H κ. Ιουλία Αποστόλου είναι πτυχιούχος χημικός με μεταπτυχιακές σπουδές στη διαχείριση υδάτινων πόρων. Η ίδια θαυμάζει τον τόπο της και θέλει να συμβάλλει στην ανάδειξή του με όποιο τρόπο μπορεί για τον λόγο αυτό άλλωστε και εντάχθηκε στην επιστημονική ομάδα “Οψόμεθα Εις Φιλίππους”. Η ίδια με την ιδιότητα της υπεύθυνης ΜΜΕ του 1ου Διεθνούς “Brevet Philippi” που διοργανώνεται στις 20 Οκτωβρίου, μίλησε στα ΧΡΟΝΙΚΑ για τον ποδηλατικό γύρο Brevet Philippi. Η πρωτοβουλία συνδιοργανώνεται από την ομάδα “Οψόμεθα Εις Φιλίππους” και αποτελεί μια διαφορετική γνωριμία με την περιοχή, από τις υπώρειες του Παγγαίου μέχρι τους πρόποδες του Φαλακρού.
Κυρία Αποστόλου τι είναι το Brevet Φιλίππων και τι περιλαμβάνει;
Το Brevet Φιλίππων ή αλλιώς Brevet Philippi, είναι μια µεγάλη ιστορική ποδηλατική διαδροµή, 200 χιλιομέτρων, που ενώνει όλους τους Δήμους Καβάλας, Δράμας, Δοξάτου, Προσοτσάνης, Αμφίπολης, Παγγαίου και Νέας Ζίχνης και περνάει μέσα από 20 χωριά. Η Ποδηλατική Διαδρομή στο Πάρκο Φιλίππων διασχίζει, 200 km κοινής ιστορίας και πολιτισμού, τουλάχιστον 8.000 ετών, συνδέοντας ορισμένα από τα σπουδαιότερα – από πολιτιστικής, ιστορικής αλλά και κοινωνικής πλευράς- σηµεία του.
Η επιλογή της ημερομηνίας του αγώνα δεν είναι καθόλου τυχαία. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές η Μάχη των Φιλίππων ξεκίνησε γύρω στις 3 Οκτωβρίου το 42 πΧ, ενώ η δεύτερη και τελική μάχη έγινε στις 23 Οκτωβρίου. Με αυτή την αφορμή δημιουργείται ένα ενοποιητικό σύστημα ανάδειξης της ιστορικής μάχης, προβολής των ιστορικών μνημείων και των οικισμών της, προσελκύοντας αθλητές από όλο το κόσμο. Στη διάρκεια της διαδροµής τους, οι ποδηλάτες θα δουν από κοντά τα µνηµεία του Πάρκου Φιλίππων, τον Αρχαιολογικό Χώρο των Φιλίππων που είνα πλέον μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς Unesco και τον Αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης. Παράλληλα θα γνωρίσουν τους κατοίκους όλων των οικισμών από όπου θα περάσουν, οι οποίοι έχουν ετοιμάσει για αυτούς τοπικά εδέσματα.
Η δράση αποτελεί ετήσιο θεσμό και ακολουθεί τα γαλλικά πρότυπα ανάπτυξης του ποδηλατικού τουρισμού με υλοποίηση της διοργάνωσης στα πλαίσια της Brevet Randonneurs Mondiaux και Audax Club Parissien υπό την επίβλεψη του Brevet Randonneurs Greece.
Το «Brevet Φιλίππων», αποτελεί ένα φιλόδοξο θεσμό με στόχους διεθνούς ανάπτυξης γύρω από τις χώρες της Βαλκανικής αλλά και της Ευρώπης προσελκύοντας επισκέπτες αθλητικής και πολιτισμικής βάσης, με αρχικό ενδιαφέρον που κινείται γύρω από το ποδήλατο και διανθίζεται με άλλα αθλητικά και πολιτιστικά προϊόντα. Μέσω του θεσμού προωθούνται και αναδεικνύονται τα προϊόντα και οι υπηρεσίες της περιοχής μέσω του μανδύα του πολιτισμού, του αθλητισμού και του περιβάλλοντος. Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης προωθούνται τα τοπικά προϊόντα, παρέχονται υπηρεσίες τουρισμού και δραστηριοτήτων, ενισχύονται οι επιχειρήσεις διαμονής, εστίασης, ψυχαγωγίας και μεταφορών. Προβάλλονται οι οικισμοί, και αναδεικνύονται δυναμικά τα πολιτιστικά μνημεία της ευρύτερης περιοχής.
