Aναστάτωση έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες με την απόφαση της Δημοτικής Κοινότητας Δράμας για την τοποθέτηση προτομής του Αντώνιου Φωστερίδη (Αντών Τσαούς) γνωστού για τη δράση του με τις Εθνικές Αντάρτικες Ομάδες κατά την κατοχή, σε κεντρικό σημείο της πόλης.
Το αίτημα προς την Δημοτική Κοινότητα Δράμας προήλθε από την ΕΑΟ-ΕΣΕΑ Δράμας και όπως είναι γνωστό το συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Δράμας αποφάσισε κατά πλειοψηφία να δεχτεί το αίτημα.
Για την απόφαση αυτή της Δημοτικής Κοινότητας κατατέθηκαν απόψεις και στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας.
Από την πλευρά της δημοτικής παράταξης Project Δράμα 2020 και τον επικεφαλής της κ. Αλέξανδρο Τσιαμπούση διατυπώθηκε η άποψη, προς τον Δήμαρχο της Δράμας, ότι δεν θα πρέπει να φέρει το θέμα αυτό προς συζήτηση στο όργανο. Πρόκειται για μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα που όπως είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσιαμπούσης, είναι γνωστή η δράση του στα χρόνια του εμφυλίου και στα χρόνια της κατοχής… “Δεν νομίζω ότι θέματα που σπέρνουν την διχόνοια και τον διχασμό θα έπρεπε να έρχονται στο Δημοτικό Συμβούλιο” σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ο κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης.
Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Λευτέρης Χρυσοχοΐδης είπε ότι το θέμα της προτομής του Αντώνιου Φωστερίδη είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να απασχολήσει το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο και όχι το σημερινό του οποίου η θητεία λήγει σύντομα.
Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση” κ. Γιάννης Στεφανίδης σχετικά με το ίδιο θέμα σημείωσε ότι το θέμα της προτροπής του αυτοτελούς τμήματος του γραφείου Δημάρχου της Δράμας για την συζήτηση του θέματος στην Δημοτική Κοινότητα Δράμας έγινε θέμα συζήτησης σε όλη την Ελλάδα. “Το θέμα αυτό δεν πρέπει να έρθει προς συζήτηση ούτε τώρα ούτε στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο” σημείωσε ο κ. Στεφανίδης προτρέποντας τον Δήμαρχο Δράμας να λάβει ο ίδιος αυτή την γενναία (όπως την χαρακτήρισε) απόφαση.
Θυμίζουμε ότι και τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν αντιδράσεις μεταξύ των οποίων και από την ΤΕ Δράμας του ΚΚΕ που μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Μετά από έγκριση του γραφείου του δημάρχου Δράμας συζητήθηκε στη Δημοτική Κοινότητα Δράμας το αίτημα της ΕΑΟ-ΕΣΕΑ Δράμας για τοποθέτηση σε κεντρικό σημείο της πόλης προτομής του Αντώνιου Φωστερίδη ή αλλιώς Αντών Τσαούς, γενικού αρχηγού των Εθνικών Αντάρτικων Ομάδων κατά την Κατοχή. Το συμβούλιο της ΔΚΔ αποφάσισε κατά πλειοψηφία να κάνει δεκτό το αίτημα.
Με αφορμή την απόφαση αυτή θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής:
Κατά τη διάρκεια της Κατοχής δημιουργήθηκαν, πέρα από τις αντιστασιακές οργανώσεις του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, των οποίων βασικός αιμοδότης και καθοδηγητής υπήρξε το ΚΚΕ, αντάρτικες ομάδες από “εθνικόφρονες”, όπως η ομάδα του Αντώνη Φωστεριδή, που έδρασε στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Οι ομάδες αυτές “μοίρασαν” τη δράση τους κάνοντας “αντίσταση” στον κατακτητή και κυρίως επικεντρώνοντας τις ενέργειές τους μαχόμενοι κατά του ΕΑΜ. Στην πλειοψηφία τους στηρίχτηκαν, χρηματοδοτήθηκαν και εξοπλίστηκαν τόσο από τους κατακτητές (Γερμανούς και Βούλγαρους), όσο και από τους Άγγλους ιμπεριαλιστές μετά την απελευθέρωση.
Κύριος λόγος ύπαρξής τους ήταν να ανακόψουν την επιρροή και τη δράση των αντιστασιακών οργανώσεων του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ. Οι φρικαλεότητες και οι δολοφονίες που διέπραξαν σε όλη τη χώρα ανέρχονται σε εκατοντάδες. Με τη λήξη του πολέμου, οι αστικές κυβερνήσεις δεν δίστασαν να τις αναγνωρίσουν ως “αντιστασιακές”, ενώ πολλοί από τους πρωταγωνιστές τους, όπως ο Αντών Τσαούς, τιμήθηκαν ή έκαναν καριέρα στον κρατικό -και παρακρατικό- μηχανισμό…”.
Επίσης μεταξύ άλλων και η δημοτική παράταξη “Αυτοδιοίκηση Πολιτών” ανέφερε σε ανακοίνωσή της με τίτλο «Όχι στον διχασμό» για το ίδιο θέμα:
“Με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019 την (κατά πλειοψηφία) απόφαση της Δημοτικής Κοινότητας Δράμας για τοποθέτηση προτομής του Αντώνιου Φωστερίδη ή Φωστηρίδη (Αντόν Τσαούς), Γενικού Αρχηγού των Εθνικοφρόνων Ανταρτών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατά την Κατοχή και Διοικητού Τάγματος («Τάγμα Φωστηρίδου») κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, σε κεντρικό σημείο της πόλης μας, ύστερα από πρόταση της ΕΑΟ-ΕΣΕΑ Δράμας (Εθνικές Ανταρτικές Ομάδες – Ένωσις Συμπολεμιστών Εθνικών Αγώνων).
Επειδή, η δράση και όλα τα χαρακτηριστικά του εν λόγω ιστορικού προσώπου και των εθνικιστικών ανταρτικών του ομάδων οδηγούν στη διαμόρφωση ενός διχαστικού και εμφυλιοπολεμικού κλίματος στην ευαίσθητη περιοχή της Δράμας, απαιτούμε ως δημοκρατικοί άνθρωποι αυτής της βασανισμένης περιοχής:
α) Να καταψηφιστεί από όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς προεκλογικά όλες ανεξαιρέτως είχαν υποσχεθεί ενωτική και συνεργατική μεταξύ τους πορεία για το καλό του τόπου
β) Να μην ξανατεθεί ζήτημα κατασκευής μνημείου, που μπορεί να λειτουργεί διασπαστικά και διχαστικά μέσα στην δημοκρατική κοινωνία της πόλης μας”.