Απαραίτητοι αλλά… & απλήρωτοι οι γιατροί

0
2502

Κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα στη Δράμα μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης.
Από τον Δεκέμβριο εκκρεμούν οι υπερωρίες στο Νοσοκομείο της Δράμας.

Καμία αναφορά από τον ΕΟΔΥ για επιβεβαιωμένο κρούσμα του νέου κορωνοϊού δεν υπήρξε μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης προς τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες της Δράμας. Παρόλα αυτά οι ειδικοί επισημαίνουν με έμφαση ότι όλοι μας πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν να είμαστε ασθενείς και να φροντίζουμε με αυτοαπομόνωση και με προσοχή να μην μεταδώσουμε τον κορωνοϊό σε άλλους.

Φαίνεται πως, τουλάχιστον γεωγραφικά, ο κλοιός της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αρχίζει να «σφίγγει» γύρω από την Π.Ε. Δράμας, αφού το βράδυ της Τρίτης αναφέρθηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην περιφέρειά μας (Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης) και συγκεκριμένα στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων (Μ.Ε.Λ.) του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης. Οι τελευταίες πληροφορίες χθες ανέφεραν ότι ο εν λόγω ασθενής, που φέρεται να είναι κάτοικος Αλεξανδρούπολης και ηλικίας άνω των 40 ετών, ήταν καλά στην υγεία του.
Εν τω μεταξύ χθες, αλλά και τις προηγούμενες ημέρες, τόσο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όσο και το βοηθητικό προσωπικό του Νοσοκομείου της Δράμας συνέχιζαν να δίνουν τον δικό τους αγώνα, προκειμένου να υπάρξει η κατάλληλη υγειονομική μέριμνα στους υπό εξέταση συμπολίτες μας. Μια διαδικασία που είναι σε συνεχή εξέλιξη στη σκιά του κινδύνου περαιτέρω διασποράς του νέου κορωνοϊού, ο οποίος, όπως αποδείχθηκε δεν έχει αφήσει απρόσβλητο το υγειονομικό προσωπικό.
Πρέπει να σημειωθεί όμως ότι την ίδια ώρα που η πολιτεία αναγνωρίζει, τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο, την αξία της προσφοράς του υγειονομικού προσωπικού, ιδιαίτερα υπό τις παρούσες συνθήκες, αφήνει απλήρωτες τις εφημερίες των γιατρών του Νοσοκομείου της Δράμας, που αφορούν στην περίοδο από τον Δεκέμβριο του 2019 και μετά, θέμα που υπογράμμισε σε δηλώσεις του τις προηγούμενες ημέρες και ο Δραμινός Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος.
Ταυτόχρονα και ενώ η πολιτεία επιχειρεί να προσελκύσει προσωπικό στα Νοσοκομεία, ιδιαίτερα στις δύσκολες σημερινές συνθήκες, συνεχίζει να μην χαρακτηρίζει επικίνδυνα και ανθυγιεινά πολλά επαγγέλματα που συντηρούν το δημόσιο σύστημα Υγείας.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο της Δράμας, κ. Γιάννης Παπαδόπουλος, είχε δηλώσει πρόσφατα για το ίδιο θέμα στα ΧΡΟΝΙΚΑ «το θέμα της ένταξης των μονίμων εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά είναι σημαντικό. Το συγκεκριμένο είδος ασφάλισης θεωρείται αυτονόητο για τα υγειονομικά επαγγέλματα του ιδιωτικού τομέα και των ΟΤΑ όχι όμως και για τους εργαζόμενους του ίδιου τομέα που εργάζονται στο Δημόσιο. Οι μόνοι από τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου που είναι ενταγμένοι στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών είναι αυτοί που απασχολούνται με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου ή αορίστου χρόνου. Σήμερα στο Νοσοκομείο της Δράμας, δηλαδή στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον νέο κορωνοϊό, περισσότεροι από 250 εργαζόμενοι δικαιούνται να ενταχθούν στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών, παρόλα αυτά η πολιτεία ακόμη και τώρα συνεχίζει να αδιαφορεί. Πρόκειται για μια εκκρεμότητα που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα, καθώς τα επαγγέλματα υγείας εκτίθενται περισσότερο σε κινδύνους.»
Όπως έχουν γράψει τα ΧΡΟΝΙΚΑ και σε προηγούμενο ρεπορτάζ, υπάρχουν περιπτώσεις νοσηλευτριών ή νοσηλευτών που έχουν τρυπηθεί από βελόνες ή στην επαφή με ασθενείς έχουν προσβληθεί από διάφορες ασθένειες. Επίσης δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εργαζομένων που πάσχουν από κήλη, λόγω της φύσης του επαγγέλματός τους (π.χ. οι τραυματιοφορείς). Ακόμη ένα ακόμη παράδειγμα εργαζομένων που εκτίθενται σε κίνδυνο είναι οι ακτινολόγοι, οι οποίοι επίσης δεν είναι ενταγμένοι στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών. Αλλά και μια σειρά ακόμη περιπτώσεων.
Όλα αυτά βέβαια χωρίς να υπολογιστεί ο κίνδυνος που διατρέχουν από τον νέο κορωνοϊό στην διάρκεια της εργασίας τους τόσο οι υγειονομικοί όσο και το βοηθητικό προσωπικό, την ώρα που δικαιολογημένα ο υπόλοιπος πληθυσμός έχει κλειστεί στο σπίτι του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!