Ποιός είναι ο στόχος της διοργάνωσης και πως προέκυψε η ιδέα;
Στο πλαίσιο υλοποίησης της δράσης επιδιώκεται, η ενίσχυση της ευρύτερης περιοχής ως κέντρου πολιτισμικού και αθλητικού τουρισμού καθώς αποτελεί τόπο με πλούσιο γεωμορφολογικό, πολιτιστικό και περιβαλλοντικό απόθεμα. Σκοπός του θεσμού του «Brevet Φιλίππων» είναι να αξιοποιήσει την παγκοσμίου φήμης Μάχη των Φιλίππων και να τοποθετήσει την περιοχή, αθλητικά αλλά και τουριστικά, στην θέση που της αξίζει δημιουργώντας φήμη, αναγνωρισιμότητα, ανταγωνιστικότητα, επισκεψιμότητα, θέσεις εργασίας, νέα επιχειρηματικότητα και κερδοφορία για όλους τους «μετόχους» του τόπου. Μέσα από τις δράσεις αυτές επιδιώκεται να χτιστεί μια διακριτή και σαφής ταυτότητα του θεσμού και της περιοχής που θα προβάλλεται με συνέπεια και συνέχεια σε όλα τα κανάλια επικοινωνίας από όλους τους φορείς σε κάθε ευκαιρία σε βάθος χρόνου, με οργανωμένο σχέδιο μάρκετινγκ και επικοινωνίας. Παράλληλα ο θεσμός αυτός δημιουργεί ενωτικές προϋποθέσεις για τους πολίτες και τους επιχειρηματίες της περιοχής, καλλιεργώντας την οικονομική ανάταση και την κοινωνική συνοχή που έχει ανάγκη η περιοχή μας.
Η ιδέα αυτή γεννήθηκε μέσα στην Επιστημονική Ομάδα “Οψόμεθα εις Φιλίππους”, η οποία υπάρχει για να προτείνει και να υλοποιεί σχέδια τα οποία βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Πάρκου Φιλίππων και προβάλλουν ποικιλοτρόπως την μοναδικότητα της περιοχής αυτής σε επίπεδο πολιτισμού, περιβάλλοντος, ιστορίας, εθίμων, ηθών, κουλτούρας, τέχνης, υπηρεσιών, προϊόντων και αγροτικής παραγωγής. Ο Μιχάλης Καραβελίδης, μέλος του Πυλώνα Πολιτισμού, συζήτησε και ανέπτυξε την ιδέα για μια ποδηλατική διοργάνωση που θα αναδεικνύει την Μάχη των Φιλίππων, με τον Ποδηλατικό Σύλλογο Καβάλας “Κύκλοτρον” και με υπομονή και επιμονή αυτή η ιδέα έγινε ολοκληρη διοργάνωση με την υποστήριξη πρωτίστως της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αλλά και των Δήμων από όπου περνάει η διαδρομή, των πολιτιστικών συλλόγων και των κατοίκων – εθελοντών.
Είναι περισσότερο καλή αφορμή για την αύξηση του ποδηλατικού τουρισμού στην περιοχή ή μια ευκαιρία να γνωρίζουμε καλύτερα την περιοχή μετάξύ Φιλίππων – Αμφίπολης ιστορικά και πολιτισμικά;
Η επιλογή του ποδηλατικού τύπου Brevet για αυτή τη διοργάνωση δεν ήταν καθόλου τυχαία. Το ότι αποκλείσαμε το ενδεχόμενο ενός ποδηλατικού αγώνα και επιλέξαμε την μορφή του Brevet στηρίχθηκε ακριβώς σε αυτό το επιχείρημα. Δηλαδή ότι ο στόχος μας είναι να γνωρίσουμε καλύτερα την περιοχή μας και να την γνωρίσουν και οι καλεσμένοι αθλητές με τις οικογένειες και τους συνοδούς τους.
