Αναγκαία η οικονομική στήριξη στην ελληνική μαρμαροβιομηχανία

1
6712

-†Υπέστη σοβαρό πλήγμα στην περίοδο της πανδημίας
†-Λύσεις σε πέντε τομείς προτείνει ο ΣΕΜΜΘ
Μιλάει στα “Χ” ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης κ. Παναγιώτης Ηλιόπουλος

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης (Σ.Ε.Μ.Μ.-Θ) ανέθεσε και υλοποίησε μέσω της εταιρίας ICAP μελέτη με αντικείμενο την οικονομική επίδραση της πανδημίας του κορωνοϊού στον κλάδο του μαρμάρου και στους κλάδους που συνδέονται με αυτόν ως προμηθευτές του. Συγκρίνοντας την πορεία των ελληνικών εξαγωγών το α’ πεντάμηνο του 2020 με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, η πτώση είναι κατακόρυφη, όπως δείχνουν τα στοιχεία της μελέτης. Θυμίζουμε ότι στον κλάδο του μαρμάρου μόνο στο Νομό Δράμας δραστηριοποιούνται 71 επιχειρήσεις που απασχολούν περίπου 2500 εργαζόμενους.
Μιλώντας στα “Χ” ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης κ. Παναγιώτης Ηλιόπουλος, επισημαίνει ότι στο πεντάμηνο υπάρχει μια πτώση εξαγωγών της τάξης περίπου του 38% σε σχέση με το 2019 και μια απώλεια στις πωλήσεις περίπου 89,4 εκατ. ευρώ που προέρχεται κυρίως από το διάστημα Μαρτίου – Μαΐου. Με αυτά τα δεδομένα, έγινε μια πρόβλεψη για το ποια μπορεί να είναι η πτώση σε ετήσια βάση και υπάρχουν τρία σενάρια με τα οποία η ICAP και ο ΣΕΜΜΘ προσπαθούν να εκτιμήσουν ποια θα είναι η οικονομική ζημία για τον κλάδο της εξόρυξης και παράλληλα ποια θα είναι η οικονομική ζημιά για όλους τους κλάδους της οικονομίας οι οποίοι είναι συνδεδεμένοι με τον κλάδο του μαρμάρου.
Με βάση μια προηγούμενη μελέτη της ICAP για τον ΣΕΜΜΘ είχε υπολογιστεί ότι για κάθε ένα ευρώ πωλήσεων ελληνικού μαρμάρου, όλοι οι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας εισπράττουν 2,19 ευρώ. Με βάση αυτό στοιχείο εκτιμήθηκε ότι στην περίπτωση και των τριών σεναρίων (από το καλύτερο μέχρι το χειρότερο) η μείωση των πωλήσεων σε σχέση με πέρσι θα είναι περίπου από 170 έως 230 εκατ. ευρώ. (δηλαδή 30-40% σε ετήσια βάση).
Ένα ποσοστό μείωσης της τάξης του 40% είναι πολύ δύσκολο να το διαχειριστούν οι επιχειρήσεις, αφού σε αυτή την περίπτωση μια επιχείρηση χάνει περίπου τα μισά έσοδά της, όπως εξήγησε ο κ. Ηλιόπουλος, εξηγώντας ότι αυτό μπορεί να επιφέρει στις επιχειρήσεις έλλειψη ρευστότητας έως και να τις οδηγήσει σε αδυναμία να συντηρήσουν τις θέσεις εργασίας σε αυτές.
«Βασικός μας στόχος είναι να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας. Προχωρήσαμε στην μελέτη της ICAP για να έρθουμε σε επαφή με το κράτος και να αποδείξουμε στην πράξη ποιο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας αλλά και να εξηγήσουμε ποιες θα είναι οι συνέπειες αν δεν βοηθηθεί αυτός ο πληττόμενος τομέας. Έτσι έχουμε μετρήσει το πλήγμα του κλάδου και τις συνέπειες για όλη την ελληνική οικονομία, που είναι από 370,2 – 493,6 εκατ. ευρώ μόνο για το 2020. Αυτό θα έχει αντίκτυπο στις θέσεις εργασίας όχι μόνο στον κλάδο μας αλλά και στους συνδεόμενους κλάδους από περίπου 896 έως 2689 θέσεις εργασίας, για το 2020».
Όπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΜΜΘ στα «Χ» έχουν ήδη δρομολογηθεί συναντήσεις του συνδέσμου με τα θεσμικά όργανα της πολιτείας με σκοπό να αποδειχθεί η ζημιά στην ελληνική οικονομία και να διεκδικηθούν πόροι από τις ευρωπαϊκές οικονομικές ενισχύσεις. Άρα η μελέτη έγινε από την ICAP προκειμένου ο ΣΕΜΜΘ να τεκμηριώσει και να υποστηρίξει την άντληση κονδυλίων για τον πληττόμενο κλάδο που εκπροσωπεί, με βάση τις προτάσεις του σε πέντε τομείς. Ο πρώτος τομέας είναι προτάσεις για την ενίσχυση των εξαγωγών με συγκεκριμένες ενέργειες. Ο δεύτερος τομέας είναι προτάσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Ο τρίτος τομέας είναι προτάσεις για την στήριξη της εσωτερικής κατανάλωσης. Ο τέταρτος τομέας έχει προτάσεις για την στήριξη της καινοτομίας και της πράσινης ανάπτυξης στον χώρο της εξόρυξης και της επεξεργασίας μαρμάρου και ο πέμπτος τομέας έχει προτάσεις για την απλοποίηση και την επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης των λατομείων μαρμάρου.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!