Από το τριφύλι στους Μαυραετούς

0
621

Ζήσης Γουδεσίδης
Επιμέλεια: Κώστας Σαμαρτζίδης


 

 

ΜΕΡΟΣ VΙI

 

Το παιχνίδι άρχισε και εξελισσόταν ομαλά, ώσπου σε μια ψηλοκρεμαστή μπαλιά πηδήσανε συγχρόνως για τη διεκδίκηση της μπάλας ένας της Α’ ομάδας και ένας παίκτης της Β’ ομάδας. Κατά τη προσγείωσή τους όμως συνέβη ο παίκτης της Β’ ομάδας να πατήσει το καινούργιο ποδοσφαιρικό του παίκτη της Α’ ομάδας με συνέπεια ο τοποθετημένος εσωτερικά πομπές του παπουτσιού να στραβώσει και να σφίξει τα δάκτυλα του ποδιού του σαν «μέγγενη», προκαλώντας ουρλιαχτά πόνου, στον άτυχο ποδοσφαιριστή. Μάταια προσπάθησε να απαλλαγεί από τη «δαγκάνα» του παπουτσιού του. Τον μεταφέραμε στα αποδυτήρια, όπου ο Θόδωρος με εργαλεία κατάφερε να τον απαλλάξει από το επικίνδυνο παπούτσι.
Το γεγονός αυτό πάλι καλά που έγινε σε προπόνηση της ομάδας. Τι θα γινόταν αν συνέβαινε στον αγώνα της Κυριακής; Οι αντίπαλοί μας, αντί για τη μπάλα θα κυνηγούσαν τα καινούργια μας ποδοσφαιρικά!
Ήταν της μοίρας μας γραφτό, λοιπόν, για μια ακόμη φορά, να αγωνισθούμε με τα χιλιομπαλωμένα μας ποδοσφαιρικά.
Όταν λοιπόν ανοικοδομήθηκαν τα αποδυτήρια, αποπερατώθηκε ο στίβος και στη συνέχεια ολοκληρώθηκε η ανέγερση των μισογκρεμισμένων τοίχων της περίφραξης, από το Σεπτέμβριο του 1948, όλοι οι αγώνες πραγματοποιούντο στο δικό μας στάδιο, το στάδιο της «ΔΟΞΑΣ». Όλοι, εκτός από εκείνους τους αγώνες που λόγω του μεγάλου τους ενδιαφέροντος, προμηνύονταν μεγάλη κοσμοσυρροή από τις γύρω πόλεις και χωριά.
Οι υποτυπώδεις κερκίδες που κατασκευάσθηκαν στη θέση των παλιών ξύλινων κερκίδων, ήταν ανεπαρκείς για να υποδεχθούν ένα τέτοιο πλήθος και γι’ αυτό τον λόγο η έδρα του αγώνα μετατίθετο στο Εθνικό Στάδιο της Δράμας.
Το όνειρό μας, μετά από αρκετό καιρό, έγινε επιτέλους πραγματικότητα. Πολλοί ήταν αυτοί που εργάσθηκαν γι’ αυτό και πολλοί επίσης που συνεισέφεραν οικονομικά για την πραγματοποίησή του, όπως ο Αβέρκιος Τσιμενίδης, έφορος υλικού και ο Νικόλαος Γραμμενίδης, έφορος σταδίου, τους οποίους ενδεικτικά αναφέρω.

► 11η Σεπτεμβρίου 1948:
ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Στους αθλητικούς αυτούς αγώνες έλαβαν μέρος και οι αθλητές της Δόξας, όπως και από τα άλλα σωματεία της πόλης μας.

