Αφρικανική πανώλη των χοίρων: Στην απαγορευμένη ζώνη και περιοχές της Δράμας

0
1480

– 107 εστίες κρουσμάτων εντοπίστηκαν σε αγριόχοιρους στη γειτονική Βουλγαρία έως τις 7 Ιανουαρίου
– Ν. Φωτινιάς στα «Χ»: «Εφαρμόζονται αυξημένα μέτρα επιτήρησης και ελέγχου»

Σε καθεστώς αυξημένων μέτρων επιτήρησης και ελέγχου είναι πολλές περιοχές που συνορεύουν με τη Βουλγαρία, μεταξύ αυτών και περιοχές της Δράμας, υπό τον φόβο εμφάνισης κρουσμάτων τής αφρικανικής πανώλης των χοίρων.
Η αφρικανική πανώλη των χοίρων είναι λοιμώδης ιογενής νόσος δεσποζόμενων και άγριων χοιροειδών, η οποία μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τον σχετικό ζωικό πληθυσμό και την κερδοφορία της κτηνοτροφίας, διαταράσσοντας τις μετακινήσεις φορτίων των εν λόγω ζώων και των προϊόντων τους εντός της Ένωσης και τις εξαγωγές προς τρίτες χώρες.
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Νίκος Φωτινιάς, ανέφερε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας»: «Στις 7 Ιανουαρίου εστάλη ενημέρωση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ότι υπάρχουν κρούσματα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στις γειτονικές περιοχές Χάσκοβο, Σμόλιαν και Κίρτζαλι της Βουλγαρίας, ωστόσο χωρίς να γίνεται ενημέρωση της απόστασης των κρουσμάτων από τα σύνορα. Προσπαθήσαμε αλλά δεν μπορέσαμε να βρούμε πού ακριβώς εντοπίστηκαν αυτές οι εστίες, αλλά, όταν υπάρχει ένα κρούσμα μέσα σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων και επηρεάζει άλλο κράτος-μέλος, εκδίδεται σχετική ενημέρωση από την Ε.Ε. Κάτι τέτοιο δεν έγινε. Κατά συνέπεια, θεωρώ ότι οι εστίες αυτές είναι σε απόσταση μεγαλύτερη των 10 χιλιομέτρων. Εμείς, πάντως, ως υπηρεσία από τον Νοέμβριο έχουμε κάνει προσλήψεις συνολικά 14 κτηνιάτρων μέχρι 31/12/2022 σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Π.Α.Μ.Θ., όπως και στη Δράμα, ειδικά για την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων».
Πρέπει να σημειωθεί ότι, μέχρι στιγμής, στην ελληνική πλευρά των συνόρων, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021 μέχρι και σήμερα, δεν έχουν εντοπιστεί κρούσματα της νόσου, όπως διαβεβαιώνει ο κ. Φωτινιάς, ο οποίος συμπληρώνει ότι η Κτηνιατρική Υπηρεσία έχει έρθει σε επαφή με τους κυνηγετικούς συλλόγους, προκειμένου οι αγριόχοιροι που θηρεύονται σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από τη συνοριακή γραμμή να προσκομίζονται για έλεγχο. «Ζητήσαμε, επίσης, σε περίπτωση που βρεθεί νεκρός αγριόχοιρος, να μας ειδοποιούν, προκειμένου να χειριστούμε ανάλογα το περιστατικό. Τους έχουμε ενημερώσει να μην προχωρούν σε διασπορά του αίματος ή των εντοσθίων κατά τον τεμαχισμό του χοιρινού κλπ. Τώρα οι μονάδες των χοιροτρόφων ελέγχονται τακτικά, τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο, ως προς τα μέτρα βιοσφάλειας που τηρούν. Επίσης, γίνονται μηνιαία δειγματισμοί ως προς την υγεία των χοιρινών. Ακόμα, κάναμε έλεγχο και στα οικόσιτα χοιρινά πριν τις γιορτές, ώστε να μπορούν να καταναλωθούν χωρίς φόβο».
Σε ό,τι αφορά τον βαθμό επικινδυνότητας μετάδοσης της νόσου εντός των ελληνικών συνόρων, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Π.Α.Μ.Θ. διευκρινίζει ότι περιοχές της Δράμας, όπως και των υπολοίπων Περιφερειακών Ενοτήτων που συνορεύουν με τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και βρίσκονται σε απόσταση έως 20 χιλιομέτρων από τα σύνορα, είναι ενταγμένες αυτή τη στιγμή στη λεγόμενη «απαγορευμένη ζώνη». Πάντως, όσο κι αν ο χαρακτηρισμός τρομάζει, σημαίνει πως: «παρά το γεγονός ότι έχουν εντοπιστεί κρούσματα στη Βουλγαρία, δεν έχουν εντοπιστεί στις εν λόγω περιοχές εδώ και πολλά χρόνια. Στη ζώνη αυτή περιλαμβάνονται, περιοχές από τις Σέρρες, τη Δράμα, την Ξάνθη, τη Ροδόπη και τον Έβρο» επισημαίνει ο κ. Φωτεινιάς και εξηγεί: «Σε αυτή τη ζώνη δεν υπάρχει απαγόρευση διακίνησης του κρέατος, αλλά εφαρμόζονται αυξημένα μέτρα επιτήρησης και ελέγχου. Αυτό που απαγορεύεται ουσιαστικά είναι ότι, εάν κάποιος θηρεύσει αγριογούρουνο στην εν λόγω περιοχή (εντός των 20 χμ. από τα σύνορα), το θήραμα θα πρέπει να καταναλωθεί σε εκείνη την περιοχή, προκειμένου να μειωθούν οι κίνδυνοι διασποράς».

Η κατάσταση στη Βουλγαρία
Σημειώνεται ότι στις 13 Ιανουαρίου, το Τμήμα Υγείας Ζώων και Κτηνιατρικής Αντίληψης, Φαρμάκων και Εφαρμογών της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την εντατικοποίηση των μέτρων λόγω της αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε αγριόχοιρους στη Βουλγαρία. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι σύμφωνα με τις τελευταίες εγκυκλίους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εντοπίστηκαν πρόσφατα, 6 εστίες σε κατοικίδιους χοίρους και 298 εστίες σε αγριόχοιρους ενώ μέσα σε μία μόλις εβδομάδα παρατηρήθηκε ραγδαία αύξηση στις εστίες θηρευμένων αγριόχοιρων. Συγκεκριμένα, από 31.12.20221 έως 07.01.2022 εντοπίστηκαν 107 εστίες σε αγριόχοιρους, το 1/3 περίπου των εστιών του έτους 2021. Στις 6 και 7 Ιανουαρίου 2022 κοινοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, 19 δευτερογενείς εστίες σε αγριόχοιρους στη Βουλγαρία στις περιοχές Haskovo (2 εστίες), Kardzhali (7 εστίες) και Smolyan (10 εστίες) σε κοντινή απόσταση από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!