Μέσα από έντυπο που επιμελείται το Επιμελητήριο Δράμας
Μοναστήρια, εκκλησιές και άλλα μνημεία στην περιοχή της Δράμας όχι μόνο μαρτυρούν τον θρησκευτικό χαρακτήρα των κατοίκων του νομού αλλά και την ίδια την ιστορία του τόπου. Μνημεία του βυζαντινού κόσμου και άλλα των οθωμανικών χρόνων μεταφέρουν μνήμες της ιστορικής διαδρομής του τόπου και αξίζει να αναδειχθούν.
Χαρακτηριστικά μνημεία είναι η βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Σοφίας, του 10ου αιώνα, που μετατράπηκε σε τέμενος την περίοδο της τουρκοκρατίας και το εκκλησάκι των Ταξιαρχών, που χτίστηκε την εποχή των Παλαιολόγων σε ρυθμό μονόχωρης βασιλικής, και βρισκόταν σε επαφή με το βυζαντινό τείχος. Ιδιαίτερο μνημείο αποτελεί φυσικά και το μοναστήρι της Εικοσιφοίνισσας και 33 ακόμα μεταβυζαντινές εκκλησίες σ’ ολόκληρο τον νομό.
Ο πλούτος των θρησκευτικών μνημείων της περιοχής βέβαια δεν σταματά εδώ. Η περαιτέρω ανάδειξη αυτών των θρησκευτικών μνημείων είναι σαφώς αναγκαία. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και η απόφαση του Επιμελητηρίου της Δράμας για την δημιουργία έντυπου καταγραφής των επισκέψιμων θρησκευτικών μνημείων. Το εν λόγω έργο βρίσκεται σε φάση υπογραφής της σύμβασης, (αν δεν έχει ήδη υπογραφεί τις τελευταίες μέρες). Το έντυπο θα δημιουργηθεί μέσω του τοπικού προγράμματος “Leader” που αφορά παρεμβάσεις δημόσιου χαρακτήρα.
Σύμφωνα με τη σύμβαση που καταρτίστηκε για την υλοποίηση του έργου, αυτό «υλοποιείται στο πλαίσιο της καταγραφής και ανάδειξης των επισκέψιμων θρησκευτικών μνημείων τα οποία χωροθετούνται στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Δράμας, εκτός της πόλης της Δράμας. Υφίστανται καταγραφές από την Μητρόπολη Δράμας, για την ύπαρξη των εν λόγω μνημείων, τη χρονολογία κτίσης τους και το αρχιτεκτονικό, αισθητικό και θρησκευτικό ενδιαφέρον τους. Οι συγκεκριμένες καταγραφές θα παραχωρηθούν στο Επιμελητήριο Δράμας για την έκδοση ενός οδηγού, του οποίου ο βασικός ρόλος θα είναι η αναγνώρισή τους, ο χωρικός τους εντοπισμός και η ανάδειξη της σπουδαιότητάς τους. Αποκλειστικός σκοπός επομένως του συγκεκριμένου οδηγού θα είναι η ανάδειξη της θρησκευτικής κληρονομιάς, καθώς και η διατήρηση και η προστασία της και όχι η εμπορική του εκμετάλλευση.
Η εν λόγω δράση έρχεται σε πλήρη συμφωνία με τους στόχους του τοπικού προγράμματος. Πιο συγκεκριμένα το προτεινόμενο έργο καταγραφής των επισκέψιμων θρησκευτικών μνημείων στην περιοχή παρέμβασης, τονώνει το αίσθημα της ιδιαίτερης ταυτότητας του ντόπιου πληθυσμού, μέσα από την ιστορική αναφορά στα θρησκευτικά μνημεία, ενώ ταυτόχρονα επιδρά θετικά στην τοπική κοινωνία. Με το έργο αναδεικνύεται το θρησκευτικό και πολιτιστικό κεφάλαιο στην περιοχή παρέμβασης λόγω της συνολικής καταγραφής των επισκέψιμων μνημείων, με ιστορικές αναφορές αλλά και την ανάδειξη της μοναδικότητας τους σύμφωνα με τα στοιχεία.
Η συνεισφορά του στην πληροφόρηση των επισκεπτών της περιοχής μας είναι αναμφισβήτητη καθώς επίσης και η δυνατότητα χρήσης των διαδρομών του χάρτη για την επίσκεψη των μνημείων. Το συγκεκριμένο έντυπο θα αποτελέσει έναν χρήσιμο «οδηγό» για την αναγνώριση της αισθητικής και πολιτιστικής αξίας των εν λόγω «πόρων».
Ο οδηγός θα διανέμεται δωρεάν και αποκλειστικό σκοπό έχει την πληροφόρηση των επισκεπτών με κύρια στόχευση την ανάδειξη της σπουδαιότητας των συγκεκριμένων θρησκευτικών μνημείων και όχι την αξιοποίησής τους με γνώμονα οικονομικό. Δεν αποτελεί εργαλείο προσέλκυσης τουριστών αλλά οδηγό στους επισκέπτες της περιοχής παρέμβασης με χαρακτήρα καθαρά ενημερωτικό που περιέχει στοιχεία ιστορικότητας και θρησκευτικής παράδοσης. Ταυτόχρονα, συμβάλλει στην αναβάθμιση της επίσκεψης στο μνημείο και δίνει στοιχεία διατήρησης της μνήμης και του πολιτισμού.»