Αρχίζουν οι εργασίες στο κολυμβητήριο

0
4281

Σε δημοπράτηση προχωρά το έργο της ενίσχυσης των κερκίδων.
Μιλούν στα «Χ» οι: Γιάννης Καψημάλης, Μιχάλης Μλεκάνης και Αλέξανδρος Τσιαμπούσης.

Σε δημοπράτηση προχωρά το έργο της ενίσχυσης των κερκίδων του κλειστού κολυμβητηρίου της Δράμας μετά την έγκριση των όρων δημοπράτησης του διαγωνισμού από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Δράμας την προηγούμενη εβδομάδα.
Ο Δήμος Δράμας αποφάσισε να προχωρήσει στην εκτέλεση έργου για την ενίσχυση του φέροντος οργανισμού των κερκίδων του δημοτικού κολυμβητηρίου της Δράμας, προκειμένου να αποκατασταθούν άμεσα προβλήματα που διαπιστώθηκαν με την τεχνική έρευνα – μελέτη που εκπονήθηκε. Για τον σκοπό αυτό, συντάχθηκε τεχνική μελέτη συνολικού προϋπολογισμού 90.250 ευρώ. Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου έχει οριστεί σε 6 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.
Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2019 ο Πολιτικός Μηχανικός κ. Φώτης Κανδύλας που εκπόνησε τη μελέτη στατικής επάρκειας δήλωσε συμπερασματικά ότι «όπως προκύπτει και από τη μελέτη θα πρέπει οπωσδήποτε, άμεσα, να αρχίσουν έργα συντήρησης του κολυμβητηρίου». Στη διάρκεια της ενημέρωσης που έκανε στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, είπε ότι το κτίριο παρουσιάζει προβλήματα, στα οποία ωστόσο χωρούν παρεμβάσεις αποκατάστασης. Όταν ρωτήθηκε μάλιστα εάν το κολυμβητήριο μπορεί να θεωρηθεί ασφαλές, είπε ότι για τον επόμενο χρόνο δεν βλέπει ότι θα υπάρξουν προβλήματα, αρκεί να προχωρήσουν άμεσα οι μελέτες και στη συνέχεια οι εργασίες συντήρησης.
Στη διάρκεια της συζήτησης που είχε γίνει τότε στο Δημοτικό Συμβούλιο κατέθεσαν την άποψή τους και οι εκπρόσωποι των δυο ομάδων που χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις, δηλαδή ο Κολυμβητικός Όμιλος Δράμας και ο Δράμα 1986. Οι δύο σύλλογοι έκαναν σαφές ότι είναι θετικός ο προβληματισμός που υπάρχει για τη βελτίωση του κολυμβητηρίου και, αφού ενημέρωσαν για την σημασία του χώρου ως προπονητηρίου για το άθλημα της κολύμβησης, εξήγησαν ότι εάν οι εργασίες συντήρησης γίνουν κατά την θερινή περίοδο, σε έναν χρόνο από σήμερα (από τον Μάρτιο του 2019) δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα και κενό στις προπονήσεις των αθλητών.
Εν τω μεταξύ, για τις επικείμενες παρεμβάσεις στο κλειστό κολυμβητήριο ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γιάννης Καψημάλης επεσήμανε στα «Χ» ότι η Δημοτική Αρχή κινείται με γνώμονα την επίλυση των προβλημάτων που παρουσιάζονται στον οργανισμό του δημοτικού κολυμβητηρίου και επιχειρεί να δώσει τις απαιτούμενες λύσεις. Στην κατεύθυνση αυτή κινούνται όλες οι διαδικασίες, ώστε ο χώρος να γίνει ασφαλέστερος για τους κολυμβητές και τους χρήστες του. Πρόκειται μόνο για το πρώτο βήμα το οποίο θα λύσει ένα μεγάλο πρόβλημα, το οποίο αφορά την ασφάλεια του κτιρίου. Αυτό είναι μόνο το πρώτο στάδιο των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν για την ασφαλέστερη χρήση του κολυμβητηρίου, σύμφωνα με όσα είπε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Δράμας.
