– Πανελλαδικό το ενδιαφέρον. Στα μέσα Οκτωβρίου θα γίνουν τα εγκαίνια
– Τι λέει στα «Χ» ο κ. Δημήτρης Συμεωνίδης, μέλος της εταιρείας θεματικών πάρκων η οποία ανέλαβε την ξενάγηση και λειτουργία του οχυρού
Το Οχυρό Λίσσε άνοιξε και επισήμως, όπως ανακοίνωσαν οι διαχειριστές του, από την περασμένη Τετάρτη, παρέχοντας ήδη πολλές επιλογές, ακόμα και για όσους δεν μπορούν να εισέλθουν σε αυτό.
Ο κ. Δημήτρης Συμεωνίδης, μέλος της εταιρείας θεματικών πάρκων Dreamworkers, η οποία ανέλαβε την ξενάγηση και λειτουργία του οχυρού μετά από συμφωνία με τον Δήμο Κ. Νευροκοπίου, είπε χθες στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από επισκέπτες αλλά και από τουλάχιστον 6 τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας, που θέλουν να το προβάλλουν.
Το οχυρό άρχισε να δέχεται ανεπίσημα επισκέπτες από τις 10 Αυγούστου περίπου, ωστόσο πλέον η έναρξη των επισκέψεων σε αυτό ανακοινώθηκε προχθές. Πλέον έχουν ξεκαθαρίσει με βάση και τις εκθέσεις των πραγματογνωμόνων οι όροι με βάση τους οποίους θα δέχεται επισκέπτες. Ανάμεσα σε άλλα, ορίστηκε ότι η είσοδος στο οχυρό θα επιτρέπεται σε παιδιά άνω των 10 ετών, διότι ναι μεν το οχυρό είναι ασφαλές για επισκέψεις, αλλά δεν παύει να έχει σκαλοπάτια και οι επισκέπτες να κατεβαίνουν κάτω από το έδαφος, εξηγεί ο κ. Συμεωνίδης.
Οι επισκέψεις θα γίνονται ανά γκρουπ με μάξιμουμ αριθμό τα 20 άτομα. Κάθε γκρουπ θα ξεκινά από τον χώρο του μουσείου και μόνο, ενώ θα απαγορεύεται η μεμονωμένη μετακίνηση στον χώρο του οχυρού. Οι επισκέπτες θα πρέπει να προμηθεύονται κουπόνι για κάθε άτομο από τη συσκευή ελέγχου προτεραιότητας. Τα γκρουπ θα ξεκινούν πάντα σε καθορισμένες ώρες και ο εξειδικευμένος συνοδός θα βρίσκεται στην είσοδο του μουσείου λίγο πριν από την ώρα ξενάγησης. Κατά την ώρα της αναμονής μέχρι την ξενάγηση, οι επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθούν εξαιρετικά ενημερωτικά φιλμάκια μέσα στον χώρο του μουσείου.
Οι ώρες και οι ημέρες των ξεναγήσεων έχουν καθοριστεί ως εξής:
Δευτέρα και Τρίτη: το οχυρό θα είναι κλειστό.
Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή: θα γίνονται επισκέψεις των γκρουπ στις 9.30’, στις 11.00’ και στις 12.30’.
Σάββατο και την Κυριακή: θα γίνονται επισκέψεις των γκρουπ στις 10.30’, στις 12.00’ και στις 13.00’.
Τα παιδιά κάτω των 10 ετών που δεν επιτρέπεται να μπουν στο οχυρό, μπορούν να παραμείνουν στον χώρο του μουσείου. Εκεί, τόσο τα παιδιά όσο και οι επισκέπτες που δεν μπορούν να ανέβουν στο οχυρό πιθανόν λόγω κακοκαιρίας, θα μπορούν να ενημερωθούν για το οχυρό με πολύ εντυπωσιακά, ψηφιακά μέσα. «Έχουν γίνει ηχοτοπία και ο επισκέπτης μπορεί να νοιώσει την ένταση των μαχών που έγιναν στο οχυρό. Έχουν γραφεί σενάρια με τις ιστορίες που εκτυλίχθηκαν την επίμαχη ιστορική περίοδο των οχυρών και ο επισκέπτης μπορεί να αντιληφθεί για ποιο λόγο οι στρατιώτες του οχυρού ήταν ασφαλείς σε αυτό».