► 5η Σεπτεμβρίου 1948: ΗΡΑΚΛΗΣ ΣΕΡΡΩΝ- ΔΟΞΑ: 0-5
Η ομάδα ξεκίνησε από τη Δράμα για τον αγώνα αυτό με το τραίνο την Κυριακή το πρωί στις 08.30’ με τραγούδια και έφθασε στις Σέρρες στις 12.30’ το μεσημέρι. Χελώνα να ήτανε πιο γρήγορα θα πήγαινε!
Ο αγώνας άρχισε στις 17.00’ και η ομάδα παρατάχθηκε στο διαιτητή του αγώνα με την εξής σύνθεση: Κ. Παπακυριακού, Χ. Κοχαϊμίδης, Π. Γρηγοριάδης, Κ. Κολοβός, Α. Σαρδέλας, Θ. Γκιουζέλης, Δ. Καλαϊτζής, Β. Καραλάζος, Δ. Τσακίρης, Καλαϊτζίδης και Β. Πανταζής.
Στο Β’ ημίχρονο, οι Πανταζής και Καλαϊτζίδης αντικαταστάθηκαν από τους Ν. Γρηγορίου και Ιωάννη Καρατζόγλου.
Στα πρώτα λεπτά οι παίκτες των Σερρών απέκτησαν την πρωτοβουλία των κινήσεων, έχοντας τον αέρα της έδρας, πλην όμως η γρανιτένια άμυνα της Δόξας δεν επέτρεψε την παραβίαση της εστίας της. Η υπεροχή των Σερρών δεν κράτησε πολύ και η Δόξα δεν άργησε να επιβάλλει το παιχνίδι της. Στο 15ο λεπτό ο Καραλάζος σημειώνει το πρώτο τέρμα με ένα ψηλοκρεμαστό βολέ, έξω από τη μεγάλη περιοχή των Σερρών. Στο 25ο λεπτό ο Καλαϊτζής στέλνει τη μπάλα στην αριστερή γωνία του τέρματός τους, πετυχαίνοντας το 2ο μας τέρμα. Η υπεροχή της Δόξας συνεχίζεται, τόσο ώστε τα μπακ μας να αγωνίζονται στο κέντρο του γηπέδου.
Στο 2ο ημίχρονο και μέχρι το τέλος η Δόξα εξακολουθεί να είναι ο κυρίαρχος του γηπέδου
αν εξαιρέσουμε κάποιες ελάχιστες επιθέσεις των αντιπάλων στην εστία της.
Το παιχνίδι με τις δύο αλλαγές της Δόξας στο 2ο ημίχρονο, γίνεται πιο τεχνικό και γρήγορο και στο 15ο λεπτό πάλι ο Καραλάζος που διακρίνεται για την εξυπνάδα του και το ισχυρό του σουτ, στέλνει τη μπάλα στα δίκτυα, γράφοντας το 3-0.
Η ομάδα πετάει, οι αντίπαλοι έχουν κουραστεί και αρχίζουν να κλωτσούν. Στο 20ο λεπτό ο Τσακίρης με κεφαλιά γράφει το 4-0 και στο τέλος ο ίδιος συμπληρώνει την «ηρωική» πεντάδα. Αποτέλεσμα: Ηρακλής-Δόξα: 5-0. Τι είναι αυτό; Εθνική Ελλάδος λέγανε οι Σερραίοι. Το αποτέλεσμα αυτό ήταν μια καλή αρχή για τη νέα ποδοσφαιρική περίοδο, μάλιστα «τώρα που έχουμε για επίτιμο Πρόεδρο της Δόξας τον διάδοχο του θρόνου Κωνσταντίνο». Οι κόποι του νέου προπονητή Πάγκαλου, άρχιζαν να αποδίδουν καρπούς.

► Σεπτέμβριος-Νοέμβριος 1948: ΦΙΛΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Μέχρι την έναρξη του Πρωταθλήματος, πραγματοποιούνται φιλικά παιχνίδια μεταξύ των ομάδων της Ε.Π.Σ.Α.Μ. κυρίως για την προετοιμασία των ομάδων παρά για τα αποτελέσματα των αγώνων. Έτσι, η Δόξα έχει άλλοτε νίκες και άλλοτε ήττες.
Κατ’ αυτή την περίοδο πραγματοποιήθηκαν επίσης και δύο αγώνες για το Κύπελλο Ελλάδος.

►24η Οκτωβρίου 1948:
ΔΟΞΑ-ΒΥΡΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ: 3-1

► 4η Νοεμβρίου 1948:
ΕΛΠΙΣ-ΔΟΞΑ: 2-1
Ο αγώνας με την Ελπίδα έγινε στο Εθνικό στάδιο και ήταν για το Κύπελλο Ελλάδος. Μετά τον αγώνα η Δόξα υπέβαλε ένσταση, η οποία όμως απορρίφθηκε και έτσι η Δόξα αποκλείσθηκε από τους περαιτέρω αγώνες.

