Αθανάσιος Κάζης: ένας αφοσιωμένος Δραμινός

0
4984

Mε τον συλλεκτικό του μόχθο ξανάφερε στο φως την άγνωστη εικόνα της παλιάς Δράμας

Του Δημήτρη Ι. Σφακιανάκη

Ο δεσμός των ανθρώπων με τον γενέθλιο τόπο είναι προπάντων συναισθηματικός. Kαι για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας -που οι παιδικές μνήμες τους επιμένουν να ξαναγυρνούν πιο φορτισμένες- “ο γενέθλιος τόπος είναι η πατρίδα και η ύπαρξή” τους, όπως σημείωνε θυμόσοφα ο Νίκος Καζαντζάκης. Aυτό ισχύει απολύτως για τον Θανάση Kάζη, τον Δραμινό που αγάπησε με πάθος την πόλη του και που πριν λίγες μέρες μας άφησε αναπάντεχα.
Ο Θανάσης Κάζης υπήρξε συλλέκτης περιωπής, δραστηριότητα στην οποία επιδόθηκε ολόψυχα, κυρίως μετά τη συνταξιοδότησή του, πραγματοποιώντας ταξίδια στο εσωτερικό ή το εξωτερικό, σε οίκους δημοπρασιών, σε παλαιοπωλεία και σε ιδιώτες, προκειμένου να προμηθευτεί ό,τι αξιοσημείωτο εντόπιζε, συνήθως γραμματόσημα ή σπάνιες φωτογραφίες της Δράμας. Το υλικό αυτό δεν το κρατούσε ζηλότυπα φυλαγμένο, παγιδευμένος στον γνωστό ναρκισσισμό των συλλεκτών. Ήταν ο πρώτος που έθετε την πλούσια συλλογή του στη διάθεση των ερευνητών γι’ αυτό και έχει γίνει σημείο αναφοράς σε λευκώματα και βιβλία που εστιάζουν στο παρελθόν της Δράμας.
Μυημένος από μικρός στον φιλοτελισμό, ίδρυσε το 1975 τη Φιλοτελική Εταιρεία Δράμας, της οποίας υπήρξε δραστήριος πρόεδρος για πολλά χρόνια, οργανώνοντας εκθέσεις με φωτογραφίες και εκτός Δράμας, στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η συλλεκτική ενασχόλησή του με το γραμματόσημο τον οδήγησε στη συλλογή ταχυδρομικών ντοκουμέντων που εστίαζαν στη δραμινή ιστορία. Πρόκειται για επιστολές, επιστολικά δελτάρια, κάρτες και καρτ ποστάλ, ένα πολυσχιδές υλικό, μέσα από το οποίο μπορεί ο ερευνητής να ανακαλύψει πλήθος πληροφοριών που διευρύνουν τον ορίζοντα των αναζητήσεών του, αρκεί βέβαια να αποκτήσει τη δεξιότητα να αποκωδικοποιεί αυτές τις πληροφορίες. Σ’ αυτό το θέμα, της ανάγνωσης και ανάλυσης των ταχυδρομικών ντοκουμέντων, ο Θανάσης Κάζης ήταν πραγματική αυθεντία, με πανελλήνια αναγνώριση από τους ομότεχνους συλλέκτες.
Απαύγασμα της πολύχρονης συλλεκτικής αναζήτησής του υπήρξε το λεύκωμα «Δράμα, εικόνες και μνήμες της παλιάς πόλης» (Δράμα, 2005). Ήταν το πρώτο λεύκωμα για την παλιά Δράμα, με σπάνιες, άγνωστες φωτογραφικές αποτυπώσεις του αστικού τοπίου και της καθημερινότητας των παλιών Δραμινών, ένα αποκαλυπτικό οδοιπορικό στον τόπο και τον χρόνο, πλαισιωμένο με το απαραίτητο πληροφοριακό υλικό. Στο λεύκωμα αυτό βρίσκει κανείς όχι μόνο φωτογραφίες που ζωντανεύουν το