Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία, τις συλλογές και το έργο του μουσείου
Ενδιαφέρουσες διαλέξεις ξεκινούν από αύριο Παρασκευή 19 Μαΐου από το Μουσείο Μπενάκη στο Σαντιρβάν Τζαμί που πλέον έχει ανακαινιστεί και έχει μετατραπεί σε χώρο πολιτισμού. Ο επιστημονικός διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη κ. Γιώργης Μαγγίνης θα πραγματοποιήσει στις 20.00 ομιλία για την ιστορία, τις συλλογές και το έργο τού Μουσείου Μπενάκη.
Ακολούθως την Παρασκευή 26 Μαΐου στις 20.00 η κα Ειρήνη Παπαγεωργίου Επιμελήτρια Τμήματος Προϊστορικών, Αρχαίων Ελληνικών και Ρωμαϊκών Συλλογών Μουσείου Μπενάκη θα πραγματοποιήσει διάλεξη με θέμα «Το κόσμημα και η συμβολική του δύναμη. Η περίπτωση είκοσι ενός προϊστορικών κοσμημάτων στις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη». Λίγες ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα την Παρασκευή 9 Ιουνίου ο Δημήτρης Αρβανιτάκης υπεύθυνος του τμήματος εκδόσεων Τάσσος και Angele Νομικού Μουσείου Μπενάκη, θα πραγματοποιήσει διάλεξη με θέμα «Ύμνος εις την Ελευθερίαν»: Ο Διονύσιος Σολωμός, η επανάσταση και η νέα ποίηση των Ελλήνων».
Σε όλες τις διαλέξεις η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ απαραίτητη είναι η εγγραφή στο santirvan@raycap.com ή επικοινωνία μέσω τηλεφώνου στο 6970966585. Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά το Μουσείο Μπενάκη για τον κύκλο αυτών των διαλέξεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
O ανακαινισμένος χώρος του Σαντιρβάν άνοιξε στα μέσα Δεκεμβρίου του 2022 με μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση του Μουσείου Μπενάκη. Με τον τρόπο αυτό ο νέος πολτιστικός χώρος που ανήκει στη Raycap μπήκε στη ζωή της πόλης ως εκθεσιακός χώρος που όμως έχει και ιστορικό χαρακτήρα για την πόλη. Εκεί παλαιότερα φιλοξενούνταν τα γραφεία της ιστορικής εφημερίδας «ΘΑΡΡΟΣ» στη Δράμα. Στο αναπαλαιωμένο «Σαντιρβάν Τζαμί» που πλέον ανήκει στην εταιρεία Raycap και βρίσκεται στην διασταύρωση των οδών Άρμεν και Αγαμέμνονος δίπλα στο κτήριο του ΕΟΠΥΥ, παρουσιάστηκε από τον Δεκέμβριο με πολύ επιτυχία η έκθεση με τίτλο «Διά τα κειμήλια της Μικράς Ασίας».
Στην έκθεση οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά, 41 εκκλησιαστικά κειμήλια των προσφύγων της Μικράς Ασίας από τη συλλογή του Μουσείου Μπενάκη, κάποια εκ των οποίων μάλιστα παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά σε έκθεση.
Ο χώρος άνοιξε για όλους με τη συγκεκριμένη έκθεση και η κα Ελένη Δελαγραμμάτικα από την πλευρά της Raycap είχε δηλώσει στα “Χ” την ικανοποίηση της εταιρείας για το γεγονός ότι ο χώρος του Σαντιρβάν Τζαμί είναι πλέον προσβάσιμος στην πόλη όπως και για τη συνεργασία που υπήρξε με το Μουσείο Μπενάκη. Σημειώνεται ότι στην έκθεση έγιναν ξεναγήσεις και σε σχολεία.
Το Σαντιρβάν Τζαμί που σήμερα ανήκει στη Raycap χρησιμοποιήθηκε αρχικά, ως χώρος θρησκευτικής λατρείας των μουσουλμάνων, ενώ στην συνέχεια χρησιμοποιήθηκε ως χώρος προσφύγων (κατά την περίοδο της μικρασιατικής καταστροφής), για τον λόγο αυτό άλλωστε και διαιρέθηκε και δημιουργήθηκαν δωματιάκια μέσα στο τέμενος. Αργότερα περιήλθε στη δικαιοδοσία του Μ. Βεζυρτζόγλου και στέγασε για πολλά χρόνια την εφημερίδα της Δράμας «ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ».
Οι εργασίες αποκατάστασης του κτηρίου που είχαν αρχίσει τον Σεπτέμβριο του 2015 τελείωσαν πριν από 3 χρόνια περίπου. Το έργο της αναστήλωσης του μνημείου, ήταν ένα σύνθετο ζήτημα. Έμεινε για δεκαετίες ασκεπές χάνοντας λόγω των συνθηκών πολλά από τα χαρακτηριστικά του. Παρουσίαζε επίσης και σοβαρά στατικά προβλήματα. Η αναστήλωση του κτηρίου έγινε με βάση μια διαδικασία, που περιλάμβανε τα δομικά στοιχεία του κτιρίου που έδειχναν την αρχιτεκτονική του, στοιχεία από ιστορικές αναφορές όπως και στοιχεία από ομοειδή τεμένη που σώζονται σε καλή κατάσταση και υπάρχουν σε άλλες περιοχές.