Η εξέλιξη της πανδημίας δεν θα επιτρέψει τη διεξαγωγή των δύο εκδηλώσεων φέτος
H Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων και η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι, που ήταν προγραμματισμένες να γίνουν την 1η και την 4η Σεπτεμβρίου στη γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου, δυστυχώς δεν θα πραγματοποιηθούν φέτος.
Οι δύο διοργανώσεις που αρχικά είχαν προγραμματιστεί για την άνοιξη του 2021 αναβλήθηκαν λόγω της υγειονομικής κρίσης και το Πελίτι είχε ανακοινώσει ότι θα μεταφερθούν και θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο του 2021. Δυστυχώς, η εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης δεν θα επιτρέψει τελικά φέτος τη διεξαγωγή των δύο δημοφιλών διοργανώσεων. Όπως είπε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο ιδρυτής του Πελίτι κ. Παναγιώτης Σαϊνατούδης, οι εκδηλώσεις ακυρώνονται με την ελπίδα να υπάρξει η δυνατότητα να οργανωθούν το 2022.
Η 21η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι που ακυρώθηκε τελικά για φέτος σχεδιαζόταν να πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου στη γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι. Πρόκειται για την ετήσια κεντρική εκδήλωση του Πελίτι για τις παραδοσιακές ποικιλίες, τα αυτόχθονα αγροτικά ζώα, την αχρήματη οικονομία. Στην Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων και στη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι ως τώρα έχουν συμμετάσχει αγρότες, ακτιβιστές των σπόρων και της τροφής, επιστήμονες κλπ. από πολλές χώρες του πλανήτη όπως: Ελλάδα, Τουρκία, Βουλγαρία, Κύπρο, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Αγγλία, Μπουρκίνα Φάσο, Τυνησία, Μαρόκο, Η.Π.Α, Καναδά, Βραζιλία, Βενεζουέλα, Περού, Αυστραλία, Ινδία κ.α.
Σημειώνεται ότι οι δύο διοργανώσεις του Πελίτι είναι πολύ δημοφιλείς και δικαιολογημένα συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον χιλιάδων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Πρέπει να επισημανθεί ότι η ζήτηση των σπόρων του Πελίτι όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από χώρες του εξωτερικού, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Κύπρος, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, η Ισπανία, η Πορτογαλία κλπ. μέσα στο 2020 ήταν υψηλή.
Ερμηνεύοντας μάλιστα την υψηλή ζήτηση που είχε παρουσιαστεί, ιδρυτής του Πελίτι κ. Σαϊνατούδης είχε επισημάνει στα «Χ» ότι η αύξηση της ζήτησης σημειώθηκε και λόγω της φοβίας που δημιουργήθηκε με την εμφάνιση της πανδημίας. Ειδικά στη διάρκεια της πρώτης καραντίνας, ήταν πολύ μεγάλος ο αριθμός τηλεφωνικών κλήσεων από ανθρώπους που έχουν χάσει την εργασία τους και οι οποίοι προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν τροφή.
Η ζήτηση σπόρων από το Πελίτι ήταν ιδιαίτερα μεγάλη από χώρες του εξωτερικού και κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown. Η αγορά των σπόρων από το εμπόριο θα είχε πολλαπλάσια αξία σε σχέση με την τιμή προμήθειας των σπόρων από το Πελίτι, που χρεώνει σχεδόν μόνο τα έξοδα αποστολής των φακέλων που περιέχουν τους σπόρους. Ταυτόχρονα, η κρίση που δημιουργήθηκε εξαιτίας της πανδημίας είχε οικονομικό αντίκτυπο και στις χώρες του εξωτερικού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την πολύ μεγάλη ζήτηση που υπήρξε σε σπόρους.