► 5η Δεκεμβρίου 1948: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ Ε.Π.Σ.Α.Μ.
Το Εθνικό Στάδιο ασφυκτιά από το πλήθος των οπαδών των Δραμινών ομάδων, οι ποδοσφαιριστές των οποίων, ντυμένοι με τις στολές τους, είναι έτοιμοι για την καθιερωμένη παρέλαση, το γενικό πρόσταγμα της οποίας είχε ο προπονητής της Δόξας κ. Πάγκαλος.
Προπορεύεται η Φιλαρμονική του Δήμου και την ακολουθούν παρελαύνοντας με περηφάνια κατά σειρά πρώτη η ομάδα του Άρη, ακολουθούμενη από την Ελπίδα, την Δόξα και τον Βύρωνα, καταχειροκροτούμενοι και επευφημούμενοι ασταμάτητα από τους θεατές.
Μετά την παρέλαση, παρατάσσονται στο κέντρο του στίβου, απέναντι από τους επισήμους και δίνουν τον όρκο του αθλητή, που τον απαγγέλει ποδοσφαιριστής του Άρη.
Στη συνέχεια ο Αντιπρόεδρος της Ε.Π.Σ.Α.Μ. κ. Δ. Βυζιωτίδης, μετά μια σύντομη ομιλία προς τους ποδοσφαιριστές κηρύσσει την έναρξη του Πρωταθλήματος Ανατολικής Μακεδονίας, της περιόδου 1948-49.

► 5η Δεκεμβρίου 1948:
ΔΟΞΑ-ΕΛΠΙΣ: 2-1
Μετά την αποχώρηση των ομάδων από το στίβο και τη λήξει της τελετής πραγματοποιείται ο πρώτος αγώνας του πρωταθλήματος, μεταξύ της Δόξας και της Ελπίδος, που έληξε με τελικό αποτέλεσμα, Δόξα-Ελπίς: 2-1.
Μετά τον αγώνα, προσφέρθηκαν αναψυκτικά στο εστιατόριο «ΔΟΞΑ» του κ. Γ. Σαραγλιάδη, φανατικού οπαδού της Δόξας. (Εφημερίς «Θάρρος» της 7ης/12/1948).

► 14η Ιανουαρίου 1949:
ΕΥΧΕΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΣ
Με λαχτάρα και συγκίνηση αντικρίζω μια μέρα ένα φάκελο με το «Μαύρο τριφύλλι» το σήμα της αγαπημένης μου ομάδας. Είναι γεμάτος ωραίες ευχές για τα Χριστούγεννα και τον καινούργιο χρόνο, από τα μέλη του ΔΣ, τους ποδοσφαιριστές και μέλη της Δόξας, σε ανταπόδοση των δικών μου ευχών. Τις υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας, Πολ. Σκλάβης, ο οποίος τη συνέχεια με ευχαρίστηση με πληροφορεί ότι «η Δόξα μας άρχισε να βρίσκει τις παλιές της Δόξες και με την έναρξη του πρωταθλήματος βαδίζουμε από νίκη σε νίκη». Απερίγραπτη είναι και η δική μου χαρά για τα ευχάριστα αυτά νέα. Είναι για μένα η παρηγοριά μου στην ξενιτιά.

► 27η Φεβρουαρίου 1949: ΦΙΛΙΠΠΟΙ-ΔΟΞΑ: 1-2.
Ο αγώνας αυτός πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό στάδιο της Καβάλας, για το πρωτάθλημα της Ανατολικής Μακεδονίας και ήταν ο τελευταίος του Α΄ γύρου και έληξε με νίκη της Δόξας με σκορ, 2-1.
Μετά από αυτό το αποτέλεσμα η Δόξα βρέθηκε στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα του πρωταθλήματος με 18 βαθμούς, με έξη νικηφόρους αγώνες, επιτυγχάνοντας 19 τέρματα υπέρ και 5 κατά. Στην επιτυχία αυτή συνετέλεσαν, εκτός από το νέο προπονητή, η εμφάνιση στην σύνθεσή της ομάδας δύο νέων παικτών του Λάμπη Κουϊρουκίδη και του Αντώνη Γεωργιάδη όπως και η επανεμφάνιση του Κ. Κωνσταντινίδη (Εφημερίς «Θάρρος» της 1ης3/1949).

