Αποζημίωση μόνο στους πληγέντες ζητούν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής

0
5614

Πρόεδρος Συλλόγου Κτηνοτρόφων Προσοτσάνης στα «Χ»: «Υπήρξαν πιέσεις που άλλαξαν την αρχική απόφαση Βορίδη»

Διαμαρτύρονται οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της περιφέρειάς μας, καθώς ενώ ζήτησαν αποζημίωση de minimis για τα σφάγια της περιόδου του Πάσχα, δηλαδή της περιόδου από 1 Μαρτίου μέχρι 30 Απριλίου, λόγω του covid-19 και ενώ αρχικά ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδης δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξουν οικονομικές αποζημιώσεις για όσους έχουν υποστεί οικονομική ζημιά λόγω κορωνοϊού, αυτό δεν έγινε.
«Δυστυχώς τελικά δεν πρόκειται για αποζημίωση,αλλά για επίδομα αλληλεγγύης, αφού μιλούμε πλέον για 4 ευρώ ανά προβατίνα το πολύ και για κοπάδι μέχρι 500 πρόβατα. Για παράδειγμα, εάν ένας κτηνοτρόφος έχει 300 προβατίνες, θα αποζημιωθεί με 1200 ευρώ, ενώ με την αρχική πρόταση μας και έχοντας διαθέσει 3 τόνους κρέατος ο κτηνοτρόφος θα ελάμβανε 4500 ευρώ» σημείωσε μιλώντας στα «Χ» ο πρόεδρος του Συλλόγου κτηνοτρόφων της Προσοτσάνης κ. Κώστας Ακριτίδης.
Σημειώνεται ότι τόσο ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων της Προσοτσάνης όσο και οι αντίστοιχοι του Νευροκοπίου, της Καβάλας, της Ξάνθης, της Αλεξανδρούπολης, του Ιάσμου, αλλά και ο Συνεταιρισμός Θρακών Αμνός, όπως και ο Συνεταιρισμός Αρριανών, έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη, με την οποία ζητούν να είναι τελικά στοχευμένη η ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Προσοτσάνης ανέφερε επίσης ότι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά από πιέσεις που δέχτηκε από κυβερνητικούς βουλευτές της Θεσσαλίας και από άλλους συνδικαλιστές πανελληνίων ενώσεων, αναγκάστηκε να πάρει πίσω αυτά που είπε περί στοχευμένης αποζημίωσης (μόνον σε όσους έχουν πληγεί πραγματικά οικονομικά από τον κορωνοϊό). «Δυστυχώς μεγάλη μερίδα κτηνοτρόφων που έπαθε πραγματική ζημιά λόγω του κορωνοϊού δεν θα πληρωθεί καν στο τέλος του μήνα όταν γίνουν οι πληρωμές» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ακριτίδης.

