Ημερίδα με θέμα: «Τρεις Τούρκοι συγγραφείς μιλούν για τον Πόντο 1916-1922» πραγματοποιήθηκε στο πνευματικό κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας, το απόγευμα της Κυριακής, από 7 συλλόγους και συγκεκριμένα τον Δικηγορικό Σύλλογο Δράμας, τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Πανοράματος, την Ένωση Χορευτών Πυρρίχιος, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τεμένους Παρανεστίου, τον ΜΠΣ Καλλιφύτου, τον Πολιτιστικό Αθλητικό Σύλλογο «Ο Μιθριδάτης» και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αρκαδικού. Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε με την ΙΜ Δράμας, την Περιφέρεια ΑΜΘ και τον Δήμο Δράμας.
Κεντρικός παρουσιαστής της εκδήλωσης ήταν ο Δρ. Νίκος Μιχαηλίδης. Οι δυο, από τους τρεις Τούρκους ερευνητές συγγραφείς, που συμμετείχαν δια ζώσης στην ημερίδα, ήταν ο Τουφάν Σισλί, που μίλησε για το γενεαλογικό δέντρο του σφαγέα Τοπάλ Οσμάν και ο Νεβζάτ Οναράν, που μίλησε για τη δεύτερη φάση της εκκαθάρισης των Χριστιανών από την Ανατολία την περίοδο 1919–1922. Ο τρίτος συγγραφέας, ο Ταμέρ Σιλιγκίρ, επρόκειτο να συνδεθεί με την ημερίδα μέσω skype, αλλά τελικώς αυτό δεν έγινε εφικτό.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Χορευτών Ν. Δράμας «Πυρρίχιος», Δημήτρης Τσακαλίδης, μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας, είπε ότι οι Τούρκοι συγγραφείς – ερευνητές κλήθηκαν για να παρουσιάσουν κάποια στοιχεία από την δική τους οπτική και προέρχονται από τα αρχεία του τουρκικού κράτους και τις δικές τους έρευνες. Ειδικά για τον Τοπάλ Οσμάν, οι ερευνητές παρουσιάζουν μια διαφορετική οπτική, σε σχέση με αυτή που δείχνει το τουρκικό κράτος.
Αναλυτικά στη έντυπη έκδοση των «Χ» που κυκλοφορεί