Αρχίζει η τηλεκπαίδευση και στα σχολεία της Δράμας

0
3429

Για πρώτη φορά λόγω των εκτάκτων αναγκών που προέκυψαν.
Ο προϊστάμενος της Δ. Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κ. Σπύρος Κιουλάνης μιλάει στα “ΧΡΟΝΙΚΑ”.

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας διέθεσε από χθες στην εκπαιδευτική κοινότητα την πλατφόρμα ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης. Η ηλεκτρονική διεύθυνση της πλατφόρμας είναι http://www.eclass.didedra.gr και θα λειτουργήσει για όσους εκπαιδευτικούς επιθυμούν να ανοίξουν μία ηλεκτρονική τάξη αντίστοιχη με την τάξη που είχαν στο σχολείο τους.

Εκεί μπορούν να «συναντηθούν» με τους μαθητές και τις μαθήτριές τους, να συζητήσουν και να συνεργαστούν μαζί τους, να συνεχίσουν διαδικτυακά τις παραδόσεις τους, να ανεβάσουν εκπαιδευτικό υλικό, εργασίες και ασκήσεις. Η πλατφόρμα αυτή θα συνεχίζει και αργότερα να προσφέρει ανοικτή πρόσβαση στο περιεχόμενό της με στόχο την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, ανεξάρτητα από τους περιοριστικούς παράγοντες του χώρου και του χρόνου.
Μιλώντας στα “ΧΡΟΝΙΚΑ” ο προϊστάμενος της ΔΔΕ Δράμας κ. Σπύρος Κιουλάνης, εξήγησε ότι το Υπουργείο Παιδείας, από αυτή την εβδομάδα ξεκινά μια πιλοτική εφαρμογή τηλεκπαίδευσης στην οποία συμμετέχουν και τα σχολεία της Δράμας. Τα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια από την Δράμα, σε αυτή την πιλοτική φάση έχουν δηλώσει τον αριθμό των μαθητών και των καθηγητών που θα συμμετάσχουν αρχικά. Μετά από σύντομη επιμόρφωση από το Υπουργείο Παιδείας όσων σχολείων έχουν δηλώσει διαθεσιμότητα μέχρι τώρα η τηλεκπαίδευση θα αρχίσει να λειτουργεί και σε δεύτερο χρόνο θα γενικευτεί και στα υπόλοιπα σχολεία.
Η πρόθεση του Υπουργείου είναι αυτή η δράση να ξεκινήσει από τα Γενικά Λύκεια και να συνεχιστεί στα Επαγγελματικά Λύκεια για να ακολουθήσουν τα Γυμνάσια και στη συνέχεια τα Δημοτικά Σχολεία.
Πρόκειται για σύγχρονη τηλεκπαίδευση, που αποτελεί μορφή άμεσης επικοινωνίας κατά την οποία ο καθηγητής θα συνδέεται με τους μαθητές του τμήματος και θα τους διδάσκει το μάθημα. Η διαδικασία αυτή γίνεται για πρώτη φορά στα σχολεία σε συγκροτημένη μορφή λόγω των εκτάκτων αναγκών που προέκυψαν.
Παράλληλα η ΔΔΕ Δράμας ανέπτυξε μια δική της πρωτοβουλία μέσω της ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης στο πλαίσιο της οποίας υπάρχει μια πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας. Στην πλατφόρμα που έχει διατεθεί στην εκπαιδευτική κοινότητα μπορεί να δημιουργήσει κανείς ηλεκτρονικές τάξεις αντίστοιχες με αυτές που λειτουργούν στα σχολεία. Μέσω αυτής της διαδικασίας ο εκπαιδευτικός μπορεί να συνδέεται με τους μαθητές του και να ανεβάζει εκπαιδευτικό υλικό, να γίνονται ασκήσεις και άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες αλλά όχι σε πραγματικό χρόνο.
Η πρωτοβουλία της ΔΔΕ Δράμας, που ανακοινώθηκε χθες, μέσα σε λίγες ώρες από την ενεργοποίηση της δέχθηκε συμμετοχές και από την υπόλοιπη Ελλάδα (από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χίο, Πελοπόννησο κλπ). Παρόλα αυτά, όπως εξήγησε ο προϊστάμενος της ΔΔΕ Δράμας, πρόθεση της διεύθυνσης είναι να καλύψει πρώτα τις ανάγκες των τοπικών σχολείων και στην συνέχεια των σχολείων από την υπόλοιπη χώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως σημείωσε ο κ. Κιουλάνης, η τηλεκπαίδευση έχει καθαρά προαιρετικό χαρακτήρα και δεν είναι υποχρεωτική, ωστόσο είναι χρήσιμη για την συνέχιση της επικοινωνίας εκπαιδευτικών και μαθητών.
Επίσης, όπως έκανε γνωστό η ΔΔΕ Δράμας: “Η πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης (e class) της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας, αποτελεί ένα ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ηλεκτρονικών Μαθημάτων. Ακολουθεί τη φιλοσοφία του λογισμικού ανοικτού κώδικα και υποστηρίζει την υπηρεσία Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης, χωρίς περιορισμούς και δεσμεύσεις. Λειτουργεί από το σχολικό έτος 2010-2011 έχοντας προσφέρει έως σήμερα ελεύθερα διαδικτυακά μαθήματα “ασύγχρονης” τηλεκπαίδευσης, σε περισσότερους από 2000 εκπαιδευτικούς από όλη τη χώρα.
H Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας, μέσω των Γενικών και Επαγγελματικών της Λυκείων, συμμετέχει και στην πιλοτική εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Όπως είναι γνωστό, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων, για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορονοϊού, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, θέτει σε εφαρμογή, σε πιλοτική λειτουργία τα ψηφιακά εργαλεία, που θα επιτρέψουν την εξ αποστάσεως διδασκαλία, των μαθητών και μαθητριών της Γ’ λυκείου, που προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!