Όπως είπε ο κ. Συμεωνίδης, η είσοδος στο οχυρό θα είναι δωρεάν, τουλάχιστον για τον επόμενο ένα χρόνο. Παράλληλα, τόνισε ότι μέχρι τον Οκτώβριο που θα γίνουν επίσημα τα εγκαίνια του οχυρού ως χώρου επισκεψιμότητας, θα έχουν διαμορφωθεί και σημεία φωτογράφισης με πολύ εντυπωσιακές θεματικές ενότητες, τόσο εντός του οχυρού όσο και εντός του μουσείου.
Όπως αναφέρουν ενημερωτικά οι διαχειριστές της λειτουργίας του Οχυρού Λίσσε, αυτό είναι καλά κρυμμένο στα σωθικά ενός γρανιτένιου βράχου (υψόμετρο 771 μ.) που ξεχωρίζει στο ΝΑ τμήμα του οροπεδίου Κάτω Νευροκοπίου. Το δαιδαλώδες συγκρότημα του οχυρού Λίσσε εντυπωσιάζει τον επισκέπτη τόσο για την κατασκευαστική του τεχνοτροπία όσο και για την ιστορία του κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το Λίσσε κατασκευάστηκε την περίοδο 1936-1940 σε στρατηγική θέση, στην οποία προϋπήρχε Οχυρό Ανασχέσεως του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και τμήμα του εντάχθηκε στη νέα οχύρωση. Αποτελείται από δέκα υπόγεια συγκροτήματα και κύρια αποστολή του είχε να αποτρέψει την εχθρική κάθοδο προς την ενδοχώρα. Είναι το μεγαλύτερο οχυρό της «Γραμμής Μεταξά» από τα έξι της περιοχής (Μαλιάγκα, Περιθώρι, Παρταλούσκα, Λίσσε Ντάσαβλη, Πυραμιδοειδές) και λόγω της στρατηγικής του θέσης και της ισχυρής του οχύρωσης θυμίζει κυριολεκτικά… σύγχρονο «αεροπλανοφόρο» στη «θάλασσα» του οροπεδίου.
Στη διάρκεια της γερμανικής εισβολής στην Ελλάδα και της «Μάχης των Οχυρών» (6-10/4/1941), το Λίσσε δέχτηκε τη λυσσαλέα επίθεση του εχθρού, που αν και οι δυνάμεις του έφτασαν έως τα πρώτα σπίτια του χωριού Οχυρό που βρίσκεται χτισμένο στους πρόποδες του λόφου «731», δεν κατάφεραν να το «αλώσουν», παρά τις σοβαρές απώλειες. Ο συνδυασμός πυρών του Λίσσε και των παρακείμενων οχυρών «ναυάγησε» τα γερμανικά σχέδια για γρήγορη κάθοδο προς Δράμα και Σέρρες, ενώ το αντιαεροπορικό του συγκροτήματος κατέρριψε βομβαρδιστικό τύπου Dornier, του οποίου το πλήρωμα στη συνέχεια αιχμαλωτίστηκε.
Το Λίσσε, όπως και τα υπόλοιπα οχυρά του Κάτω Νευροκοπίου, παραδόθηκε στους Γερμανούς στις 10/4/1941 και αφού η Θεσσαλονίκη είχε καταληφθεί από τον εχθρό και είχε υπογραφεί Συνθηκολόγηση. Στο λιτό ηρώο του συγκροτήματος αναγράφονται τα ονόματα των 22 πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών, που σκοτώθηκαν στ
[…] post Άνοιξε και επισήμως το Οχυρό Λίσσε appeared first on Χρονικά της […]