Οι αγώνες του πρωταθλήματος που προηγήθηκαν και δεν αναφέρθηκαν ήταν οι εξής:

► 12η Δεκεμβρίου 1948:
ΔΟΞΑ-ΑΕΚ ΚΑΒΑΛΑΣ: 3-1,

► 25η Δεκεμβρίου 1948:
ΔΟΞΑ-ΒΥΡΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ: 7-1,

► 6η Ιανουαρίου 1949:
ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ-ΔΟΞΑ: 1-2,

► 21η Ιανουαρίου 1949:
ΔΟΞΑ-ΑΡΗΣ: 3-0

► 15η Μαΐου 1949:
ΔΟΞΑ-ΑΡΗΣ: 2-0[18]
Ο αγώνας αυτός πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό στάδιο και ήταν ο τελευταίος του πρωταθλήματος περιόδου 1948-49.
Πρωταθλήτρια ομάδα αναδείχθηκε η «Δοξάρα» μας και μάλιστα αήττητη, έχοντας συγκεντρώσει 34 βαθμούς σε 12 αγώνες, με 10 νίκες και 2 ισοπαλίες.

Οι αγώνες του Β΄ γύρου που προηγήθηκαν ήταν οι εξής:

►27η Μαρτίου 1949:
ΔΟΞΑ-ΦΙΛΙΠΠΟΙ: 2-0,

►3η Απριλίου 1949:
ΔΟΞΑ-ΕΛΠΙΣ: 2-2

►17η Απριλίου 1949:
ΑΕΚ ΚΑΒΑΛΑΣ-ΔΟΞΑ: Ισόπαλος,

►24η Απριλίου 1949:
ΒΥΡΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ-ΔΟΞΑ: 0-2

►8η Μαΐου 1949:
ΔΟΞΑ-ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ: 3-2.
Όλα τα παιχνίδια της Δόξας και των δύο γύρων, έγιναν στο στάδιό της όταν αυτή ήταν γηπεδούχος (Εφημερίς «ΘΑΡΡΟΣ», της 17ης/5/1949).
Μετά από την επιτυχία αυτή ακολουθούν διάφορα φιλικά παιχνίδια με το σπουδαιότερο αυτών αυτό με τον ΑΡΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ο οποίος υπέστη βαριά ήττα, καθώς δέχθηκε τέσσερα τέρματα, επιτυγχάνοντας μόνο δύο, (4-2).

► 6η Νοεμβρίου 1949: ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ-ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ
Από την πραγματοποίηση της Γενικής Συνέλευσης των τακτικών μελών της Δόξας, προέκυψε το νέο ΔΣ, το οποίο καταρτίστηκε σε σώμα, ως ακολούθως:
Πρόεδρος: Η. Σπαθουράκης, Α’ Αντιπρόεδρος: Α. Ιωσηφίδης, Β΄ Αντιπρόεδρος: Μ. Πατρικαλάκης, Γεν. Γραμματέας: Π. Σκλάβης, Ειδικός Γραμματέας: Σ. Βασιλειάδης, Ταμίας: Θ. Κυριαζόπουλος, Βοηθός Ταμία: Α. Μαρκόζης, Έφορος Σταδίου: Ν. Γραμμενίδης, Έφορος Ποδοσφαίρου και Υλικού: Ι. Κτενά, Έφορος Αθλητισμού: Β. Βέργουλας, Έφορος Αθλητισμού Γυναικών: Κ. Κοστώφ, Σύμβουλοι, οι: Α. Αγοραστός, Α. Τσελίκας και Ο. Κατσάνος (Εφημερίδα «Πρωινός Τύπος» της 23/12/2003).

Η ΘΡΙΑΜΒΕΥΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΔΟΞΑΣ
Μετά από τα νικηφόρα παιχνίδια του πρωταθλήματος και την κατάκτηση του τίτλου του πρωταθλητή Ανατολικής Μακεδονίας, ήρθε η ώρα οι «Μαυραετοί», να ανοίξουν τα φτερά τους και να πετάξουν ψηλά πολύ ψηλά και να πετύχουν στα γήπεδα φανταστικά αποτελέσματα και να φωλιάσουν βαθειά στις καρδιές όλων των Ελλήνων με την παλληκαριά και το ήθος τους.

