ρεύμα, είτε το τηλέφωνο, είτε το νερό. Θα δημιουργηθεί σοβαρό θέμα αν τυχόν οι οφειλές δεν πληρωθούν, αλλά για αυτό μπορεί να δώσει απαντήσεις μόνο η Δημοτική Αρχή. Στα όσα χρόνια εμπλέκομαι με την τοπική αυτοδιοίκηση και το Δημοτικό Συμβούλιο, δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο, πλην μιας περίπτωσης ενός σχολείου που όμως δεν λειτουργούσε».
Ο επικεφαλής της παράταξης «Πόλη και Ζωή» κ. Μιχάλης Μλεκάνης, τόνισε στα «Χ»: «Δυστυχώς υπάρχουν απλήρωτοι λογαριασμοί στην τηλεφωνία. Κόπηκαν τα τηλέφωνα. Έχουμε απλήρωτους λογαριασμούς στη ΔΕΗ και στη ΔΕΥΑΔ. Πραγματικά προβληματιζόμαστε αν ο προϋπολογισμός μπορεί να λειτουργήσει σωστά με αυτά τα δεδομένα. Από κωδικούς του προϋπολογισμού, όπως η Ονειρούπολη και το Καταφύγιο Ζώων, έχουν πάρει τα ποσά για να τα χρησιμοποιήσουν σε άλλες δαπάνες που δεν είχαν προϋπολογιστεί σωστά. Προστίθενται τώρα και αυτές οι δαπάνες. Οι οφειλές προς τις ΔΕΚΟ είναι πάνω από 600.000 ευρώ και αφορούν το σύνολο των σχολείων. Σίγουρα αν δεν δημιουργούνταν αυτός ο ντόρος θα μπορούσε να υπάρξει σοβαρό πρόβλημα και με τα σχολεία που θα λειτουργήσουν ως εξεταστικά κέντρα για τις πανελλαδικές. Αλλά τώρα που το πρόβλημα βγήκε στην επιφάνεια, πιστεύω ότι θα βρουν ένα τρόπο να το αντιμετωπίσουν».
Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών και Προγραμματισμού Οργάνωσης, Πληροφορικής, κ. Γιάννης Εφραιμίδης δήλωσε στα «Χ»: «Το σίγουρο είναι ότι όλοι οι λογαριασμοί και όλο το οικονομικό γίγνεσθαι της λειτουργίας του δήμου μπήκε σε μια λογική εκκαθάρισης και διερεύνησης από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε η Δημοτική Αρχή. Οι κινήσεις που κάναμε ήταν συγκεκριμένες, τόσο για τους λογαριασμούς ύδρευσης, όσο και για τους λογαριασμούς ρεύματος και τηλεφωνίας. Η οικονομική κάλυψη υπάρχει και θα τακτοποιηθούν
οι εκκρεμότητες, αν και όπου αυτές υπάρχουν. Αυτά είναι όλα υπό διερεύνηση. Πρέπει να δούμε σε τι επίπεδο βρίσκονται αυτοί οι λογαριασμοί. Σε τελική ανάλυση εγώ προσωπικά ανέδειξα αυτό το θέμα αλλά ήμουν και ο αυτός που άρχισα να τα διερευνώ όλα αυτά για
να μπούνε σε μια σειρά. Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο. Είναι κάτι που διερευνούμε εδώ και καιρό. Υπάρχει συγκεκριμένη αλληλογραφία με όλες τις εταιρείες (ΔΕΚΟ). Θέλουμε να γίνει τακτοποίηση μια για πάντα. Δεν υπάρχει κίνδυνος να βρεθεί κάποιο σχολείο χωρίς τηλέφωνο ή ρεύμα. Αυτά είναι υπερβολές της αντιπολίτευσης. Κάποιες επιπλοκές που δημιουργήθηκαν, αυτές διορθώθηκαν αυθημερόν. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, ούτε για τα παιδιά, ούτε για τα σχολεία. Απλά κάποια στιγμή όλα αυτά έπρεπε να μπουν σε μια τάξη. Κάποιος έπρεπε
να ασχοληθεί σοβαρά με αυτή την ιστορία και αυτή τη φορά θα τακτοποιηθούν όλα. Επίσης πρέπει οι λογαριασμοί των σχολείων να συγκεντρωθούν σε ένα πάροχο ανά υπηρεσία, για να έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε και καλύτερη τιμή. Όλα αυτά θα συζητηθούν στο
Δημοτικό Συμβούλιο και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος».
Ο κ. Εφραιμίδης υπογράμμισε επίσης ότι θα αναζητηθούν και ευθύνες διότι όπως είπε «Κάποιοι δεν μερίμνησαν στην ώρα που έπρεπε και ο δήμαρχος ζήτησε να αναζητηθούν και οι ευθύνες, όπου αυτές υπάρχουν και όπου πρέπει να αποδοθούν. Ο δήμαρχος ζήτησε να γίνει ΕΔΕ γιατί πολλά από αυτά τα έγγραφα τα οποία πέρασαν στα χέρια διαφόρων, καθυστέρησαν. Εμείς θέλουμε να μάθουμε τι ακριβώς έγινε. Όμως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας Είναι καθαρά διεκπεραιωτικό και υπηρεσιακό το ζήτημα. Στόχος μας είναι να δώσουμε μια συνολική λύση. Αυτή η ιστορία έχει βάθος χρόνου. Δεν άρχισε σε αυτή τη διοίκηση, ούτε και στην προηγούμενη αλλά στην προ – προηγούμενη…».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!