Άρχισαν οι αιτήσεις για τις συνδέσεις αερίου

0
11165

Μ. Τσάκας στα «Χ»: Από Σεπτέμβριο στη Δράμα οι συνδέσεις στο ήδη υπάρχον δίκτυο.
Αναρτήθηκαν χθες τα τεύχη δημοπράτησης και για το νέο δίκτυο στην περιοχή μας.

Άρχισε από χθες, Πέμπτη, η ανάρτηση των τευχών δημοπράτησης των κατασκευαστικών έργων του νέου δικτύου φυσικού αερίου που θα καλύψει τη Δράμα και την ευρύτερη περιφέρεια, όπως επεσήμανε στα «Χ» ο διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ (Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου) κ. Μάριος Τσάκας.
Όπως εξήγησε στα «Χ» ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται η σύμφωνη γνώμη της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ώστε να αρχίσει η δημοπράτηση των έργων.
«Αυτό σημαίνει ότι είμαστε στο τέλος της διαδικασίας και μέσα στις πρώτες ημέρες του Αυγούστου θα αρχίσει η δημοπράτηση των έργων του νέου δικτύου αερίου. Θεωρούμε ότι με τις αναμενόμενες καθυστερήσεις, μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχει αναδειχθεί ο εργολάβος και θα ξεκινήσει η κατασκευή των έργων του νέου δικτύου» διευκρίνισε ο κ. Μ. Τσάκας.
Ωστόσο, παράλληλα με την εξέλιξη της δημοπράτησης των έργων κατασκευής του νέου δικτύου, θα ξεκινήσουν στα μέσα Σεπτεμβρίου οι συνδέσεις στο ήδη υπάρχον δίκτυο της Δράμας, στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος που είχε ανακοινωθεί. Για τις συνδέσεις στο ήδη υπάρχον δίκτυο της Δράμας, ο κ. Μ. Τσάκας διαβεβαίωσε ότι η ΔΕΔΑ θα μπορέσει να εξυπηρετήσει όσες αιτήσεις υποβληθούν. «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να υπάρξουν αιτήσεις» τόνισε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τον χρόνο στον οποίο μπορούν να υποβάλλουν αίτηση οι ενδιαφερόμενοι για σύνδεση στο υπάρχον δίκτυο, ο κ. Τσάκας είπε ότι αυτό μπορεί να γίνεται και από σήμερα, μέσω της διαδικασίας που περιγράφεται στην ιστοσελίδα της ΔΕΔΑ (https://deda.gr). Προς το παρόν το αίτημα γίνεται με επιστολή που στέλνει ο ενδιαφερόμενος ενώ από τις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως την επόμενη εβδομάδα, θα τεθεί σε λειτουργία και η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα των αιτήσεων στην ιστοσελίδα της ΔΕΔΑ.
Υπενθυμίζεται ότι η έγκριση του προγράμματος ανάπτυξης του δικτύου διανομής από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, για την περίοδο 2020- 2024, δημοσιεύτηκε ήδη τις προηγούμενες ημέρες στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά την περιοχή μας και στο πλαίσιο του προγράμματος ανάπτυξης του νέου δικτύου διανομής, οι προβλέψεις για τον αριθμό συνδέσεων στην Δράμα από το 2020 έως το 2024, ανά έτος έχουν ως εξής:
To 2020 προβλέπεται να γίνουν 206 οικιακές συνδέσεις, 92 εμπορικές και 2 βιομηχανικές. Για το 2021 προβλέπεται να γίνουν 953 οικιακές συνδέσεις, 134 εμπορικές και 2 βιομηχανικές. Για το 2022 προβλέπεται να γίνουν 443οικιακές συνδέσεις, 70 εμπορικές και 5 βιομηχανικές. Για το έτος 2023, προβλέπεται να γίνουν 391 οικιακές συνδέσεις, 45 εμπορικές και καμία βιομηχανική. Για το έτος 2024 προβλέπεται να γίνουν 342 οικιακές συνδέσεις, 40 εμπορικές και καμία βιομηχανική.
Στο διάστημα 2020 -2024 προβλέπεται να γίνουν στην Δράμα 2305 οικιακές συνδέσεις, 345 εμπορικές και 10 βιομηχανικές. Επίσης προβλέπεται ανάπτυξη δικτύου 2,02 χιλιομέτρων δικτύου μέσης πίεσης και 111,85 χιλιομέτρων δικτύου χαμηλής πίεσης, στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας.
Το κόστος εγκατάστασης δικτύου μέσης πίεσης στην ΠΕ Δράμας στο διάστημα 2020 -2024 εκτιμάται σε 572.964 ευρώ, ενώ το κόστος εγκατάστασης δικτύου χαμηλής πίεσης εκτιμάται σε 8.945.435 ευρώ.
Στην ΠΕ Δράμας υπάρχει ήδη υφιστάμενο δίκτυο στους δήμους Δράμας και Προσοτσάνης.
Στα δίκτυα της περιφέρειας ΑΜΘ συνολικά, εκτιμάται ότι θα συνδεθούν 12537 οικιακοί, 2333 εμπορικοί και 34 βιομηχανικοί νέοι καταναλωτές.
Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2020-2024, οι δήμοι στους οποίους προτείνεται η ανάπτυξη του δικτύου διανομής χαμηλής πίεσης και η τροφοδοσία τους από το δίκτυο μέσης πίεσης μέσω διασύνδεσης με το
ΕΣΦΑ είναι οι Δήμοι Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής, Δράμας, Ξάνθης, Καβάλας, Κατερίνης, Κιλκίς, Σερρών, Αλεξάνδρειας, Λαμίας, Χαλκίδας, Θήβας, Λιβαδειάς, Κορίνθου, Τρίπολης και Άργους/Ναυπλίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!