Για το ίδιο θέμα, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πόλη + Ζωή» κ. Μιχάλης Μλεκάνης σημείωσε στα «Χ» ότι από τότε που παρουσιάστηκε η μελέτη στατικότητας του κολυμβητηρίου στο Δημοτικό Συμβούλιο έχει περάσει περισσότερος από 1,5 χρόνος. Τα συμπεράσματα του μελετητή ήταν ότι υπάρχουν προβλήματα στη στατικότητα και ότι είναι επικίνδυνη η χρήση του κολυμβητηρίου. Μάλιστα, είχε πει επί λέξει, όταν ρωτήθηκε, ότι «εγώ για πάνω από ένα χρόνο δεν θα έστελνα το παιδί μου στο κολυμβητήριο». Αυτό και μόνο φτάνει για να καταλάβει ο καθένας τη σημασία της κατάστασης και πόσο επιτακτικό ήταν να γίνουν οι αναγκαίες επισκευές. Παρά ταύτα, ο χρόνος πέρασε και μετά από ένα τόσο μεγάλο διάστημα το μόνο που έκανε η Δημοτική Αρχή για τις επισκευές ήταν η ενίσχυση της στατικότητας των κερκίδων, ενώ τα προβλήματα που είχαν διαπιστωθεί ήταν για τις κολώνες στήριξης της οροφής και την ίδια την οροφή. Για αυτά δεν έχει γίνει τίποτα και φυσικά και θα έπρεπε να έχουν γίνει πάρα πολλά. Η παρελκυστική τακτική με το αν και πότε θα γίνει καινούργιο κολυμβητήριο (και γι’ αυτό δεν επισκευάζουμε το παλιό κολυμβητήριο) οδήγησε στο να έχουμε το κολυμβητήριο σήμερα σε λειτουργία χωρίς να έχουν γίνει οι απόλυτα αναγκαίες εργασίες για την ασφάλεια των παιδιών.
Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης εξήγησε στα «Χ» ότι «το έργο της ενίσχυσης των κερκίδων είναι μόνο ένα πολύ μικρό κομμάτι των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν για να καταστεί ασφαλές το κολυμβητήριο. Το κύριο πρόβλημα του κτιρίου βέβαια είναι η στέγη, οπότε είναι κατανοητό ότι δεν έχουν γίνει όσα θα έπρεπε για να καταστεί το κτίριο ασφαλές. Δεν έχουν γίνει ούτε οι απαραίτητες μελέτες για τη στέγη. Η Τεχνική Υπηρεσία μας είχε ενημερώσει ότι θα είναι έτοιμο το αργότερο σε έναν χρόνο, μιλώντας για το σύνολο των παρεμβάσεων (σύμφωνα με τον άτυπο χρόνο που είχε ορίσει ο μελετητής της στατικής επάρκειας του κτιρίου). Είμαστε λοιπόν πάρα πολύ πίσω. Υπάρχει θέμα ασφάλειας του κολυμβητηρίου. Επίσης, όποιος υπέγραψε την άδεια λειτουργίας δεν ξέρω κατά πόσο είναι καλυμμένος, με δεδομένο ότι έχουμε ένα κτίριο για το οποίο γνωρίζουμε, από την μελέτη που έγινε, τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν. Επίσης γνωρίζουμε ποιες μελέτες πρέπει να προηγηθούν για τις παρεμβάσεις, κάτι που δεν έχει ξεκινήσει. Οπότε όσο υπάρχει αυτή η κατάσταση, υπάρχει και προβληματισμός. Η Δημοτική Αρχή έχει καθυστερήσει πάρα πολύ» είπε ο κ. Τσιαμπούσης.

Οι αλλαγές που έχει προγραμματιστεί να γίνουν
Η υλοποίηση της ενίσχυσης των κερκίδων θα διαμορφωθεί ως εξής:
Θα γίνουν καθαιρέσεις και αποξηλώσεις των μη φερόντων στοιχείων στα επιλεγμένα φατνώματα, και καθαίρεση επιχρισμάτων υποστυλωμάτων και λείανση επιφανειών τους. Θα πραγματοποιηθούν εκσκαφές για την αποκάλυψη των υφιστάμενων θεμελίων. Θα τοποθετηθούν βλήτρα σύνδεσης με εποξειδική ρητίνη στα υφιστάμενα θεμέλια. Θα γίνει κατασκευή πεδιλοδοκού και αγκύρωση μεταλλικών δοκών βάσης. Θα γίνει εγκατάσταση χημικών αγκυρίων, κατακόρυφων μεταλλικών στοιχείων και διαμπερών αγκυρίων. Ακόμα θα γίνει σύνδεση δοκών σύζευξης και διαγωνίων μελών και τελική διαμόρφωση της ψευδοροφής των χωρισμάτων, κουφωμάτων και δαπέδων σύμφωνα με τις νέες τοπικές διαρρυθμίσεις των χώρων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!