χαμένο παρελθόν της πόλης, αλλά και πρωτογενή ιστορικά ντοκουμέντα, πολύτιμα όχι μόνο για την τοπική αλλά και για την εθνική ιστορία. Πολλές από αυτές τις φωτογραφίες πλαισιώνουν σήμερα δημόσιους χώρους (Κεντρική Πλατεία, δημόσια καταστήματα) και ιδιωτικές κατοικίες. Δεν είναι τυχαίο ότι το λεύκωμα πραγματοποίησε τρεις διαδοχικές εκδόσεις, μεταφράστηκε και στα αγγλικά και κέντρισε ένα αφυπνιστικό, δημιουργικό ενδιαφέρον για το παρελθόν της πόλης μας. Τη σκυτάλη πήραν και άλλα λευκώματα, πιο εξειδικευμένα, αλλά πάντα με σημείο αναφοράς κάποια πτυχή του παρελθόντος της Δράμας. Επιπλέον, πολλοί άλλοι Δραμινοί, ευαισθητοποιημένοι για το προγονικό παρελθόν, άρχισαν να απελευθερώνουν από τα συρτάρια φωτογραφίες, από οικογενειακές συλλογές, που παρέμεναν για δεκαετίες φυλακισμένες και απροσπέλαστες. Τα τελευταία χρόνια, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέσα από ιστοσελίδες ή το facebook («Δράμα, γειτονιές–σπίτια–αναμνήσεις», «Παλιά Δράμα» «Νέα Κρώμνη Δράμας-Τσοπάγκα-Κομνηνοί» , «Η νέα Αμισός του χθες») έχουν αναρτηθεί εκατοντάδες παλιές φωτογραφίες, μερικές από τις οποίες έχουν ιστορική αξία, δεδομένου ότι φωτίζουν αξιοσημείωτες όψεις τής, έτσι κι αλλιώς, όχι ιδιαίτερα γνωστής ιστορίας της Δράμας. Σήμερα, χάρη στον Θανάση Κάζη αλλά και σε άλλους σημαντικούς Δραμινούς συλλέκτες (Στράτο Κασμερίδη, Φώτη Μπέγγα, Μιχάλη Βαβουλίδη, Γιάννη Αποστολίδη, Σάββα Κιόρογλου και άλλους) έχει επιτέλους ξεδιπλωθεί ικανοποιητικά μπροστά μας η εικόνα της παλιάς Δράμας, με τους δρόμους, τις συνοικίες της, τα δημόσια κτίρια, τους κήπους και την περιβάλλουσα φύση της.
Ο Θανάσης Κάζης ωστόσο ήταν προπάντων ένας ενεργός πολίτης που διατύπωνε ευθαρσώς δημόσιο λόγο για ό,τι αφορούσε την αγαπημένη του Δράμα. Το αμείωτο ενδιαφέρον για τα πράγματα της πόλης του τον ώθησε να δημοσιεύει πολύ τακτικά στον δραμινό τύπο κείμενά του με τα οποία ασκούσε κριτική και διατύπωνε προτάσεις. Όσοι διαβάζουμε τις τοπικές εφημερίδες θα θυμόμαστε άρθρα του όπου με ευστοχία και αίσθηση του ουσιαστικού (κι ας έλεγε ότι δεν ένιωθε άνεση με το γράψιμο) κατέθετε απόψεις, όπου συχνά προέτρεπε τους τοπικούς άρχοντες να πράξουν το αυτονόητο σε συγκεκριμένα προβλήματα πράγμα βέβαια που στη δημόσια ζωή, ειδικά της περιοχής μας, παραμένει ζητούμενο.
Ο Θανάσης Κάζης, με την αβίαστη ανεκτικότητα και αμνησικακία τού χαρακτήρα του, την καλοσυνάτη συγκαταβατικότητα στην επικοινωνία του, την πάντα καλοπροαίρετη διάθεσή του, ήταν ένας αγαπημένος Δραμινός φίλος που θα μας λείψει πολύ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!