Απαγόρευση της αλιείας για έναν χρόνο σε περιοχές του Κεφαλαρίου

0
1806

Προστασία χρειάζονται η αυτόχθονη καραβίδα και είδη της τοπικής ιχθυοπανίδας

Την απαγόρευση της αλιείας για την προστασία ενδημικών ειδών ψαριών και της πετροκαραβίδας σε τμήμα του ποταμού Ζυγάκτη (στις πηγές Κεφαλαρίου) για ένα έτος από 1/9/2021 έως 31/8/2022, αποφασίστηκε από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Δράμας.
Ειδικότερα, αποφασίστηκε η απαγόρευση άσκησης τόσο της επαγγελματικής όσο και της ερασιτεχνικής αλιείας, ιχθύων και άλλων υδροβίων, με κάθε μέσο και εργαλείο στον ποταμό Ζυγάκτη, παραπόταμό του Αγγίτη, από τις πηγές Κεφαλαρίου (Αρχή Ζώνης, από την έξοδο των πηγών Κεφαλαρίου, στον Ζυγάκτη, έως τα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας που βρίσκεται εντός της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης, “Special Area of Conservation”) και από τις κορυφές του όρους Παγγαίου ως τα πηγαία νερά Κεφαλαρίου – Φιλίππων και το Σπήλαιο Αρκουδοσπηλιά (στους πρόποδες του Παγγαίου), σύμφωνα με τον εθνικό κατάλογο των περιοχών που έχουν ενταχθεί στο κοινοτικό δίκτυο Natura 2000. Η απαγορευτική περίοδος αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου 2021, ημέρα Τετάρτη και ώρα 06:00 π.μ. και λήγει την 31η Αυγούστου 2022, ημέρα Τετάρτη και ώρα 06:00 π.μ.
Η απόφαση έχει σκοπό την προστασία και διατήρηση των φυσικών και αδιατάρακτων πληθυσμών της αυτόχθονης καραβίδας του γλυκού νερού (πετροκαραβίδα Austropotamobius torrentium) και δύο ενδημικών και προστατευόμενων ειδών ιχθυοπανίδας της Γραμμοβελονίτσας (Cobitis punctilineata) και του Αμμόκοιτου (Eudontomyzon hellenicus) που εντοπίζονται μόνο σε αυτή την περιοχή. Τα είδη αυτά χρειάζονται απόλυτη προστασία διότι οι πληθυσμοί τους έχουν συρρικνωθεί σημαντικά και κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Τα τρία αυτά είδη δέχονται μεγάλες πιέσεις από την οικιστική ανάπτυξη και τις αγροτικές δραστηριότητες στην περιοχή.
Η εξάπλωση της Γραμμοβελονίτσας περιορίζεται στην ευρύτερη περιοχή των τεναγών ενώ του Αμμόκοιτου εκτείνεται περισσότερο και φτάνει έως τον Άη Γιάννη των Σερρών και την Μικρόπολη της Δράμας. Είναι όμως πολύ σπανιότερος στην περιοχή, πολύ πιο ευαίσθητος και απαιτητικός στο ενδιαίτημά του. Η Πετροκαραβίδα απαντάται στον Ζυγάκτη και σε ημιορεινά σημεία σε ρέματα που εκβάλουν στα Τενάγη και τον Αγγίτη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τρία συγκεκριμένα είδη υδρόβιας πανίδας απειλούνται από την οικιστική ανάπτυξη όπως και από τις ανθρώπινες δραστηριότητες στην περιοχή. Η Ελλάδα έχει την υποχρέωση για τη διατήρηση του γενετικού της αποθέματος τέτοιων ειδών. Πρόκειται για είδη, οι πληθυσμοί των οποίων χρειάζονται πραγματική προστασία όπως αυτό υπαγορεύεται από την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ, για τα είδη προτεραιότητας. Ο λόγος είναι ότι ο αριθμός αυτών των ειδών έχει μειωθεί κατά πολύ και ουσιαστικά αποτελούν είδη υπό εξαφάνιση. Κατά συνέπεια θα πρέπει για τις όποιες ανθρώπινες παρεμβάσεις γίνονται σε υδροβιότοπους της περιοχής, να εκτιμάται και η ανάγκη διατήρησης των συγκεκριμένων ειδών της υδάτινης πανίδας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!