Τα Brevet είναι διοργανώσεις ποδηλασίας μεγάλων αποστάσεων, συνήθως πάνω από 200 χλμ, όπου ο αθλητής δεν έχει ανταγωνιστικό πνεύμα. Σκοπός του είναι η γνωριμία με τον τόπο, η συνομιλία με τους κατοίκους του, η αλληλεπίδραση με τον πολιτισμό και την ιστορία του. Η διοργάνωση τους επιτρέπει να σταματήσουν όπου θέλουν και για όσο θέλουν αρκεί να ολοκληρώσουν τα 200 χλμ μέσα σε 13 ώρες.
Για αυτό το λόγο έχουν ενεργοποιηθεί όλοι οι τοπικοί οικισμοί και πολιτιστικοί σύλλογοι από όπου περνάει η διοργάνωση και θα περιμένουν τους συμμετέχοντες αθλητές με ανοιχτές της αγκάλες να περάσουν από το χωριό τους. Αυτή τη στιγμή η αποτυπωθήσα διαδρομή περνάει από περισσότερους από 20 οικισμούς και αυτό μας δίνει την δυνατότητα να ενωθούμε για έναν κοινό σκοπό. Γιατί η ισχύς βρίσκεται μέσα στην ένωση και όλοι μαζί μπορούμε να συνδιαμορφώσουμε ένα τουριστικό προιόν και έναν προορισμό πολύ πιο ολοκληρωμένο και ενδιαφέρον για τον οποιοδήποτε επισκέπτη. Αυτή τη φορά είναι ο ποδηλάτης, αλλά την επόμενη φορά μπορεί να είναι ο Πεζοπόρος της Αρχαίας Εγνατίας Οδού, ο οποίος θα ήθελε να αλληλεπιδράσει μαζί μας και να γνωρίσει τον τόπο μέσα από τα δικά μας μάτια.
Ποιοι είναι οι όροι συμμετοχής στην ποδηλατική διαδρομή;
Οι όροι συμμετοχής έχουν τεθεί από την Brevet Randonneurs Mondiaux και Audax Club Parissien και είναι υπό την επίβλεψη του Brevet Randonneurs Greece. Αυτοί οι όροι είναι οι ίδιοι για όλες τις διοργανώσεις Brevet που γίνονται σε όλο τον κόσμο. Οπότε καταλαβαίνετε πως μπορούμε να προσελκύσουμε ποδηλάτες, ήδη εκπαιδευμένους σε αυτό το στυλ διοργάνωσης, από όλο το κόσμο.
Για να εγγραφούν οι αθλητές μας αρκεί να μεταβούν στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης www.brevetphilippi.com και να αναζητήσουν το ανάλογο πεδίο που λέει “Εγγραφή Αθλητή”.
Απαραίτητη προυπόθεση για την συμμετοχή τους είναι και η εγγραφή στο Ελληνικό Μητρώο Brevet το οποίο διαχειρίζεται το Audax Randonneurs Greece
Ποιές περιοχές θα διασχίσουν οι συμμετέχοντες;
Μέσα στα 200 χλμ, οι συμμετέχοντες θα διασχίσουν 20 τοπικούς οικισμούς, 7 δήμους (Δήμος Καβάλας, Δήμος Δράμας, Δήμος Δοξάτου, Δήμος Προσοτσάνης, Δήμος Παγγαίου, Δήμος Αμφίπολης, Δήμος Νέας Ζίχνης) και δύο Περιφέρειες (Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας).
Το βασικό διάγραμμα του ίχνους της διαδρομής περιλαμβάνει την διέλευση των ποδηλατών από:
Αρχαιολογικός Χώρος Φιλίππων – Λυδία – Καλαμπάκι – Φτελιά – Μικροχώρι – Δράμα – Κοκκινόγεια – Αγγίτης – Γραμμένη – Χαριτωμένη – Καλή Βρύση – Καλλιθέα – Περιχώρα – Αγιοχώρι – Αλιστράτη – Μεσορράχη – Νέα Μεσολακκιά – Λέων Αμφίπολης – Αμφίπολη – Νέα Μεσολακκιά – Παλαιοκώμη – Μικρό Σούλι – Ροδολίβος – Πρώτη – ‘Αγιος Χριστόφορος – Αντιφίλιπποι – Ελευθερούπολη – Κοκκινόχωμα – Αμισιανά – Σταυρός Αμυγδαλεώνα – Αμυγδαλεώνας – Κρηνίδες.
