Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του 1ου Γυμνασίου της Δράμας, το βράδυ του Σαββάτου η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΜΠΟΔΟΥΡΟΓΛΟΥ ΑΜΚΕ, επέδωσε 10 βραβεία αριστείας, ύψους 10.000 ευρώ έκαστο, στους 10 πρώτους αριστούχους των Πανελληνίων Εξετάσεων από το Νομό Δράμας για το 2023.
Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αναστάσιος Νικολαΐδης, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Δράμας κ.κ. Μιχάλης Τάσσου και Αναστασία Τόλιου, ο πρώην δήμαρχος Δράμας Θωμάς Μαργαρίτης, εκπρόσωποι της εκκλησίας, της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και φίλοι και συγγενείς των αριστούχων που βραβεύτηκαν.
Τα βραβεία ήταν μέρος των δράσεων κοινωνικής προσφοράς που υλοποιεί η Μποδούρογλου ΑΜΚΕ σε συστηματική βάση και αποσκοπούν στη βοήθεια και στήριξη των νέων επιστημόνων στις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές τους.
Οι 10 δικαιούχοι των βραβείων για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις του 2023, 8 κοπέλες και 2 αγόρια, ήταν οι εξής:
– Καρυπίδου Μαρία-Ζωή του Γρηγορίου και της Ιωάννας- Ιατρική Σχολή Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
– Καραηλιά Παναγιώτα του Στέργιου και της Χρυσούλας – Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
– Ορφανίδου Ελένη του Παντελεήμωνος και της Αναστασίας – Ιατρική Σχολή Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
– Χατζηιωαννίδου Ερμιόνη του Απόστολου και της Ειρήνης – Νομική Σχολή Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
– Αθανασοπούλου Άννα- Μαρία του Αναστασίου και της Σάντρα-Μαρίας – Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
– Κεσάνογλου Αγάπη του Σάββα και της Δέσποινας – Ιατρική Σχολή Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
– Ελευθεριάδου Ελένη του Χαράλαμπου και της Μαρίας – Ιατρική Σχολή Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
– Θεοφάνους Δημήτριος του Πολυχρόνη και της Πολυμνίας – Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
– Παπαδοπούλου Ιοκάστη του Κων/νου και της Ελισσάβετ – Τμήμα Χημείας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
– Αρβανιτίδης Πέτρος του Χρήστου και της Σταυρούλας- Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας η εκπρόσωπος της ΑΜΚΕ Μποδούρογλου και δικηγόρος κα Βαλίνη Λούσκου είπε ότι ο σκοπός της καθιέρωσης αυτών των βραβείων από την ΑΜΚΕ Μποδούρογλου, ήταν για να δοθούν κίνητρα στα παιδιά αλλά και για να ανταμειφθούν οι κόποι τους. «Είναι πολύ σημαντικό να διακρίνεται ένας μαθητής από τη Δράμα. Τα βραβεία μπορούν να τα αξιοποιήσουν οι μαθητές είτε για την περαιτέρω επιστημονική δράση τους, είτε για μεταπτυχιακά ή όπως αλλιώς θέλουν. Πριν από 2 μήνες η ΑΜΚΕ Μποδούρογλου είχε βραβεύσει και τους αριστούχους του 2022. Πιστεύουμε ότι η πολιτεία θα έπρεπε να δίνει κίνητρα στα παιδιά ώστε να αγαπούν τη γνώση και παλεύουν για αυτήν. Τα παιδιά θα πρέπει να έχουν κίνητρα όχι μόνο για να αριστεύουν στις πανελλήνιες αλλά και για να προοδεύουν σε όλη τους τη ζωή. Θα πρέπει να γίνονται βελτιωτικές κινήσεις και στις υποδομές της Παιδείας, ώστε τα παιδιά. Η εκπαίδευση γενικά θα έπρεπε να είναι ένα διαρκές κίνητρο».
Η κα Κατερίνα Μποδούρογλου μιλώντας στα «Χ» εξήγησε ότι τα βραβεία Αριστείας θεσπίστηκαν το 2022 και εξήγησε: «Είχαμε διάφορα γραφειοκρατικά εμπόδια τα οποία ευτυχώς καταφέραμε να ξεπεράσουμε. Η φιλοσοφία είναι ότι βραβεύουμε τους πρώτους 10 αριστούχους του Νομού Δράμας με αποκλειστικό κριτήριο τις επιδόσεις τους στις πανελλαδικές εξετάσεις. Δεν λαμβάνουμε υπ’ όψιν κανένα άλλο κριτήριο. Το χρηματικό βραβείο είναι 10.000 ευρώ σε κάθε αριστούχο. Είναι στην απόλυτη ευχέρεια του αριστούχου να αξιοποιήσει τα χρήματα όπως επιθυμεί. Το κάνουμε αυτό για να ενισχύσουμε τους νέους της Δράμας. Επίσης για να δίνουμε κίνητρο στα παιδιά για να προσπαθούν στο σχολείο και να δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις, αλλά και σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο αριστούχων της Δράμας, οι οποίοι θα αλληλοϋποστηρίζονται και θα είναι εκεί ο ένας για τον άλλον, όχι μόνο τώρα αλλά και για τα επόμενα χρόνια».
Απαντώντας σε ερώτηση των «Χ» η κα Μποδούρογλου, σημείωσε ότι λείπουν τα κίνητρα στον χώρο της εκπαίδευσης αλλά και η επιβράβευση της Αριστείας και της προσπάθειας. «Δεν σημαίνει ότι όποιος ή όποια αριστεύει στις Πανελλαδικές είναι ο εξυπνότερος/τερη, αλλά σίγουρα θα προσπαθήσει και πρέπει η κοινωνία να επιβραβεύει την προσπάθεια. Δεν γνωρίζω αν θα είχαμε περισσότερους αριστούχους αν η πολιτεία θέσπιζε περισσότερα βραβεία, αλλά αυτό που γνωρίζω είναι ότι σε κάποια νησιά όπου υπάρχουν αντίστοιχα βραβεία, παρατηρείται ότι όντως είναι περισσότερα τα παιδιά που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις».
Μιλώντας για την έλλειψη επιβράβευσης των προσπαθειών που γίνονται όχι μόνο στην εκπαίδευση αλλά και γενικότερα στην κοινωνία η κα Μποδούρογλου σημείωσε ότι αυτό υφίσταται αλλά είναι κάτι που γίνεται στο πλαίσιο της έλλειψης αξιοκρατίας που υπάρχει στη χώρα μας. «Ο άξιος δεν υποστηρίζεται όπως θα έπρεπε» τόνισε.
Σημειώνεται ότι οι βραβεύσεις που θέσπισε η ΑΜΚΕ Μποδούρογλου στη Δράμα, αποτελούν ένα εργαλείο ενδυνάμωσης που θεσπίστηκε πριν λίγους μήνες και θα απονέμεται σε ετήσια βάση για τα επόμενα 10 χρόνια αποτελώντας κίνητρο αλλά και μέσο επιβράβευσης των κόπων των νέων μαθητών που με θυσίες κατάφεραν να αριστεύσουν.