– Yπήρξε και δεύτερη καταγγελία για τη λειτουργία της αγοράς
– Β. Μαυροβασίλης στα «Χ»: «Aποφασίσαμε να μην ανοίξουμε, αλλά θα είμαστε εκεί χωρίς εμπόρευμα για να ενημερώσουμε τον κόσμο»
Στην απόφαση να μην λειτουργήσει αύριο Σάββατο η αγορά των παραγωγών, στον χώρο στάθμευσης του διοικητηρίου, οδηγήθηκαν με δική τους πρωτοβουλία οι παραγωγοί που συμμετέχουν σε αυτήν καθώς υπήρξε και δεύτερη καταγγελία για τη λειτουργία της. Ο πρόεδρος της αγοράς των παραγωγών κ. Μαυροβασίλης δήλωσε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ότι η καταγγελία έγινε από τον κ. Στέφανο Τομαρόπουλο, πρόεδρο σωματείου της Ηλείας με την επωνυμία «Ομοσπονδία σωματείων πωλητών λαϊκών αγορών παραγωγών επαγγελματιών αγροτικών και βιομηχανικών ειδών Ελλάδος εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης».
Ο πρόεδρος της αγοράς των παραγωγών στη Δράμα, είπε επίσης ότι η καταγγελία αυτή έχει επιδοθεί στον Αντιπεριφερειάρχη και στον Δήμο Δράμας, ίσως και αλλού. Με αυτή την καταγγελία υπάρχει απαίτηση να κλείσει η αγορά των παραγωγών του Σαββάτου και αποκαλείται παράνομη. Παράλληλα υπάρχει αίτημα να ανοίξει και μια δεύτερη λαϊκή αγορά στη Δράμα. «Μας ορίζει δηλαδή και τι θα κάνουμε εδώ στη Δράμα. Καταλαβαίνετε ότι η μεταβίβαση των πληροφοριών για τα τεκταινόμενα στη Δράμα, έγινε από εδώ από τη Δράμα. Κάποιος δάκτυλος από εδώ ενημέρωσε τον κύριο αυτό και έγινε η καταγγελία. Εμείς είχαμε πει και στο σωματείο μικροπωλητών της Δράμας να συναντηθούμε μετά τις γιορτές, να βρούμε μια λύση. Η λύση αυτών των κυρίων ήταν μάλλον να μας καταγγείλουν εμμέσως. Οι ίδιοι το αρνούνται εντελώς λέγοντας ότι δεν γνωρίζουν την ύπαρξη της καταγγελίας. Εμείς για να μην φέρουμε σε δύσκολη θέση κανέναν, αποφασίσαμε σαν ένδειξη διαμαρτυρίας να μην ανοίξουμε την αγορά του Σαββάτου (για αύριο 21 Ιανουαρίου), αλλά θα είμαστε εκεί χωρίς εμπόρευμα για να ενημερώσουμε τον κόσμο. Να πω επίσης ότι αν ανοίξουμε για δεύτερη φορά το πρόστιμο θα είναι διπλάσιο από το πρώτο. Για ένα βιοπαλαιστή είναι δύσκολο να πληρώνει τέτοιου ύψους πρόστιμα. Η πρώτη καταγγελία είχε αρθεί αλλά το πρόστιμο παραμένει, δεν έχουμε ακόμη κάποια απόφαση σχετικά με αυτό, αλλά πιστεύω ότι σε μεγάλο ποσοστό θα πληρωθεί και δεν θα σβηστεί».
Για το πρόβλημα που προέκυψε με τη δεύτερη καταγγελία, την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμα σύσκεψη προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για τα γεγονότα. Σε αυτή συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης, ο δήμαρχος, οι τρεις βουλευτές όπως και εκπρόσωποι των παραγωγών καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.
«Ψάχνουμε να βρούμε μια λύση. Αυτή υπάρχει. Δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί άμεσα αλλά υπάρχει, μέσω της μορφής άσκησης του υπαίθριου εμπορίου. Ξεκινούμε και θα παλέψουμε για να λειτουργήσει πάλι η αγορά των παραγωγών χωρίς προβλήματα. Όλο αυτό το διάστημα ήμασταν υπό την ομηρία όποιου ήθελε να κάνει καταγγελία. Το 2017 περιμέναμε τροπολογία με την οποία αυτά τα προβλήματα θα λυνόταν. Αυτό δεν έγινε. Στην ουσία το πρόβλημα λύθηκε μόνο για τους παραγωγούς βιολογικών, οι οποίοι δεν μπορούσαν να κάνουν αγορά. Οπότε μείναμε μαζί στον ίδιο χώρο συνυπάρχοντας και πουλώντας τα προϊόντα μας. Η αγορά των παραγωγών ξεκίνησε το 2013 επί υπουργίας Τσαυτάρη, που κατάγεται από το Νικοτσάρα. Ήθελε να βοηθήσει τον τόπο του αλλά κάποιοι δεν ήθελαν να το συνεχίσουν» τόνισε ο κ. Μαυροβασίλης.
Ο ίδιος μιλώντας για το κλίμα που διαμορφώθηκε στους παραγωγούς μετά και τη δεύτερη καταγγελία σημειώνει: «Οι συνάδερφοι είναι εξαγριωμένοι. Κόβεται το ψωμί από πολλούς παραγωγούς. Από την αγορά των παραγωγών ζουν 120 οικογένειες. Πολλοί από τους παραγωγούς δεν έχουν την επιλογή να πουλήσουν αλλού τα προϊόντα τους, όπως κάποιοι από εμάς που πηγαίνουμε και σε δεύτερη λαϊκή αγορά. Άκουσα πολλά παράπονα και τον θυμό των συναδέρφων που όλο αυτό τον καιρό πολεμούμε να τους κρατήσουμε ήρεμους. Τους κόβουν το μεροκάματο. Έχουν υποχρεώσεις, οικογένειες και έξοδα».