«Ανοιχτή παραμένει η έρευνα στην Αμφίπολη»

Κατάμεστο το Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας στην ομιλία της Κατερίνας Περιστέρη

0
1859

Στην γεμάτη από κόσμο αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου της Δράμας διεξήχθη η πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία της γνωστής πλέον ανά το πανελλήνιο αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη, με θέμα «Μνημειακό Ταφικό Συγκρότημα Τύμβου Καστά Αμφίπολη». H κα Κατερίνα Περιστέρη, μίλησε για την ιστορία της περιοχής από τα ελληνιστικά χρόνια μέχρι και την βυζαντινή περίοδο.

Αναφέρθηκε στο ανασκαφικό έργο που έχει επιτελεστεί. Ενώ απάντησε και σε ερωτήσεις για την διακοπή των ανασκαφικών εργασιών το 2015. Την ομιλία της κας Περιστέρη παρακολούθησαν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών. Οι Βουλευτές κ.κ. Κώστας Μπλούχος και Χαρά Κεφαλίδου, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ Χρήστος Παπαθεοδώρου, ο Δήμαρχος Παρανεστίου Αναστάσιος Καγιάογλου, ο Δήμαρχος Δοξάτου Θέμης Ζεκερίδης, ο αναπληρωτής του Δημάρχου Δράμας Μιχάλης Τάσσου, ο πρώην Νομάρχης Δράμας Κώστας Ευμοιρίδης, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.
Κατά τον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ, κ. Χρ. Μέτιος είπε ότι η περιοχή διαθέτει πολύ σημαντικά πολιτιστικά μνημεία και αποτέλεσε σημαντική προτεραιότητα για την περιφέρεια ΑΜΘ η ανάδειξη αυτών μνημείων από τα χρόνια ακόμη του αείμνηστου περιφερειάρχη της ΑΜΘ Γιώργου Παυλίδη
Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ η κα Περιστέρη θύμισε τις ανασκαφικές εργασίες που έγιναν στον Τύμβο Καστά μέχρι το 2014 και είχαν ως αποτέλεσμα την αποκάλυψη του μνημειακού ταφικού συγκροτήματος. Είπε ότι αυτή την στιγμή γίνονται εργασίες στερέωσης, συντήρησης και αναστήλωσης μέσω του ΕΣΠΑ ώστε να μπορέσει το μνημείο να γίνει επισκέψιμο και πόλος έλξης βοηθώντας την ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής. Για την διακοπή των εργασιών στον Τύμβο Καστά μετά το 2015 απάντησε ότι οφειλόταν σε καθαρά πολιτική βούληση που πήγε την ανασκαφή αρκετά πίσω. Ταυτόχρονα είπε ότι εάν προβληθεί η Αμφίπολη προβάλλεται και η Δράμα αλλά και οι Φίλιπποι. Μίλησε για τα σπουδαία ανασκαφικά ευρήματα της Δράμας θυμίζοντας ότι η ίδια έχει εργαστεί 13 χρόνια στον Νομό με ανασκαφές στην Καλή Βρύση, στον Αρκαδικό, στους Ποταμούς, στην Πλατανιά κλπ.
Τόνισε δε ότι αυτό που προέχει αυτή την στιγμή στον Τύμβο Καστά είναι να γίνει η στερέωση και η συντήρηση όσων ανέδειξε η αρχαιολογική ανασκαφή εξηγώντας “Πρώτα πρέπει όλα αυτά να γίνουν επισκέψιμα και από εκεί και πέρα η έρευνα είναι ανοιχτή”.
Η κα Περιστέρη δήλωσε επίσης ιδιαίτερα συγκινημένη που βρέθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Δράμας καθώς όπως είπε ο χώρος έγινε Μουσείο και με την δική της δουλειά και πλέον είναι κέντρο πολιτισμού και ανάπτυξης στην περιοχή.
Σημειώνεται ότι η ομιλία της κας Περιστέρη έγινε στο πλαίσιο του 5ου φεστιβάλ Via Egnatia στο οποίο εντάχθηκε και ο αγώνας δρόμου που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19 Οκτωβρίου, μήκους 10 χιλιομέτρων στην διαδρομή Μαυρολεύκη – Καλαμπάκι στα ίχνη της Αρχαίας Εγνατίας Οδού και ήταν αφιερωμένος στα 100 χρόνια από την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