Ποιοί άλλοι φορείς εκτός από την Περιφέρεια ΑΜΘ στηρίζουν την διοργάνωση;
Οι φορείς που στηρίζουν τη διοργάνωση είναι ο Δήμος Καβάλας και η Δημωφέλεια, ο Δήμος Παγγαίου, ο Δήμος Δράμας, ο Δήμος Προσοτσάνης, ο Δήμος Αμφίπολης, ο Δήμος Δοξάτου και ο Δήμος Νέας Ζίχνης.
Επίσης στηρίζουν ο Ποδηλατικός Όμιλος Δράμας, η Πρωτοβουλία Πεζών Ποδηλατών Δράμας, η Ομάδα Συλλεκτών και Φίλων Παλαιών Ποδηλάτων Δράμας, ο Πολιτιστικός Συλλογος Σταυρού Αμυγδαλεώνα, ο Πολιτιστικός Συλλογος Κοκκινοχώματος, ο Πολιτιστικός Συλλογος Αντιφιλίππων, ο Πολιτιστικός Συλλογος Νικήσιανης, ο Πολιτιστικός Συλλογος Γεωργιανής, ο Πολιτιστικός Συλλογος Καλαμπακίου, ο Πολιτιστικός Συλλογος Καλαμώνα, ο Πολιτιστικός Συλλογος Φτελιάς, ο Πολιτιστικός Συλλογος Καλής Βρύσης, ο Πολιτιστικός Συλλογος Καλλιθέας, ο Πολιτιστικός Συλλογος Κοκκινογείων, ο Πολιτιστικός Συλλογος Χαριτωμένης, ο Πολιτιστικός Συλλογος Αμφίπολης, ο Πολιτιστικός Συλλογος Αλιστράτης. Είμαστε στην διαδικασία ενεργοποίησης και των υπόλοιπων πολιτιστικών συλλόγων και οικισμών, οπότε η λίστα αυτή μπορεί να αυξηθεί μέσα στις επόμενες μέρες.
Θέλουμε να συμμετέχουν όλοι, να προβάλουν τον τόπο τους, να μας παρουσιάσουν τον εαυτό τους, να μιλήσουμε, να αλληλεπιδράσουμε, να γιοράσουμε μαζί. Το Brevet Φιλίππων είναι μια κυκλική γιορτή του αθλητισμού και του πολιτισμού μας.
Επίσης υπάρχουν πολλές τοπικές επιχειρήσεις οι οποίες μας υποστηρίζουν και θα βρίσκονται το Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018, μετά τις 6μμ, στην Πλατεία Πελεκανίδη στις Κρηνίδες για να παρουσιάσουν σε όλους μας τις μοναδικές τους γεύσεις. Ο ΑΣΟΠ Αγ. Αθανασίου, το Μενοίκιο, το Blueberry, ο Ξυλόφουρνος Ιωσηφίδη, το Παρφέ, ο Χαλβάς Ελευθερίου, το Κτήμα Ερείκη, το Tsai Academy, Τα τοπικά προιόντα γης και άλλοι πολλοί που θα σας ανακοινώσουμε πολύ σύντομα.
Τι ενδιαφέρον έχει εκφραστεί μέχρι στιγμής για συμμετοχή στην διοργάνωση;
Μέχρι τώρα έχουμε πάνω από 130 συμμετοχές από Ελλάδα και Εξωτερικό και αναμένουμε να αυξηθούν μέχρι την Τετάρτη που κλείνουν οι εγγραφές.
