Το πρόστιμο είχε επιβληθεί για λόγους περιβαλλοντικής υποβάθμισης της ευρύτερης περιοχής γύρω από τον χείμαρρο Δοξάτου
Απορρίφθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης η προσφυγή που κατατέθηκε από τον Δήμο Δοξάτου κατά της απόφασης του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας, με την οποία επιβλήθηκε πρόστιμο 7.500 ευρώ για την περιβαλλοντική υποβάθμιση της ευρύτερης περιοχής γύρω από τον χείμαρρο Δοξάτου από ανεξέλεγκτες αποθέσεις αστικών απορριμμάτων.
Σε ό,τι αφορά το ιστορικό της υπόθεσης, σημειώνεται ότι στις 5 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε αυτοψία από υπαλλήλους του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Π.Ε. Δράμας, μετά από καταγγελία πολίτη, στην ευρύτερη περιοχή του χειμάρρου Δοξάτου σε δύο περιοχές: στο σημείο βόρεια του Καλαμπακίου και σε χώρο ανατολικά και βορειοανατολικά του Δοξάτου.
Σύμφωνα με τον φάκελο της υπόθεσης, από την αυτοψία στην πρώτη περίπτωση, εκατέρωθεν του χωματόδρομου βορείως του Καλαμπακίου, σε μία διαδρομή περίπου 1,5 χιλιομέτρου, είχαν διαπιστωθεί κατά μήκους του δρόμου ανεξέλεγκτες αποθέσεις στερεών αστικών απορριμμάτων. Επίσης διαπιστώθηκε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν νέες και παλαιές αποθέσεις απορριμμάτων, καθώς και προώθηση απορριμμάτων με ταυτόχρονη επιχωμάτωση ή και ανάμιξή τους με χώμα φυσικής προέλευσης με τη βοήθεια μηχανήματος έργου. Επίσης, διαπιστώθηκε η τοποθέτηση τεσσάρων πινακίδων αποτροπής απόθεσης απορριμμάτων από τον Δήμο Δοξάτου σε σημεία της συγκεκριμένης διαδρομής. Παρόλα αυτά, κοντά σε κάποιες από τις πινακίδες υπήρχαν και νέες αποθέσεις απορριμμάτων.
Όσον αφορά τη δεύτερη περίπτωση, εκατέρωθεν υφισταμένου χωματόδρομου ανατολικά του Δοξάτου, σε μία διαδρομή απόστασης περίπου 1,2 χιλιομέτρων, είχαν διαπιστωθεί ανεξέλεγκτες αποθέσεις στερεών αστικών απορριμμάτων, αλλά και η μη ύπαρξη των αποθέσεων που υπήρχαν στο παρελθόν.
Διαπιστώθηκε, λοιπόν, ότι η περιβαλλοντική κατάσταση της περιοχής υποβαθμίζεται συνεχώς, διότι δεν γίνονται όλα τα απαραίτητα διορθωτικά μέτρα (απομάκρυνση των στερεών αποβλήτων και διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου), με τρόπο περιβαλλοντικά αποδεκτό. Αντιθέτως, απ’ ό,τι φαίνεται, υφίστανται τα παλαιά απορρίμματα και εξακολουθούν να γίνονται νέες αποθέσεις απορριμμάτων σε περιοχές όπου έχουν γίνει επισημάνσεις του προβλήματος στον Δήμο, στον οποίο και έχουν επιβληθεί κυρώσεις στο παρελθόν. Τα νέα απόβλητα ενέχουν τον κίνδυνο να μετατραπεί όλη αυτή η έκταση του χειμάρρου σε νέο ΧΑΔΑ και να επωμιστεί το ελληνικό κράτος νέα πρόστιμα από την Ε.Ε., δεδομένου ότι ο ΧΑΔΑ Δοξάτου αποκαταστάθηκε το έτος 2013.
Σύμφωνα με τις διακριβώσεις των υπηρεσιών, παρόλο που έχουν γίνει κάποιες ενέργειες, δεν λήφθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα από τον Δήμο Δοξάτου, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να παραμένει. Ακόμα, δεν έγιναν οι απαραίτητες διαχειριστικές ενέργειες που αφορούν τη διαχείριση των απορριμμάτων, με αποτέλεσμα τα απορρίμματα να καταλήγουν σε μη προβλεπόμενες θέσεις, υποβαθμίζοντας το περιβάλλον.