Στις κλιματολογικά “δύσκολες” περιοχές όπως το Νευροκόπι
Σε εκκρεμότητα παραμένει το αίτημα των κτηνοτροφών της περιοχής του Νευροκοπίου το οποίο αφορά την θεσμοθέτηση επιδοτήσεων για την αγορά ζωοτροφών λόγω των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή και των αυξημένων αναγκών που υπάρχουν σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα.
Τα προβλήματα από την κάθοδο του υδραργύρου καθ’ όλη την διάρκεια του Δεκεμβρίου και τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου με αποκορύφωμα την χθεσινή ημέρα που η θερμοκρασία κατέβηκε ακόμη και στους -12,5 βαθμούς Κελσίου, είναι ήδη αρκετά.
Το ψύχος που επικρατεί δημιουργεί προβλήματα στην λειτουργία των τρακτέρ, των αρμεκτικών συστημάτων και όχι μόνο όπως σημείωσε χθες στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων του Κ. Νευροκοπίου κ. Χρήστος Τσέρνιος. Με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν, παγώνουν τα καύσιμα και τα λιπαντικά όπως και το νερό που προορίζεται για το πότισμα των ζώων. Αυτή την περίοδο οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν και τις γέννες των ζώων κάτι που σημαίνει ότι αυξάνεται κατά πολύ το κόστος παραγωγής για την θέρμανση αφού σε διαφορετική περίπτωση τα νεογέννητα κινδυνεύουν από το δριμύ ψύχος.
Εν τω μεταξύ οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στο Νευροκόπι αυξάνουν και το κόστος διατροφής των ζώων καθώς όσο η θερμοκρασία κατέρχεται κάτω από το μηδέν τόσο αυξάνονται οι ανάγκες σε ζωοτροφές καθώς τα ζώα χρειάζονται να αναπληρώσουν τις θερμίδες που χάνουν λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας. Οι θερμοκρασίες κάτω του μηδενός που επικρατούν στο Νευροκόπι και οι πολύ μεγαλύτερες ανάγκες σε ζωοτροφές καθιστούν επιτακτική την ανάγκη επιδότησης για την αγορά ζωοτροφών, αίτημα που οι κτηνοτρόφοι της περιοχής θέτουν εδώ και χρόνια, αλλά χωρίς να υπάρχει, επί του πρακτέου, ανταπόκριση από την πολιτεία.
Στο σημείο αυτό αξίζει να αντιπαραβάλλει κανείς την έξτρα επιδότηση που παρέχεται στους κτηνοτρόφους άλλων περιοχών όπως τα νησιά εξαιτίας του μεγάλου κόστους μεταφοράς των προϊόντων τους προς στην ηπειρωτική χώρα. Η νομοθεσία που καλύπτει αυτές τις επιδοτήσεις θα μπορούσε να περιλάβει και τις περιοχές όπως το Νευροκόπι όπου υπάρχουν επιπλέον επιβαρύνσεις στους κτηνοτρόφους λόγω των κλιματολογικών συνθηκών σύμφωνα με όσα αναφέρει στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Νευροκοπίου κ. Χρήστος Τσέρνιος, συμπληρώνοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα μπορούσαν να ενταχθούν στο ευεργετικό πλαίσιο της νομοθεσίας και οι κτηνοτρόφοι που έχουν δυσανάλογα υψηλό κόστος παραγωγής στην υπόλοιπη χώρα.
Το αίτημα των κτηνοτρόφων της περιοχής του λεκανοπεδίου κρατά αρκετά χρόνια ενώ τελευταία φορά που ετέθη προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και όχι μόνο, ήταν επί της προηγούμενης κυβέρνησης και όπως αποδείχθηκε για ακόμη μια φορά χωρίς θετική ανταπόκριση στην πράξη, παρά την διάθεση κατανόησης που υπήρξε για το πρόβλημα.
Στην πρόσφατη συνάντηση που έγινε μεταξύ του νέου Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδη και εκπροσώπων των αγροτών τέθηκαν αρκετά σημαντικά προβλήματα του κλάδου (όπως οι μετακλητοί εργάτες και τα συμβόλαια στην πώληση του γάλακτος) ωστόσο δεν υπήρξαν χρονικά περιθώρια για να συζητηθεί το εν λόγω ζήτημα. Τα επιπλέον κόστη που επωμίζονται οι κτηνοτρόφοι της περιοχής του Νευροκοπίου θα μπορούσαν να μειωθούν εάν τουλάχιστον οι τιμές των προϊόντων που διατίθενται στους εμπόρους ήταν καλύτερες ωστόσο και σε αυτό το επίπεδο οι συνθήκες δεν είναι τόσο ευνοϊκές όσο θα έπρεπε, καθώς οι τιμές τουλάχιστον για το αιγοπρόβειο γάλα αυξήθηκαν μεν σε σχέση με πέρυσι αλλά όχι τόσο, όσο θα επέτρεπαν την επίλυση κάποιων πάγιων προβλημάτων των κτηνοτρόφων (είναι χαρακτηριστικό ότι πριν απο 2 χρόνια το αιγοπρόβειο γάλα πωλούνταν από τους παραγωγούς στα 90 λεπτά το κιλό, αλλά πέρσι κατέβηκε στα 70 λεπτά και φέτος ανέβηκε στα 80 λεπτά το κιλό).