Τη Δράμα επισκέφθηκε χθες ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Εξαδάκτυλος: «Εκείνο που μπορούμε να προβλέψουμε είναι ότι, αν δεν προφυλαχθούμε, θα έχουμε και άλλους ανθρώπους χαμένους άδικα και αυτό θα είναι πολύ κρίμα»
Επίσκεψη στη Δράμα πραγματοποίησε χθες ο πρόεδρος τού Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, προσκεκλημένος τού Ιατρικού Συλλόγου Δράμας με αφορμή την καταγραφή αυξημένου αριθμού κρουσμάτων σε όλη την Βόρειο Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Δράμα αλλά και τη μικρή εμβολιαστική κάλυψη στην περιοχή.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κ. Γ. Γεωργιάδη, τη Γραμματέα του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κα Όλγα Βασιλείου και άλλα μέλη του συλλόγου, επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας Δράμας και το Νοσοκομείο Δράμας ενώ είχε και συναντήσεις με τους τοπικούς βουλευτές και τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας.
Μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κ. Γιώργος Γεωργιάδης δήλωσε ότι στόχος της πρόσκλησης του προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου στη Δράμα ήταν να πειστούν οι συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί να κάνουν το χρέος τους επισημαίνοντας: «Έχουν δύο επιλογές. Η πρώτη είναι να νοσήσουν και η δεύτερη να εμβολιαστούν. Έχουμε τονίσει πολλές φορές ποια είναι τα πλεονεκτήματα του εμβολιασμού. Συστήνω να βάλουν μπροστά τη λογική τους. Να δουν ποιο είναι το συμφέρον τους και ποια είναι η αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο. Ο πανάγαθος Θεός έδωσε μία μόνο εντολή στους ανθρώπους: “αγαπάτε αλλήλους”. Μπορεί να νοσήσουν όλοι αλλά κινδυνεύουν αυτοί που είναι σε μεγάλη ηλικία. Σε αυτές τις ηλικίες αν ασθενήσουν οι άνθρωποι χάνονται σε ποσοστό 90%. Η πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι στον κορωνοϊό είναι να εμβολιαστούν όλοι οι ενήλικες, εκτός από αυτούς που έχουν κάποιο σοβαρό νόσημα και η ιατρική λέει ότι δεν πρέπει να εμβολιαστούν».
Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» σημείωσε: «Δυστυχώς, είμαστε με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων στη Βόρειο Ελλάδα και τη Δράμα ταυτόχρονα, με μειωμένο πληθυσμό εμβολιασμένων συνανθρώπων μας, συγκριτικά με τον μέσο όρο της χώρας».
Πρόσθεσε ότι οι παράγοντες αυτοί σε συνδυασμό με το κλίμα στη Βόρειο Ελλάδα που βοηθά την μετάδοση του ιού και το άκρως μολυσματικό στέλεχος που έχει επικρατήσει, χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση για να μην χαθούν πολλοί συνάνθρωποί μας αδίκως.
«Έχουμε ήδη χάσει πολλούς. Η περιοχή το γνωρίζει αυτό πολύ καλά γιατί είχε εξάρσεις σε όλα τα προηγούμενα κύματα. Αυτό τώρα μπορεί να αποφευχθεί. Απαιτείται μια προσπάθεια από όλους. Η προσπάθεια που γίνεται από τους γιατρούς της πόλης θα πρέπει να ενισχυθεί από τους πάντες. Και από τους ταγούς της περιοχής, ώστε να αποφύγουμε αυτό που βλέπουμε να έρχεται μπροστά μας. Μπορούμε να το πετύχουμε, αρκεί να το αποφασίσουμε. Αυτοί που θα καθοδηγήσουν την προσπάθεια είναι οι γιατροί, αρκεί να ακουστούν. Καλό είναι όλοι να ακούσουν τους γιατρούς, για να θωρακίσουν προσωπική τους άμυνα, δηλαδή για τον εμβολιασμό. Διότι ο επόμενος που θα τους πείσει, δυστυχώς δεν μιλά καμία γλώσσα. Ο ιός επιτίθεται με ένα ύπουλο τρόπο, σε όλα τα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιος θα νοσήσει βαριά ή ελαφριά, όπως και πόσο γρήγορα θα εκδηλωθεί η βαριά νόσος, σε έναν ασθενή. Εκείνο που μπορούμε να προβλέψουμε είναι ότι αν δεν προφυλαχθούμε θα έχουμε και άλλους ανθρώπους χαμένους άδικα και αυτό θα είναι πολύ κρίμα», ανέφερε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.
Ειδικότερα για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς είπε: «Είναι λίγοι και κάνουν ένα λάθος το οποίο θα πρέπει να αναγνωρίσουν. Θα πρέπει να αποτελούν παράδειγμα προς αποφυγή και όχι προς μίμηση από την κοινωνία. Να δουν το παράδειγμα του συνόλου των γιατρών που έχουν επιλέξει την υπεύθυνη στάση. Είναι άλλο πράγμα να μιλώ από την προσωπική μου θέση με την όποια ευθύνη έχω και άλλο να μιλώ από θέση ευθύνης. Δεν υπάρχει στον κόσμο κανένας οργανισμός Υγείας ή Υπουργείο Υγείας που να μην επισημαίνει την αναγκαιότητα, τη σκοπιμότητα και την ασφάλεια των εμβολιασμών».
Απαντώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» για την έλλειψη του απαραίτητου αριθμού γιατρών στα νοσοκομεία, μεταξύ αυτών και του νοσοκομείου της Δράμας και την εξουθένωση του ιατρικού προσωπικού για τον ίδιο λόγο, είπε ότι: «Είναι ένα πολύπλοκο πρόβλημα, το οποίο αναδεικνύεται από την πανδημία αλλά προϋπήρχε. Στη χώρα μας οι γιατροί αμείβονται πάρα πολύ χαμηλά και αυτό αποτελεί ένα πολύ μεγάλο αντικίνητρο για να προσέλθουν στα νοσοκομεία, τα οποία έχουν και λειτουργικά προβλήματα. Έχουμε ένα σύστημα που χρειάζεται επειγόντως εκσυγχρονισμό. Θα συζητήσουμε στην επίσκεψή μας στο Νοσοκομείο Δράμας το τι μπορεί να γίνει για τη λύση των άμεσων προβλημάτων. Το γενικότερο πρόβλημα όμως νομίζω ότι χρειάζεται βαθιές τομές από πλευράς πολιτείας για να μπορέσει να επιλυθεί με έναν τρόπο που θα δώσει πραγματική λύση».
H υπεύθυνη των υπηρεσιών του ΕΟΔΥ στη Δράμα, Δρ. Έλενα Γαμβρέλη, ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για την επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας Δράμας και απηύθυνε παράκληση και πρόσκληση ταυτόχρονα προς τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας, να σπεύσουν να εμβολιαστούν, να μην φοβούνται και να μην πέφτουν θύματα προκαταλήψεων. «Είναι ανάγκη να προχωρήσει ο εμβολιασμός σε όλους τους ανεμβολίαστους. Είναι μονόδρομος. Δεν υπάρχει άλλη λύση» τόνισε η κα Γαμβρέλη.