► 4η Δεκεμβρίου 1949: ΑΠΟΝΟΜΗ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΔΟΞΑ.
Κοσμοσυρροή στο Εθνικό στάδιο, κυρίως Δοξαίων φιλάθλων, που θέλησαν να χάσουν με τίποτα, αυτό το δοξαστικό γεγονός που περίμεναν από καιρό.
Να θαυμάσουν την επιβράβευση των λεβεντόπαιδων της αγαπημένης τους ομάδας, τους αήττητους πρωταθλητές.
Με προπορευόμενη τη φιλαρμονική του Δήμου, παρελαύνουν μπροστά στους φιλάθλους, οι ομάδες της Δράμας, με πρώτη τη νέα πρωταθλήτρια τη «ΔΟΞΑ» και ακολουθούν η «ΕΛΠΙΣ» και ο «ΑΡΗΣ».
Οι φίλαθλοι όρθιοι χειροκροτούν ασταμάτητα και με πάθος, ο καθένας την ομάδα του.
Μετά το τέλος της παρέλασης, οι ομάδες παρατάσσονται στο κέντρο του στίβου. Ακολουθεί ο Εθνικός Ύμνος, από τη φιλαρμονική και ο όρκος του αθλητή που τον απαγγέλει «Τιμής ένεκεν», ποδοσφαιριστής της «Δόξας».
Λίγα λόγια νουθεσίας προς τους ποδοσφαιριστές από τον πρόεδρο της Ε.Π.Σ.Α.Μ. κ. Χρ. Παπαϊωάννου και φθάνει η στιγμή που καρτερικά περίμεναν οι «Δοξαίοι», την απονομή του Κυπέλλου στον αρχηγό της Δόξας, Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη, ο οποίος το παίρνει από τα χέρια του προέδρου και το σηκώνει ψηλά πολύ ψηλά για να το δει όλος ο κόσμος.
Το τι γίνεται στις κερκίδες δεν περιγράφεται, πανζουρλισμός. Και εν μέσω των θριαμβευτικών αυτών εκδηλώσεων, απονέμονται και τα μετάλλια στους ήρωες της Δόξας, που συνετέλεσαν σ’ αυτό τον άθλο, να στεφθούν πρωταθλητές της περιόδου 1948-49. Αυτοί οι ήρωες της Δόξας είναι, οι: Μακρίδης, Γρηγοριάδης, Σαρδέλας, Καραλάζος, Καλαϊτζίδης, Νικολαΐδης, Κωνσταντινίδης, Κολοβός, Κουϊρουκίδης[19], Καρατζόγλου, Μελισσίδης, Καλαϊτζής και Παπακυριακού, όπως κατά σειρά εμφανίζονται στην αναμνηστική φωτογραφία. Λείπει όμως ένας από αυτή τη φωτογραφία, ο «Στρατηγός», ο προπονητής τους, ο Νίκος Πάγκαλος, που του ανήκει ένα μεγάλο μέρος αυτής της επιτυχίας, όπως απουσιάζει και ολόκληρο το ΔΣ, που με τις φροντίδες του και τους κόπους του κατάφερε να σχηματίσει και παρουσιάσει αυτή την ομάδα, που αργότερα θα γίνει θρύλος.
Μετά από αυτή την πανηγυρική τελετή ακολουθεί φιλικός αγώνας, μεταξύ της Δόξας και του Άρη, που θα λήξει με ισόπαλο αποτέλεσμα.
Για την περίοδο 1949-50, η Διοίκηση της ΕΠΣΑΜ, Αποφάσισε να μη διεξαχθούν οι αγώνες του πρωταθλήματος, έτσι οι ομάδες περιορίζονται σε φιλικά μεταξύ τους παιχνίδια. Η Δόξα, μέχρι τον Οκτώβριο του 1950, πραγματοποίησε 14 φιλικά παιχνίδια, από τα οποία τα δέκα έληξαν νικηφόρα. Αξίζει να αναφέρουμε μερικά από αυτά τα παιχνίδια.

► 5η Φεβρουαρίου 1950:
ΑΕΚ ΚΑΒΑΛΑΣ-ΔΟΞΑ:1-5
Ο φιλικός αυτός αγώνας πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό στάδιο της Καβάλας. Πλήθος φιλάθλων, οπαδών της Δόξας, συνόδευσαν το ίνδαλμά τους σε αυτό το εκτός έδρας παιχνίδι και ανταμείφτηκαν γι’ αυτό πλουσιοπάροχα. Ύστερα από ένα υπέροχο σε τέχνη και δύναμη αγώνα, η Δόξα έγραψε μια ολόλαμπρη νίκη με το ευρύ σκορ, 5-1.
Τα τέρματα της Δόξας πέτυχαν, ο Κουϊρουκίδης δύο και από ένα οι Καρατζόγλου, Καλαϊτζής και Τόλιος (Εφημερίδες, «Ελεύθερος Κόσμος» και «Θάρρος», την 7η 2ου 1950).

