Από Σεπτέμβριο οι αιτήσεις του “Εξοικονομώ”

Περισσότερο χρόνο στην διάθεσή τους για τους φακέλους θα έχουν εκατοντάδες δραμινοί που έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα

0
2748

Περισσότερο χρόνο στην διάθεσή τους έχουν εκατοντάδες συμπολίτες μας που έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για συμμετοχή, στην δεύτερη φάση του προγράμματος “Εξοικονομώ”, οι αιτήσεις για το οποίο επρόκειτο να αρχίσουν να κατατίθενται από σήμερα 15 Ιουλίου.

Θυμίζουμε ότι το προηγούμενο διάστημα δεν ήταν λίγοι οι δραμινοί που έσπευσαν στα γραφεία των μηχανικών τους, προκειμένου να είναι έτοιμοι για την έναρξη των αιτήσεων του προγράμματος καθώς αυτό προβλέπει την διάθεση συγκεκριμένου ποσού για την περιφέρειά μας και κατά συνέπεια πρόκειται να ενταχθούν σε αυτό όσοι από τους ενδιαφερόμενους προλάβουν μέχρι και την συμπλήρωση του ορίου χρηματοδότησης.
Η μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης της ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων του β’ κύκλου του “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ” έγινε γνωστή από την Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019.
Πιο συγκεκριμένα την Παρασκευή, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώθηκε η μετάθεση της ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων για τον Β’ κύκλο του Προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ΄ οίκον ΙΙ» για τις 16 Σεπτεμβρίου 2019
Το ΥΠΕΚΑ διευκρίνισε ότι η αλλαγή αυτή στις ημερομηνίες αυτή κρίθηκε αναγκαία για την καλύτερη προετοιμασία του προγράμματος και την εξυπηρέτηση των πολιτών. Επεσήμανε δε ότι τις επόμενες μέρες θα γίνει σχετική τροποποίηση του Οδηγού Εφαρμογής του Προγράμματος και θα ανακοινωθούν οι ακριβείς ημερομηνίες έναρξης υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων ανά ομάδα Περιφερειών.
Οι αιτήσεις για το δεύτερο κύκλο του προγράμματος επρόκειτο να ξεκινήσουν απο τις 15 Ιουλίου στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Θυμίζουμε ότι το πρόγραμμα είναι συνολικού προϋπολογισμού 400 εκατομμύρια ευρώ και αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση 25.000 ιδιωτικών κατοικιών πανελλαδικά. Το ποσό που θα διατεθεί για τις αιτήσεις που θα ενταχθούν σε Δράμα, Καβάλα και Θράκη ανέρχεται σε περίπου 20 εκ ευρώ, ποσό μειωμένο κατά 1/3, σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα το οποίο έτρεξε από την άνοιξη του 2018.
Οι ενδιαφερόμενοι από τον Νομό Δράμας όπως προαναφέρθηκε έχουν ήδη σπεύσει σε μεγάλο ποσοστό να ετοιμάσουν τους φακέλους τους σε συνεργασία με τα γραφεία των μηχανικών όπου απευθύνθηκαν προκειμένου να είναι έτοιμοι για την κατάθεση της αίτησής τους στις 15 Ιουλίου οπότε και άρχιζε το πρόγραμμα, πριν από την πρόσφατη αλλαγή στις ημερομηνίες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις το ποσό που διατίθεται για την περιοχή μας αναμένεται να καλυφθεί σε πολύ μικρό διάστημα (ίσως και τρείς ημέρες) μετά την έναρξη του συστήματος υποβολής των αιτήσεων. Ωστόσο η παράταση της προθεσμίας για την έναρξη υποβολής των αιτήσεων δίνει σε περισσότερους ενδιαφερόμενους τον χρόνο να προετοιμάσουν τους φακέκλους τους προκειμένου να συμμετέχουν.
Σε δηλώσεις του στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Δράμας του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας και Πολιτικός Μηχανικός Κωνσταντίνος Παράσχου, είχε εξηγήσει τις προηγούμενες ημέρες, ότι οι βασικές προϋποθέσεις για να καταθέσει κάποιος αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα είναι το ακίνητό του να είναι νόμιμο, να δηλώνεται ως κύρια κατοικία και να διαθέτει το ενεργειακό πιστοποιητικό κατηγορίας Δ' ή χαμηλότερη. Οι ενδιαφερόμενοι όπως είπε θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα απαιτηθούν φορολογικά στοιχεία των ενδιαφερόμενων με βάση την νέα φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του 2018. Άρα οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να σπεύσουν για την υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων από τώρα. Παράλληλα με τα φορολογικά τους στοιχεία θα πρέπει να προσκομίσουν στους μηχανικούς τα νομιμοποιητικά έγγραφα του ακινήτου (δηλαδή άδειες, τακτοποιήσεις κλπ) με τα οποία θα ενημερωθούν σε ποιά κατηγορία μπορούν να ενταχθούν, ποιό είναι το ποσοστό επιδότησής τους και τι επιπλέον έγγραφα ενδεχομένως να χρειαστούν για την ένταξη στο πρόγραμμα…
Αξίζει να υπογραμμισθεί ακόμη ότι σύμφωνα με τον οδηγό του προγράμματος οι γενικές προϋποθέσεις επιλεξιμότητας κατοικίας έχουν ώς εξής: 1) Nα χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) του προσώπου που τη χρησιμοποιεί, για το έτος βάσει των εισοδημάτων του οποίου γίνεται η κατάταξη του Ωφελούμενου στις κατηγορίες του πίνακα 2.2.1. 2) Να υφίσταται νόμιμα. Στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης της κατοικίας δε διαθέτει οικοδομική άδεια ή αυτή δεν ανταποκρίνεται στην τρέχουσα κατάσταση της κατοικίας, θα πρέπει να προσκομισθεί σχετικό νομιμοποιητικό έγγραφο, από το οποίο να προκύπτει ότι η εν λόγω κατοικία υφίσταται νόμιμα . 3) Να έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ. 4) Να μην έχει κριθεί κατεδαφιστέα. Σε περίπτωση που από τα στοιχεία της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του επικαρπωτή/ πλήρη κύριου, για το έτος βάσει των εισοδημάτων του οποίου γίνεται η κατάταξη στις κατηγορίες, προκύπτει ότι το ακίνητο δεν ήταν σε χρήση (κενό διαμέρισμα, κενή μονοκατοικία) το εν λόγω φορολογικό έτος, μπορεί για την πιστοποίηση της κύριας χρήσης κατοικίας να χρησιμοποιηθούν αντίστοιχα δικαιολογητικά ενός εκ των δύο προηγούμενων φορολογικών ετών από το έτος βάσει των εισοδημάτων του οποίου αξιολογείται η αίτηση.
Το ποσό που θα διατεθεί για τις εντάξεις των δικαιούχων σε Δράμα, Καβάλα και Θράκη είναι 19.753.332 ευρώ, απο τα οποία 5.000.000 προέρχονται από πόρους της Περιφέρειας, 8.769.778,92 ευρώ απο πόρους του ΕΠΑΝΕΚ και 5.983.553,36 από εθνικούς πόρους.
Γεγονός είναι ότι το σύστημα θα μπορούσε να είναι δικαιότερο και αντί για την λογική “όποιος προλάβει” έως την συμπλήρωση του διατιθέμενου ποσού, θα μπορούσε να περιέχει κριτήρια όπως για παράδειγμα η παλαιότητα των οικοδομών και άλλα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