Αναγκαίο το νέο οργανόγραμμα του Νοσοκομείου με Ιατρό Ογκολόγο και Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας
Η προκήρυξη για την θέση επιμελητή Β’ παθολογίας έχει ήδη εγκριθεί όπως είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών του Νοσοκομείου κ. Ξάνθης σημειώνοντας ότι πρόκειται για την επανασύσταση της κατηργημένης από το 2012 Β’ Παθολογικής Κλινικής.
Το πρόβλημα με την λειτουργία μόνο μίας παθολογικής κλινικής εδώ και έξι χρόνια είχε σαν αποτέλεσμα να πέσει πολύ η ποιότητα των νοσηλευτικών υπηρεσιών διότι φιλοξενεί πολύ περισσότερους ασθενείς από όσους θα έπρεπε. Η υπάρχουσα παθολογική κλινική του Νοσοκομείου έχει αυτή την στιγμή 53 κλίνες και είναι η μοναδική πλην των πανεπιστημιακών με τόσο μεγάλο αριθμό κλινών στην Βόρεια Ελλάδα. Με την λειτουργία της Β’ Παθολογικής (δηλαδή και δεύτερης κλινικής) θα γίνει εφικτό να παρακολουθούν οι γιατροί λιγότερους ασθενείς. Επιπλέον τα τετράκλινα και πεντάκλινα των θαλάμων θα γίνουν δίκλινα ή τρίκλινα δηλαδή θα υπάρξει καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών. Το νοσηλευτικό προσωπικό που υπάρχει και είναι αυξημένο σε σχέση με το 2012 που λειτουργούσαν δυο κλινικές, επαρκεί για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες και της δεύτερης κλινικής. Σε αυτό άλλωστε θα συμβάλλει και η προσθήκη των δυο επιπλέον παθολόγων.
Τόσο η στάση του Υπουργείου Υγείας όσο και η προσπάθεια του διοικητή του Νοσοκομείου κ. Λιάτση συνέτειναν στο να πάρουμε και δεύτερη θέση παθολόγου, ενώ περιμέναμε μία θέση σημειώνει στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών του Νοσοκομείου εξηγώντας ότι οι δυο επιπλέον παθολόγοι θα είναι στις θέσεις τους εντός του 2019 λόγω και του χρόνου που απαιτούν οι διαδικασίες. Επισημαίνει επίσης ότι οι υποδομές που υπάρχουν σε μηχανολογικό εξοπλισμό μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των δυο παθολογικών που θα λειτουργήσουν. Σε ότι αφορά τα φάρμακα ωστόσο σημειώνει ότι ναι μεν υπάρχει επάρκεια αλλά δεν υπάρχει ποικιλία ειδικά στα αντιβιοτικά. Η βοήθεια πάντως της διοίκησης στην προσπάθεια του προσωπικού και στον εκσυγχρονισμό του Νοσοκομείου είναι αμέριστη.
“Ο σημερινός διοικητής (κ. Λιάτσης) που υπηρετεί από τον Αύγουστο του 2016 είναι ο μόνος που έχει τρέξει το ΕΣΠΑ όσο κανείς άλλος τα τελευταία δέκα χρόνια και έχουν περάσει 4 διοικητές” σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης των Ιατρών του Νοσοκομείου κ. Ξάνθης.
Σε ότι αφορά τις ανάγκες του Νοσοκομείου πάντως και ειδικά σε ότι αφορά τα σημαντικότερα προβλήματα που πρέπει να λυθούν καταγράφεται ως πρωτεύον το θέμα του νέου οργανογράμματος που αποφασίστηκε από πέρσι από το Νοσοκομείο της Δράμας αλλά πρέπει να υπάρξει σχετική απόφαση και από το Υπουργείο Υγείας.
Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι το νέο οργανόγραμμα του Νοσοκομείου προβλέπει νέες θέσεις μεταξύ αυτών και θέσεις ογκολόγων, αιματολόγων κλπ.
Ειδικά σε ότι αφορά τους ογκολόγους με το νέο οργανόγραμμα θα λειτουργήσει τμήμα βραχείας νοσηλείας όπως αυτό που εξυπηρετεί τους ογκολογικούς ασθενείς στο Νοσοκομείο της Καβάλας.
Σε ότι αφορά το θέμα της εξεύρεσης ιατρών ογκολόγων που θέλουν να υπηρετήσουν στη Δράμα, κάτι το οποίο αποτέλεσε αντικείμενο προβληματισμού στο παρελθόν, φαίνεται ότι δεν υπάρχουν πλέον εμπόδια σε αντίθεση με ότι συνέβαινε πριν δέκα χρόνια. Αυτή την στιγμή υπάρχουν ήδη τρείς ογκολόγοι σε αναμονή οι οποίοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον όπως είπε ο πρόεδρος της Ένωσης ιατρών του Νοσοκομείου, προσθέτοντας ότι ενδιαφέρον υπάρχει και από αιματολόγους και μάλιστα βραβευμένους που θέλουν να έρθουν στην Δράμα.