Αρκετοί κτηνοτροφικοί σύλλογοι της ΑΜΘ σε κοινή επιστολή τους προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδη, αναφέρουν για το ίδιο θέμα τα εξής:
«Κύριε Υπουργέ, ανακοινώσατε την τελική σας απόφαση για το ποσό αλλά και τον τρόπο καταμερισμού της ενίσχυσης, για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στις χαμηλές τιμές των αμνοεριφίων την περίοδο του Πάσχα.
Από την αρχή των μέτρων για τον κορωνοϊό ανακοινώνατε ότι θα ενισχύσετε, στοχευμένα κι όχι οριζόντια, μόνο όσους αποδεδειγμένα επλήγη η διάθεση ή η αξία των προϊόντων τους.
Είναι τόσο στοχευμένη η απόφασή σας για ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων λόγω της χαμηλής τιμής των αμνοεριφίων μέσω της συνδεδεμένης ενίσχυσης για το γάλα, που άμεσα μας έφερε στο μυαλό την παρακάτω γνωστή σε πολλούς ιστορία:
«Τα παλιά τα χρόνια ένας βασιλιάς καλείται να επισκεφθεί το γειτονικό βασίλειο για πρώτη φορά. Στη διαδρομή μέχρι να φτάσει στο παλάτι του γείτονα βασιλιά βλέπει παντού, σε δέντρα, βράχους, τοίχους, ζωγραφισμένους στόχους, με ένα βέλος ακριβώς στο κέντρο του στόχου. Όταν φτάνει στο παλάτι του γείτονα βασιλιά και αλληλοασπάζονται, τον ρωτάει ο οικοδεσπότης αν του άρεσε το βασίλειό του στη διαδρομή μέχρι να φτάσει και τι του έκανε ιδιαίτερη εντύπωση. Εκείνος του λέει ότι του άρεσε πολύ το βασίλειό του και ότι του έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση οι στόχοι, που ήταν παντού ζωγραφισμένοι και κυρίως το πόσο καλοί τοξοβόλοι πρέπει να είναι οι υπήκοοι του βασιλείου, αφού όλα τα βέλη ήταν καρφωμένα στο κέντρο ακριβώς των στόχων. Τότε εκείνος με περίσσια έπαρση αλλά και αφέλεια του λέει ότι “εμείς στο βασίλειό μου, πρώτα καρφώνουμε το βέλος και κατόπιν ζωγραφίζουμε το στόχο”».
Η τελική σας απόφαση, κύριε Υπουργέ, είναι σίγουρα βελτιωμένη σε σχέση με την αρχική σας από 18 Μαΐου, όμως πάλι δεν ικανοποιεί όλους όσοι επλήγησαν. Αφήνετε πολλούς κτηνοτρόφους εκτός, κυρίως από ορεινές παραμεθόριες περιοχές, οι οποίοι πούλησαν μόνο αμνοερίφια και δεν άρμεξαν το 2019. Το κονδύλι που αποφασίσατε να διανείμετε είναι πολύ μικρό σε σχέση με τον αριθμό των αιγοπροβάτων που θα ενισχύσει. Η διαίρεση αυτή χρειαζόταν ή πολύ μεγαλύτερο διαιρετέο ή πολύ μικρότερο διαιρέτη. Το αποτέλεσμά της ικανοποιεί μόνο όσους αιγοπροβατοτρόφους δεν είχαν καμία ζημιά από τον κορωνοϊό και ξαφνικά βρίσκονται δικαιούχοι της ενίσχυσης. Άρα εύλογα αναρωτιούνται οι κτηνοτρόφοι των υπολοίπων κλάδων της κτηνοτροφίας, γιατί αυτοί να είναι εκτός;
Η απάντηση σίγουρα δεν μπορεί να είναι ότι δεν επλήγη η παραγωγή τους από τον κορωνοϊό.
Επειδή όμως και στο μέλλον θα πάρετε αποφάσεις και για πολύ σοβαρότερα θέματα, θα σας υπενθυμίσουμε, ότι στο περιβάλλον του κάθε υπουργού καταφέρνουν να παρεισφρέουν πάντα Κρούεζες και να του μεταφέρουν όπως συμφέρει τους ίδιους προσωπικά ή την κλίκα τους, την εικόνα που επικρατεί στην κάθε Πλατανιά της χώρας μας. Όταν μάλιστα τύχει οι Κρούεζες αυτοί να δηλώνουν ότι εκπροσωπούν μεγάλες περιοχές της χώρας κι ολόκληρους επαγγελματικούς κλάδους, τότε το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας φέρνει αποφάσεις όπως αυτή που πήρατε.
Εμείς που μιλάμε καθημερινά με συναδέλφους γνωρίζουμε ότι οι κτηνοτρόφοι είναι ώριμοι να δεχτούν ρεαλιστικές και δίκαιες λύσεις αλλάζοντας τη νοοτροπία δεκαετιών.
Σε αντίθεση με όλους όσοι αποτελούν το πολιτικό σύστημα της χώρας, που διαχρονικά και παραταξιακά έχει μείνει στη μαυρογιαλούριο εποχή, προ φιλότιμου! Δυστυχώς μας απογοητεύσατε».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!