► 12η Φεβρουαρίου 1950:
ΕΤΗΣΙΟΣ ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΔΟΞΑΣ
Ο χορός πραγματοποιήθηκε στη Στρατιωτική Λέσχη Δράμας με μεγάλη επιτυχία. Πολλοί μαγαζάτορες της πόλης προσέφεραν πλούσια δώρα, για τη λαχειοφόρο αγορά.
Μεγάλη ήταν η συμβολή στην επιτυχία του χορού η συμμετοχή της αοιδού Θέκλας Λαζαρίδου[20] και του Φίλιππα του Δοξατιανού, παλαίμαχου ποδοσφαιριστή της Δόξας, που με τα υπέροχα τραγούδια τους, σκόρπισαν ευθυμία και κέφι.

► 19η Μαρτίου 1950: ΔΟΞΑ – Π.Ο.Ξ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: 4-3
Διαιτητής του αγώνα ορίσθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, ο οποίος έχει παραδώσει τα ποδοσφαιρικά του.
Στο Α’ ημίχρονο, έχοντας ευνοϊκό τον άνεμο και τον ήλιο, οι ποδοσφαιριστές της Θεσσαλονικιώτικης ομάδας, γρήγορα πετυχαίνουν το πρώτο τους τέρμα. Στο 15ο λεπτό ο Καλαϊτζίδης, δέχεται μια επιτυχημένη σέντρα από τον Καλαϊτζή, την εκμεταλλεύεται επιτυχώς και ισοφαρίζει.
Στη συνέχεια ο Π.Ο.Ξ. με τη βοήθεια του αέρα, πιέζει την εστία της Δόξας και σε μία από τις καθόδους του, εξαπολύει ισχυρότατο σουτ που το αποκρούει ο Μακρίδης, αλλά η μπάλα δε βγαίνει κόρνερ αντίθετα επιστρέφει στον αγωνιστικό χώρο και στο πόδι κυνηγού του ΠΟΞ, ο οποίος από μικρή απόσταση σημειώνει το 2ο τέρμα του ΠΟΞ.
Στο 32ο λεπτό ο Γκιουζέλης, υποπίπτει σε πέναλτι το οποίο οι Θεσσαλονικείς μετατρέπουν σε γκολ, για να λήξει το ημίχρονο, ΔΟΞΑ-ΠΟΞ: 1-3.
Στο Β’ ημίχρονο, η Δόξα έχοντας σύμμαχο και βοηθό τον άνεμο, υπερτερεί, πιέζοντας ασφυκτικά την εστία του ΠΟΞ και μέσα σε 12 λεπτά πετυχαίνει τρία υπέροχα τέρματα. Εκτελεστές κατά σειρά, οι Καραλάζος, Καλαϊτζής και Καρατζόγλου. Η λήξη του αγώνα βρίσκει νικήτρια τη Δόξα, ΔΟΞΑ-ΠΟΞ: 4-3. (Εφημερίς «Θάρρος», της 21ης 3ου 1950).

