Ανοίγει προοπτικές το μονοπάτι Ε6

0
1680

Στέλιος Μελισσινός στα «Χ»: «H πρωτοβουλία στοχεύει στην ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού στη Δράμα»

 

Μία πολύ σημαντική προοπτική ανάπτυξης του εναλλακτικού τουρισμού στη Δράμα αρχίζει να διανοίγεται μέσα στο 2022 με την ανάδειξη μίας διαδρομής περίπου 140 χιλιομέτρων, που ανήκει στο Ευρωπαϊκό Μονοπάτι «Ε6 GR», που διέρχεται από την πλέον ορεινή αλλά και πιο όμορφη περιοχή της Δράμας. Η ανάδειξη αυτής της ορεινής διαδρομής έχει μάλιστα εξασφαλίσει και χρηματοδότηση ύψους 100.000 ευρώ από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που στηρίζει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.
Η πρωτοβουλία αυτή, που ξεκίνησε από τον υποστράτηγο ε.α. Στέλιο Μελισσινό και βρήκε συμπαραστάτη τον καθηγητή φυσικής αγωγής Μιχάλη Παπαδόπουλο, έχει στόχο να αναπτύξει τον ορεινό εναλλακτικό τουρισμό της Δράμας και να προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες στον νομό.
Συμπαραστάτες είχε τον πρώην και τον νυν Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Δράμας, Γιώργο Παπαδόπουλο και Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ αντίστοιχα, τους δημάρχους των περιοχών από όπου διέρχεται η διαδρομή, αλλά και τη διοίκηση της Π.Α.Μ.Θ. που ήδη διέθεσε το ποσό των 100.000 ευρώ για την έναρξη των προβλεπόμενων εργασιών ανάδειξής του μονοπατιού Ε6.
Ο κ. Στ. Μελισσινός δήλωσε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ότι η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε πριν από περίπου 9 μήνες, με επισκέψεις στους δημάρχους του Νομού Δράμας και τον Αντιπεριφερειάρχη, βρίσκοντας θετική ανταπόκριση, με αποτέλεσμα τελικά να δρομολογηθεί με στόχο την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού του νομού μας.

 

Σύμφωνα με όσα παρέθεσε στα «Χ» ο κ. Μελισσινός:

Η ιστορία των μονοπατιών είναι πολύ παλιά. Πριν ακόμα κατασκευαστούν οι σύγχρονοι δρόμοι που γνωρίζουμε σήμερα, τα μονοπάτια χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι για τις μετακινήσεις τους, για τη μεταξύ τους επικοινωνία, για τη μεταφορά τους στον τόπο εργασίας τους, για τα ταξίδια τους κλπ.
Ως μονοπάτι χαρακτηρίζεται ο στενός μη αμαξιτός δρόμος ο οποίος προορίζεται για τη διέλευση πεζών και ζώων. Η βασική διαφορά του από τον αμαξιτό δρόμο είναι ότι αφενός έχει μικρότερο και κυμαινόμενο πλάτος χωρίς περιορισμό στο ελάχιστο πλάτος του, αφετέρου μπορεί να έχει σημαντικές αυξομειώσεις στην κλίση του, καθώς να έχει και σκαλοπάτια.
Τα μονοπάτια μεγάλων διαδρομών είναι διαδρομές μεγάλου μήκους που διασχίζουν ορεινές και όχι μόνο περιοχές. Εν μέρει συμπίπτουν με επαρχιακούς, αγροτικούς και δασικούς δρόμους ή με παλιά μονοπάτια. Περνούν από βουνά, δάση, ποτάμια, φαράγγια, πηγές, λίμνες, σπήλαια, παραδοσιακούς οικισμούς, γεωλογικούς σχηματισμούς, αρχαιολογικούς και ιστορικούς τόπους, αλλά και από καταλύματα και συγκοινωνιακούς κόμβους και έχουν κατά τμήματα διαφορετικό βαθμό δυσκολίας. Αποτελούν άξονες επικοινωνίας και χρησιμοποιούνται για πολυήμερες εκδρομές 4 έως 40 ημερών. Σε αυτά περιλαμβάνονται τόσο τα ευρωπαϊκά όσο και τα εθνικά μονοπάτια.
Τα ευρωπαϊκά μονοπάτια πεζοπορικής διαδρομής μεγάλων αποστάσεων είναι 11 στον αριθμό με κωδικό ονομασία Ε1 έως Ε11. Από αυτά φτάνουν στην Ελλάδα δύο, το Ε4 GR και το Ε6 GR.
Το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 αρχίζει από τα Πυρηναία, διασχίζει την Ευρώπη, βαλκανικές χώρες και μπαίνει στην Ελλάδα από τη Φλώρινα (φυλάκιο Νίκης). Κατευθύνεται νότια και, αφού περάσει από τα σπουδαιότερα ορεινά συγκροτήματα της Κεντρικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου, καταλήγει στο Γύθειο. Συνεχίζει επίσης στην Κρήτη και τη διασχίζει με την ίδια λογική από τα δυτικά προς τα ανατολικά, με συνολικό μήκος εντός Ελλάδας 900 χιλιόμετρα.
Το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε6 ξεκινά από τη Φινλανδία και μέσω Δανίας – Γερμανίας – Τσεχίας – Αυστρίας – Σλοβενίας – Κροατίας (λιμάνι Ριέκας) φθάνει στην Ελλάδα (λιμάνι Ηγουμενίτσας) και, αφού τη διασχίσει από δυσμάς προς ανατολάς μέχρι την Αλεξανδρούπολη, συνεχίζει και καταλήγει στη Σαμοθράκη. Το συνολικό μήκος του υπολογίζεται στα 6.000 χιλιόμετρα, από τα οποία τα 1.400 χιλιόμετρα περίπου είναι χαραγμένα στην Ελλάδα.
Κομμάτι του ευρωπαϊκού μονοπατιού μεγάλων αποστάσεων Ε6 GR διέρχεται από την Π.Ε Δράμας και, αφού διασχίσει τη βόρεια πλευρά της, με κατεύθυνση από δυτικά προς τα ανατολικά και με σημείο εισόδου την περιοχή της Κοινότητας Κάτω Βροντούς του Δήμου Κ. Νευροκοπίου, εξέρχεται του Νομού από την περιοχή της Κοινότητας Αμισινού του Δήμου Παρανεστίου.
Από τα συνολικά 139,21 χιλιόμετρα του μήκους του στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, τα 67,21 διέρχονται από τον Δήμο Κ. Νευροκοπίου, το 1,57 από τον Δήμο Προσοτσάνης, τα 35,98 από τον Δήμο Δράμας και τα 34,45 από τον Δήμο Παρανεστίου.
Η χάραξη και η σηματοδότηση της διαδρομής έγινε τη δεκαετία του 1980. Σήμερα η κατάσταση επί του μονοπατιού είναι σε τραγική κατάσταση. Πολλά σήματα έχουν πέσει και βρίσκονται διάσπαρτα στο έδαφος, πολλά είναι χαμένα, ενώ άλλα έχουν πυροβοληθεί. Επίσης, πολλά από τα κολωνάκια στήριξης της σηματοδότησης έχουν καταστραφεί ή τα έχει καλύψει η βλάστηση που τα καθιστά αόρατα. Τέλος, το ίχνος του μονοπατιού σε πολλά σημεία έχει εξαφανισθεί, λόγω της διάνοιξης δασικών δρόμων, της πτώσης δένδρων, των νέων λατομικών εργασιών αλλά και κατολισθήσεων.
Όλα αυτά τα στοιχεία καθιστούν δυσκολοδιάβατο το μονοπάτι, που στην παρούσα κατάσταση μόνο διεθνές δεν φαντάζει.
Επίσης, η αρχική χάραξη δεν ανταποκρίνεται με τις σημερινές ανάγκες τουριστικής προβολής και αξιοποίησης της περιοχής, καθόσον δεν διέρχεται ή διέρχεται μακριά από ιστορικά μνημεία, από οχυρά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, από τοποθεσίες φυσικού κάλλους (τεχνητές λίμνες Καταφύτου και Λευκογείων), από παραδοσιακούς οικισμούς (Παγονέρι), από βυζαντινά μονοπάτια και εκκλησίες, από φαράγγια (Πύργοι), από φυσικούς καταρράκτες (περιοχή Παρανεστίου), από δασικά συγκροτήματα κλπ.
Τις προηγούμενες μέρες ολοκληρώθηκε η διάσχισή του, με σκοπό την επαναχάραξη και τη νέα αποτύπωσή του σε ορισμένα σημεία, την καταγραφή του σε GPX, τις εναλλακτικές διαδρομές, αλλά και την καταγραφή παρατηρήσεων και εκτιμήσεων.
Η όλη διάσχιση πραγματοποιήθηκε σε διάστημα τριών συνεχόμενων ημερών, καλύπτοντας μια διαδρομή 140 χιλιομέτρων και 4.304 μέτρα θετικής υψομετρικής διαφοράς, με πλήρη φόρτο και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες. (χιόνι, ομίχλη, βροχή, αέρας, κρύο, λάσπη, νύχτα, παγωνιά).
Στο εγχείρημα αυτό συμμετείχαν εθελοντικά με μεγάλη προθυμία και χαρά, οι πεζοπόροι Μιχάλης Παπαδόπουλος, Παναγιώτης Τζουρέλας, Γιάννης Χατζηγιάννης και Μελίνα Σεϊτανίδου από τη Δράμα, ο Γιώργος Καλεβέας και ο Γιώργος Πανταζής από την Αθήνα, ο Ηλίας Γκρόζος από την Αλεξανδρούπολη, ο Σταύρος Αβραμίδης από τις Σέρρες, με υποστηρικτές τον υποστράτηγο ε.α Στέλιο Μελισσινό, τον Ησαΐα Χατζηκωνσταντίνου, τον Χρήστο Τσέρνιο, τον Κώστα Γκούμα και τη Γεωργία Βλαχοδήμου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