– Κορεσμένα τα κοιμητήρια της Δράμας. Προχωρά η διαδικασία για τη δημιουργία νέων από τον Δήμο Δράμας
– Μ. Μουρβετίδης στα «Χ»: «Αν δεν προχωρούσαμε πέρσι σε ανακομιδές, θα είχαμε σοβαρό πρόβλημα»
Σε εξέλιξη είναι η διαδικασία για τη δημιουργία νέων κοιμητηρίων από τον Δήμο Δράμας προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι αυξημένες ανάγκες σε χώρους ταφής.
Τα νέα κοιμητήρια που σχεδιάζεται να δημιουργηθούν στην περιοχή «Καπνοχώραφα» της Χωριστής, σε έναν χώρο που βρίσκεται μεταξύ Χωριστής και Μικροχωρίου, θα δώσουν λύση σε ένα υπαρκτό και σοβαρό πρόβλημα, αυτό της εξεύρεσης χώρων ταφής, οι διαστάσεις του οποίου φάνηκαν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν, δυστυχώς, καταγράφηκαν περισσότεροι από 200 θάνατοι συμπολιτών μας. Ωστόσο, το πρόβλημα εξεύρεσης νέων χώρων είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τον Δήμο Δράμας για περισσότερο από δύο δεκαετίες.
Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου κ. Μιχάλης Μουρβετίδης για το εγχείρημα του Δήμου Δράμας να δώσει λύση σε ένα χρόνιο, υπαρκτό και παράλληλα αρκετά γνωστό πρόβλημα, είπε ότι υπάρχουν ήδη αποφάσεις τόσο από τον Δήμο Δράμας όσο και από τις δύο κοινότητες σχετικά με τον χώρο όπου θα δημιουργηθούν τα νέα κοιμητήρια. Για το ίδιο θέμα πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες σύσκεψη των υπηρεσιών του Δήμου Δράμας με πρωτοβουλία του Δημάρχου Δράμας κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία και να διαπιστωθεί σε ποια φάση βρίσκεται το συγκεκριμένο εγχείρημα. Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Δράμας έστειλε το σχετικό απαιτούμενο τοπογραφικό διάγραμμα στη Δασική Υπηρεσία και κατόπιν στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και εξασφαλίστηκε η απαιτούμενη έγκριση των υπηρεσιών.
Ακολούθως, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Δράμας εισηγήθηκε στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού, τη δημιουργία πίστωσης προκειμένου να δημοπρατηθούν οι μελέτες που χρειάζονται, με τη συνεργασία τόσο της Πολεοδομίας όσο και της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Δράμας.
«Δυστυχώς, οι χώροι ταφής στα υπάρχοντα κοιμητήρια έχουν κορεστεί. Προκειμένου να μειωθεί το πρόβλημα που υπάρχει, πριν από 6 περίπου μήνες και μετά από μελέτη, η Υπηρεσία Περιβάλλοντος και Πρασίνου εισηγήθηκε αυτεπάγγελτες ανακομιδές σε μνήματα άνω των 30 ετών που ήταν εγκαταλελειμμένα. Ακολούθησαν περίπου 130-140 ανακομιδές και θα ακολουθήσουν άλλες τόσες ενώ θα γίνουν και επιπλέον ανακομιδές, με νέα πρόταση που θα έρθει» εξηγεί στα «Χ» ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και προσθέτει: «Αφού γίνει η εκταφή, τα οστά καθαρίζονται, τοποθετούνται στα οστεοφυλάκια που υπάρχουν στα κοιμητήρια και μετά από παρέλευση κάποιου χρονικού διαστήματος, εφόσον δεν αναζητηθούν, τοποθετούνται σε χωνευτήρι. Αν δεν το κάναμε αυτό πέρσι, θα είχαμε σοβαρό πρόβλημα με τη διάθεση χώρων ταφής. Με αυτή τη διαδικασία των ανακομιδών, εκτονώνουμε το πρόβλημα για τα επόμενα 1-2 χρόνια περίπου. Από εκεί και πέρα, σημαντική λύση θα δώσουν και τα νέα κοιμητήρια που θα δημιουργηθούν».