Αναστέλλεται προσωρινά η απεργία στα διαγνωστικά

Θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις από τη νέα χρονιά σύμφωνα με όσα είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ η Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας

0
2831

Παρά την απόφαση που υπήρξε από τους εκπροσώπους των διαγνωστικών κέντρων της Δράμας για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις του κλάδου τις προηγούμενες ημέρες, τελικώς οι κινητοποιήσεις αυτές αναβλήθηκαν όπως επεσήμανε ανάμεσα σε άλλα χθες στα ΧΡΟΝΙΚΑ η γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας και Πυρηνικός Ιατρός κα Όλγα Βασιλείου υπογραμμίζοντας πάντως ότι ο κλάδος οργανώνεται και θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις ίσως και διακοπή συμβάσεων με τους ασφαλιστικούς οργανισμούς από την νέα χρονιά.

“Αυτή την στιγμή προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο των γιατρών στα διαγνωστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα διότι δεν μας εκφράζουν οι συμμετέχοντες στο συντονιστικό όργανο. Οι μικροί Ιατρικοί Σύλλογοι δυστυχώς δεν ακούγονται. Οπότε θα αναγκαστούμε να δημιουργήσουμε μία πρωτοβουλία με εκπροσώπους από κάθε Ιατρικό Σύλλογο και στην κατεύθυνση αυτή θα κάνουμε συνάντηση στην Θεσσαλονίκη μέχρι τέλος του έτους προκειμένου να εξετάσουμε τον τρόπο που θα κινηθούμε από την νέα χρονιά” είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ η κα Βασιλείου εξηγώντας ότι οι συνθήκες συνεργασίας σήμερα με τον ΕΟΠΥΥ καθιστούν τα διαγνωστικά εργαστήρια μη βιώσιμα.
Για την προσωρινή αναστολή των κινητοποιήσεων επίσης ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων δια του προέδρου του Γεώργιου Βουγιούκα, σε προχθεσινή του ανακοίνωση ανέφερε ότι: “Την προηγούμενη εβδομάδα ο ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ. δια του Προέδρου του προσπάθησε να φέρει στο ίδιο τραπέζι στα γραφεία του Π.Ι.Σ. όλες τις ενώσεις που εκπροσωπούν μονάδες εργαστηριακής και κλινικο-εργαστηριακής ιατρικής, για το συντονισμό των ενεργειών τους αναφορικά με την εξαγγελθείσα προειδοποιητική αναστολή των εργασιών τους (κλείδωμα των μονάδων τους) στις 21-23/11/2019, λόγω της συνεχιζόμενης επιβολής του ανήθικου, ληστρικού και καταστροφικού μέτρου της αυτόματης περικοπής υπέρβασης δαπανών στις διαγνωστικές εργαστηριακές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις, του περιβόητου claw back, όπως είχε συμφωνηθεί στην τελευταία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου στις 30/10/2019, κατά την οποία πάρθηκε και η απόφαση της προειδοποιητικής αναστολής των εργασιών μας (απεργία).Δυστυχώς δεν κατέστη δυνατόν να γίνει αυτή η συγκέντρωση ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες προετοιμασίας της εξαγγελθείσας αναστολής εργασιών των μονάδων μας, διότι οι περισσότεροι από τους εμπλεκόμενους δεν μπορούσαν να παραβρεθούν είτε για πραγματικούς, είτε για προσχηματικούς λόγους, με αποτέλεσμα να εκφυλιστεί τουλάχιστον για την ώρα η αναστολή των εργασιών μας στη συγκεκριμένη ημερομηνία.Ο ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ. δια του Προέδρου του παραμένει σταθερά στη θέση ότι αυτό το άθλιο μέτρο που μας αρπάζει πίσω ένα μεγάλο μέρος της αποζημίωσής μας για τις ιατρικές υπηρεσίες που παρέχουμε στους ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. πρέπει να καταργηθεί άμεσα, γιατί διαφορετικά θα οδηγήσει όλες τις ήδη υπερχρεωμένες μονάδες εργαστηριακής κυρίως ιατρικής, στην χρεοκοπία και την οικονομική καταστροφή. Εκτός εάν αυτό επιθυμούν κάποιοι.Το ληστρικό μέτρο του «αρπάζω πίσω», όπως είναι η ακριβής μετάφραση του claw back στη γλώσσα μας, το οποίο όπως είπαμε καταστρέφει όλες τις μονάδες εργαστηριακής ιατρικής κατά κύριο λόγο, είναι πρόβλημα αποκλειστικά των Διαγνωστικών Κέντρων, Εργαστηρίων και λιγότερο των Κλινικο-εργαστηριακών ιατρείων και οι ενώσεις αυτών των μονάδων είναι οι μόνες που θα αποφασίσουν πως πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτήν την παγκοσμία αθλιότητα, ενώ οι Ιατρικοί Σύλλογοι ανά την Ελλάδα και φυσικά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος που είναι το ανώτατο θεσμικό όργανο όλου του ιατρικού κόσμου, όχι μόνο οφείλουν να συμπαρασταθούν στις ενώσεις μας και να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματα των διαγνωστικών μονάδων μας οι οποίες τιμούν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., αλλά απεναντίας είναι υποχρεωμένες να το πράξουν αφού όλες αυτές οι διαγνωστικές ιατρικές μονάδες, είτε ως φυσικά είτε ως νομικά πρόσωπα, είναι εγγεγραμμένα μέλη των κατά τόπους Ιατρικών Συλλόγων της πατρίδας μας”.

