Ο Δήμαρχος Παρανεστίου κ. Αναστάσιος Καγιάογλου μιλάει στα «Χ» για τις προοπτικές του οικισμού στο Μεσοχώρι και την επικείμενη λειτουργία των φυλακών
Την αξιοποίηση κάθε μέσου προκειμένου να συγκρατήσει τους νέους στον τόπο τους και να αυξήσει την τοπική οικονομική δραστηριότητα αξιοποιεί ο Δήμος Παρανεστίου. Οι πρωτοβουλίες αναβάθμισης του οικισμού στο Μεσοχώρι, οι διοργανώσεις δραστηριοτήτων βουνού αλλά και η συνδρομή στην επίλυση των όποιων προβλημάτων για την συντομότερη δυνατή λειτουργία του νέου σωφρονιστικού καταστήματος είναι μόνο μερικές από τις κινήσεις που γίνονται στην κατεύθυνση αυτή.
Κάθε χρόνο φοιτητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης πραγματοποιούν πρακτική άσκηση μένοντας στον οικισμό του Μεσοχωρίου για ένα περίπου μήνα. Μόνο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα φιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις του οικισμού τον οποίο ο Δήμος Παρανεστίου έχει αναβαθμίσει, περισσότεροι από 240 φοιτητές. Όπως αναφέρει ο Δήμαρχος Παρανεστίου Αναστάσιος Καγιάογλου στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας, πρόκειται για νέα παιδιά, τα οποία πέρα από την πρακτική άσκηση θα επισκεφθούν το Παρανέστι και τα καταστήματά του. Το ίδιο είχε γίνει και πέρσι, όπως εξηγεί ο κ. Καγιάογλου, συμπληρώνοντας ότι οι φοιτητές είχαν επισκεφθεί και άλλα σημεία του δήμου όπως η Αδριανή.
Ο οικισμός του Μεσοχωρίου που ήδη συνδράμει στην φιλοξενία επισκεπτών στην περιοχή θα αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο, όπως σημειώνει ο δήμαρχος, προσθέτοντας ότι υπάρχει ήδη μελέτη για την αναβάθμιση και των υπολοίπων οικίσκων που βρίσκονται στον οικισμό με κατάλληλο ξενοδοχειακό εξοπλισμό, προκειμένου να μπορούν να φιλοξενηθούν ακόμη περισσότερα άτομα. Αυτή τη στιγμή μπορούν να φιλοξενηθούν μέχρι 215 άτομα εξηγεί ο δήμαρχος, αλλά διευκρινίζει ότι εφόσον ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός και των υπόλοιπων οικίσκων με ξενοδοχειακό εξοπλισμό θα υπάρξει δυνατότητα φιλοξενίας 350 ατόμων. “Η μελέτη υπάρχει, περιμένουμε να ανοίξει κάποιο μέτρο από το Ταμείο Ανάκαμψης για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Υπάρχουν ακόμη 23-24 σπιτάκια που θέλουν ενεργειακή αναβάθμιση και αναβάθμιση των υποδομών του. Βέβαια στόχος μας είναι να βελτιώσουμε και τον περιβάλλοντα χώρο. Ο οικισμός φιλοξένησε άτομα στην γιορτή σπόρων του Πελίτι, ενώ και με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης φιλοξενούμε συνεχώς μαθητές και εκπαιδευτικούς. Έχουν φιλοξενηθεί σχολεία της Θεσσαλονίκης που έμειναν και στον οικισμό και στα ξενοδοχεία της περιοχής» αναφέρει ο κ. Καγιάογλου.
Οι προσδοκίες από τη λειτουργία του σωφρονιστικού καταστήματος
Από την άλλη πλευρά βέβαια ο Δήμος Παρανεστίου περιμένει και την έναρξη της λειτουργίας του σωφρονιστικού καταστήματος, εκτιμώντας ότι αυτό θα δημιουργήσει ένα πρόσθετο κύκλο εργασιών στην περιοχή. Ο κ. Καγιάογλου επισημαίνει ότι είναι πολύ θετικό για την περιοχή του Δήμου Παρανεστίου ότι θα λειτουργήσει το σωφρονιστικό κατάστημα. «Για την ακρίβεια λειτουργούν ήδη αλλά χωρίς φυλακισμένους» υπογραμμίζει για να εξηγήσει: «Υπάρχει ήδη ο διευθυντής, η γραμματεία, το διοικητικό προσωπικό, έχουν προσληφθεί οι εσωτερικοί φύλακες και αν δεν μεσολαβούσαν οι εκλογές πιστεύω ότι θα είχε ολοκληρωθεί η εκπαίδευση και των εξωτερικών φρουρών, ώστε να αρχίσει η υποδοχή των φυλακισμένων που θα είναι σε πρώτη φάση το maximum 150 άτομα. Προσωπικά πιστεύω ότι το κατάστημα θα δεχθεί φυλακισμένους από τον Σεπτέμβριο και έπειτα. Εμείς πάντως σαν δήμος προσπαθούμε να βοηθήσουμε σε όποιο θέμα ζητείται η βοήθειά μας. Όπως έγινε και με την προμήθεια κάδων αλλά και με την διάθεση χημικών τουαλετών αφού δεν λειτουργεί ακόμη το δίκτυο ύδρευσης αποχέτευσης και ο βιολογικός καθαρισμός που δεν είχε λειτουργήσει ποτέ».
Ο Δήμος Παρανεστίου πάντως παρά το γεγονός ότι είναι ικανοποιημένος από την επικείμενη λειτουργία των φυλακών, περιμένει άμεσα να γίνει η εκπαίδευση των εξωτερικών φρουρών και να αρχίσει η φιλοξενία κρατουμένων. Αυτό γιατί εκτιμά ότι ο κύκλος εργασιών από την πλήρη λειτουργία του σωφρονιστικού καταστήματος θα συμβάλει στην τοπική οικονομική δραστηριότητα αλλά και θα δώσει κίνητρα παραμονής σε δημότες του Παρανεστίου που έχουν προσληφθεί σε αυτό για εργασία.