Μπορεί η ποδηλατική αυτή διαδρομή να αποτελέσει μέσο περαιτέρω σύσφιξης των πολιτισμικών σχέσεων μεταξύ των Νομών της περιοχής που διανύει;
Ναι φυσικά, όπως έχουμε εξηγήσει και στις προηγούμενες ερωτήσεις, ο στόχος είναι η ένωση. Ο στόχος είναι η συνδημιουργία. Αλλά για να δημιουργήσουμε όλοι μαζί πρέπει πρώτα να γνωριστούμε καλύτερα, να καταλάβουμε ποιοι είμαστε και τι αξία έχουμε, να καταλάβουμε την μοναδική αξία του τόπου στον οποίο κατοικούμε και τον οποίο οφείλουμε να προστατεύουμε και να αναδεικνύουμε με όλους τους τρόπους.
Το Brevet Φιλίππων είναι ένας τρόπος συνδιαλαγής μεταξύ των οικισμών, των Δήμων, των Νομών, των Περιφερειών. Συνδιαλέγονται με διαφορετικούς τρόπους ο καθένας και με διαφορετικό αποτέλεσμα, αλλά με έναν κοινό στόχο. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Επιτυγχάνεται η συνέργεια και η συνεργασία που τόσο έχουμε ανάγκη στην περιοχή μας και γενικότερα στην Ελλάδα.
Τον τόπο αυτό, που διασχίζει το Brevet Φιλίππων, τον έχουμε ονομάσει Πάρκο Φιλίππων και είναι ένας τόπος σημαντικός και φωτεινός, με παγκόσμιες μοναδικότητες. Το Πάρκο Φιλίππων φέρει ανθρώπινο πολιτισμό τουλάχιστον 8.000 ετών.
Ανάμεσα στα βουνά του Παγγαίου, του Φαλακρού, του Μενοικίου και του Συμβόλου, εκεί όπου παλιά απλωνόταν η λίμνη Πρασιάδα, σήμερα βρίσκεται ο εύφορος κάμπος των Φιλίππων & της ευρύτερης πεδιάδας της Δράμας, στον οποίο εδώ και 8.000 έτη φιλοξενήθηκε ο άνθρωπος, οι δημιουργίες του και οι δραστηριότητές του.
Ο τόπος αυτός με μοναδικό φυσικό κάλλος ξεκινάει από τα βάθη των αιώνων, όπου φιλοξενεί τους προϊστορικούς ανθρώπους το 6.400 πΧ και έπειτα θρακικά φύλα στις εποχές του χαλκού και του σιδήρου. Αργότερα συνδέεται με την ορφική και διονυσιακή λατρεία, την αρπαγή της Περσεφόνης από τον Άδη, το Νύσιον πεδίο της Ελευσίνας και με τις πιο βαθιές μυστηριακές αναζητήσεις που εξακολουθούν να καθοδηγούν οποία ανθρώπινη ψυχή τις αναζητά.
Εδώ εγκαταστάθηκαν οι Θάσιοι, που αργότερα κατακτήθηκαν από τον Φίλιππο Β΄, ενώ ο τόπος αναπτύσσεται συνεχώς μέσα στον Αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων αλλά και εκτός, εκεί που βρίσκονται τα χρυσοφόρα μεταλλεία του Παγγαίου και ο εύφορος κάμπος των Φιλίππων & της Δράμας. Δεν άργησε να κατακτηθεί από τους Ρωμαίους και να γίνει θέατρο μαχών με τον Κάσιο και Βρούτο να μάχονται υπέρ της δημοκρατίας στη πασίγνωστη Μάχη των Φιλίππων.
Τέλος, κοντά σε όλα αυτά εδώ εδραιώθηκε ο Χριστιανισμός, η νέα θρησκεία, με το βάπτισμα της πρώτης Χριστιανής, της Λυδίας της Φιλιππησίας, από τον Απόστολο Παύλο των εθνών. Τόπος μυθικός, μυστηριακός, γόνιμος τόσο για την πνευματική όσο και για την υλική ανθρώπινη υπόσταση που αξίζει να σηματοδοτηθεί και να αναδειχθεί ποικιλοτρόπως και να χαραχθεί στην ανθρώπινη μνήμη ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.
Το Brevet Φιλίππων, μας δίνει τη δυνατότητα να διανύσουμε τα 200 χλμ και να γνωρίσουμε αυτόν τον πολιτισμό.