Τα προβλήματα παραμένουν
Τα προβλήματα πάντως παραμένουν και αφορούν το “κούρεμα” και το “claw back” που ουσιαστικά υφίσταται από το 2014, όπως είχε δηλώσει στα ΧΡΟΝΙΚΑ και τις προηγούμενες ημέρες η Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας. Είχε εξηγήσει μάλιστα ότι το claw back εφαρμόστηκε επι Υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη και είναι ένα καταχρηστικό μέτρο. Επίσης είχε σημειώσει ότι εντός του Δεκεμβρίου εκδικάζεται η αγωγή που έχουν κάνει οι εκπρόσωποι των Διαγνωστικών Κέντρων προς τον ΕΟΠΥΥ για την εφαρμογή του claw back διευκρινίζοντας ότι “Εάν έχουμε δεδικασμένο στα χέρια μας μπορούμε να προβούμε σε κινήσεις για την επιστροφή των χρημάτων που δόθηκαν πίσω. Κάτι ανάλογο που έγινε και με τις μειώσεις των συντάξεων” είπε η κα Βασιλείου προσθέτοντας ότι ο Ιατρικός Σύλλογος της Δράμας συμμερίζεται τα προβλήματα των Διαγνωστικών Εργαστηρίων και έχει κάνει ενέργειες προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα του κλάδου. Ακόμη είχε επισημάνει ότι μπορεί να έχουν αλλάξει οι κυβερνήσεις ωστόσο σήμερα είμαστε στον ίδιο παρανομαστή, εννοώντας ότι για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν στον κλάδο των Διαγνωστικών Κέντρων, η πολιτεία εφαρμόζει διαχρονικά την ίδια πολιτική ανεξάρτητα από τις αλλαγές των προσώπων.
Είναι σαφές πάντως ότι στην προοπτική της όποιας κινητοποίησης και πολύ περισσότερο της όποιας διακοπής συμβάσεων αποφασίσουν τα 23 διαγνωστικά κέντρα στην Δράμα θα δημιουργηθούν και πάλι σοβαρά προβλήματα. Τουλάχιστον αυτό φάνηκε και απο την προηγούμενη κινητοποίησή τους κατά την οποία τα εργαστήρια των δημόσιων δομών υγείας δεν μπόρεσαν να εξυπηρετήσουν το κύμα των ασφαλισμένων που στράφηκαν σε αυτά για εξετάσεις…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