– Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών μιλάει στα «Χ» για την έναρξη της επισκεψιμότητας στον χώρο των ευρημάτων του Τύμβου Καστά
– «Είναι σημαντικό το μνημείο να ανοίξει στο κοινό, όπως και κάθε μνημείο»
Τη δυνατότητα να επισκεφθούν τον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη από προχθές 18 Απριλίου και μέχρι την έναρξη των εργασιών ελάφρυνσης των εσωτερικών υποστυλωμάτων στο μνημείο, έχουν πλέον ειδικές ομάδες κοινού όπως είχε προαναγγείλει η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.
Όπως είπε χθες στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας η κα Δημητρία Μαλαμίδου, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, η έναρξη των επισκέψεων σε ειδικό κοινό άρχισε από τις 18 Απριλίου. Η επίσκεψη, όπως είπε κανονίζεται με ραντεβού μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών. «Ενδιαφέρον υπάρχει για επισκέψεις» τόνισε η κα Μαλαμίδου, προσθέτοντας: «Έχουν κλειστεί τα ραντεβού των επομένων ημερών μέχρι και την Κυριακή». Η ίδια απαντώντας σε σχετικό ερώτημα των «Χ» είπε ότι τα ευρήματα του Τύμβου Καστά βγήκαν στην επιφάνεια το 2014. «Είναι σημαντικό που ο χώρος είναι πλέον επισκέψιμος σε ειδικό κοινό διότι οι εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης στο μνημείο συνεχίζονται. Πλέον μπορούμε να δεχθούμε ένα μικρό κομμάτι κοινού σε μια πιλοτική εφαρμογή επισκεψιμότητας. Αυτό θα γίνεται από εδώ και στο εξής με εξαίρεση κάποια χρονικά διαστήματα, όταν θα εκτελούνται εργασίες που δεν θα επιτρέπουν την επίσκεψη. Για παράδειγμα μέσα στο καλοκαίρι θα κατασκευαστεί το μόνιμο στέγαστρο του εξωτερικού χώρου. Επομένως σε εκείνο το διάστημα θα διακοπούν οι επισκέψεις και θα συνεχιστούν μετά. Είναι σημαντικό το μνημείο να ανοίξει στο κοινό, όπως και κάθε μνημείο και να αποδίδεται σε όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό. Ο χώρος του Τύμβου Καστά θα γίνει ευρύτερα επισκέψιμος σίγουρα με τη λήξη του επόμενου ΕΣΠΑ, δηλαδή το 2027. Υπάρχει βέβαια το ενδεχόμενο, αν όλα πάνε καλά να τον ανοίξουμε και πιο πριν».
Σε σχέση με την σημαντικότητα των ευρημάτων στον Τύμβο Καστά, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών ανέφερε στα «Χ» ότι τα ευρήματα αλλάζουν πάρα πολλά πράγματα τόσο ως προς την αρχαιολογική έρευνα αλλά και ως προς την αρχιτεκτονική εξέλιξη των ταφικών μνημείων όπως και ως προς τα θέματα της εξέλιξης της ελληνικής γλυπτικής. Επίσης ως προς τα ιστορικά στοιχεία που αφορούν την Αμφίπολη ως τμήμα του Ελληνιστικού Βασιλείου των Μακεδόνων».
Το ειδικό κοινό το οποίο από προχθές μπορεί να επισκέπτεται τον εσωτερικό χώρο του Τύμβου Καστά είναι επιστήμονες, αρχαιολόγοι, ιστορικοί αλλά και τουριστικοί πράκτορες και άνθρωποι της αυτοδιοίκησης, σε ομάδες των πέντε ατόμων και με τη συνοδεία αρχαιοφύλακα ή αρχαιολόγου
Σύμφωνα επίσης με όσα έκανε γνωστά το Υπουργείο Πολιτισμού, μέχρι στιγμής στον Τύμβο Καστά έχουν γίνει εργασίες συντήρησης, στο βαθμό που μπορούν να ολοκληρωθούν τέτοιου είδους εργασίες στο εσωτερικό του μνημείου, ενώ στη φάση δημοπράτησης και ανάδειξης αναδόχου βρίσκεται το έργο εγκατάστασης στεγάστρου και υποχρεωτικής ελάφρυνσης των εσωτερικών ικριωμάτων. Η Διεύθυνση Συντήρησης, εκτός από την κατά χώραν εργασίες, έχει αναλάβει τη μελέτη του γλυπτού διακόσμου και των θραυσμάτων, τα οποία αποκαλύφθηκαν στη διάρκεια της ανασκαφής από το 2012 έως το 2014. Πρόκειται για ένα σύνθετο και δύσκολο έργο δεδομένου ότι το έργο το 2016 εντάχθηκε με μειωμένο προϋπολογισμό. Προκειμένου να διευθετηθεί το πρόβλημα της μειωμένης χρηματοδότησης και να είναι εφικτή η εκπόνηση των απαραίτητων μελετών, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διέθεσε πιστώσεις ύψους 500.000 ευρώ, πρόσθετες στα 300.000 ευρώ από τους εθνικούς πόρους του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Παράλληλα, η αρμόδια Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων έχει δρομολογήσει τις μελέτες της συνολικής ανάδειξης του μνημείου. Οι συγκεκριμένες μελέτες θα επιτρέψουν να υλοποιηθεί με ασφάλεια το έργο της συνολικής αποκατάστασης του μνημείου προκειμένου την προσεχή πενταετία να αποδοθεί πλήρως επισκέψιμο. Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών απαλλοτρίωσης και την καταβολή των αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες μέχρι τέλος Απριλίου 2023, ξεκινά το έργο της διευθέτησης του περιβάλλοντος χώρου. Στο πλαίσιο των μελετών ανάδειξης του μνημείου προβλέπονται και υποδομές υποδοχής και εξυπηρέτησης για τους επισκέπτες, όπως εκθεσιακή υποδομή και αναψυκτήριο, με φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών, καθώς το μνημείο δεν μπορεί να δεχθεί συνεχή ροή επισκεπτών και η επίσκεψή του θα γίνεται πάντοτε οργανωμένα από μικρές ομάδες μέχρι πέντε ατόμων, οπότε θα απαιτείται χρόνος αναμονής».