► 7η Μαΐου 1950: ΔΟΞΑ – Γ’ ΣΩΜΑ ΣΤΡΑΤΟΥ: 4-5
Ο φιλικός αυτός αγώνας ήταν ένα εξαιρετικό αθλητικό γεγονός, που με λαχτάρα το περίμεναν οι φίλαθλοι της Δράμας και των γειτονικών πόλεων, περιμένοντας να απολαύσουν έναν ωραίο αγώνα, μια και η ομάδα του στρατού αποτελείτο από μεγάλα ονόματα του Ελληνικού ποδοσφαίρου, όπως οι Τζινόπουλος, Λιακόπουλος, Κανάκης και άλλοι ισάξιοί τους. Η ομάδα ήρθε στη Δράμα από τη Θεσσαλονίκη το Σάββατο, παραμονή του αγώνα.
Την επομένη, παρά τη βροχή που είχε προηγηθεί, οι οπαδοί της Δόξας και όχι μόνον, έσπευσαν κατά κύματα στο ανακατασκευασμένο γήπεδο της Δόξας, για να παρακολουθήσουν τον ενδιαφέροντα αυτόν αγώνα. Ο αγώνας αυτός είχε προσλάβει πανηγυρικό και επίσημο χαρακτήρα με τη συμμετοχή του Διοικητή της 25ης Ταξιαρχίας με όλο το επιτελείο της και των αρχών της Δράμας.
Πάνω από 3.000 θεατές υπολογίσθηκε ότι παρακολούθησαν τον αγώνα. Διαιτητής, ορίσθηκε ο προπονητής της Δόξας Ν. Πάγκαλος, που υπήρξε ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ.
Λόγω της προηγηθείσης βροχής, ο αγωνιστικός στίβος ήταν «βαρύς», γεγονός που εμπόδιζε τους ποδοσφαιριστές να αναπτύξουν πλήρως τις τεχνικές τους ικανότητες, χωρίς όμως να λείψουν και οι θεαματικές διαδοχικές φάσεις μπροστά στις δύο εστίες.
Από τα πρώτα λεπτά οι φιλοξενούμενοι προσπαθούν να επιβάλουν το παιχνίδι τους με συνδυασμένες καθόδους, τις οποίες όμως αποκρούει η γρανιτένια άμυνα της Δόξας.
Δεν θα αργήσει πολύ όμως η επιθετική πεντάδα της Δόξας να ανοίξει τα φτερά της και σε δύο αιφνιδιαστικές της επιθέσεις πετυχαίνει δύο τέρματα με τους Καλαϊτζή και Καλαϊτζίδη.
Η κερκίδα εκρήγνυται, ο κόσμος της Δόξας χειροκροτεί και πανηγυρίζει. Δεν πρόλαβε όμως να περάσει ένα λεπτό, όταν ένας αμυντικός της Δόξας, σε μια στιγμή σύγχυσης στην άμυνα, στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του και το σκορ γίνεται Δόξα- Γ’ Σώμα Στρατού: 2-1.
Μετά από αυτή την άτυχη στιγμή, οι παίκτες της Δραμινής ομάδας ορμούν στην επίθεση, σφυροκοπούν την αντίπαλη εστία και σημειώνουν ένα ακόμη, το τρίτο τους τέρμα.
Οι φιλοξενούμενοι αντιδρούν και πολιορκούν την εστία της Δόξας ασφυκτικά, έτσι με δύο ισχυρά σουτ, ένα του Τζινόπουλου και ένα του Κανάκη στο «γάμμα» της εστίας, ισοφαρίζουν τον αγώνα. Δόξα-Γ’ Σώμα Στρατού: 3-3. Με αυτό το σκορ, έληξε και το Α’ ημίχρονο.

 

Παραπομπές

[18]. ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΡΕΝΩΝ ΔΡΑΜΑΣ:10-12-45 με την υπ. αριθ. Εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας “… απαγορεύεται εις τους μαθητάς να μετέχωσιν συλλόγων και οργανώσεων πολιτικών..” με βάση αυτή τη εγκύκλιο θα τιμωρηθούν στις 23-5-49 “…με 8 μέρες αποβολή οι μαθηταί Καλαϊτζίδης και Κουϊρουκίδης γιατί έλαβαν μέρος στον αγώνα ΔΟΞΑ-ΑΡΗ…”
http://1lyk-dramas.dra.sch.gr/new/index.php/istoria2?showall=1&limitstart=

[19] Ο ΛΑΜΠΗΣ ΚΟΥΪΡΟΥΚΙΔΗΣ, ένας σπουδαίος σέντερ φορ της Δόξας Δράμας, που αποκτήθηκε από τον ΠΑΟΚ το 1952, με επεισοδιακό τρόπο. Ο ΠΑΟΚ τον πήρε μέσα από τα χέρια του Παναθηναϊκού κι επειδή η Δόξα δεν έδινε την έγκρισή της για τη μεταγραφή, ο Κουϊρουκίδης υπέγραψε δελτίο στον ΠΑΟΚ, αλλά τιμωρήθηκε με ένα χρόνο αποκλεισμό. Στην Τούμπα έμεινε μέχρι το 1960 και σε επτά χρόνια, σκόραρε 91 φορές, αριθμός εκπληκτικός για την εποχή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!