Σε συνεδρίαση του τις προηγούμενες ημέρες το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Προσοτσάνης, ενέκρινε την συμμετοχή της Δημοτικής Επιχείρησης στην υλοποίηση του εγκεκριμένου έργου “Modernization, promotion and exploitation of caves – My Caves” ως εταίρου στο πλαίσιο της 2ης Πρόσκλησης του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Συνεργασίας “ΕΛΛΑΔΑΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 2014-2020”.
Το πρόγραμμα γίνεται σε συνεργασία με το Δήμο Νέας Ζίχνης ως συντονιστή εταίρο, την Επιχείρηση Διαχείρισης Σπήλαιο Αλίστράτης Α.Ε., τον Τουριστικό Οργανισμό «Karlak» (Tourist Organization “Karlak”) της Βουλγαρίας, τον Τουριστικό Σύλλογο «Rodopeya» (“Rodopeya” Tourist Association) της Βουλγαρίας και το Τεχνικό Κολλέγιο Smolyan του Πανεπιστημίου Plovdiv (Plovdiv University – Technical College of Smolyan) της Βουλγαρίας. Ο συνολικός προϋπολογισμός του υπό υλοποίηση έργου, μετά τις αναθεωρήσεις της Κοινής Γραμματείας, ανέρχεται στις 839.482,15 ευρώ, από τα οποία 140.131,85 ευρώ αφορούν τον προϋπολογισμό της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Προσοτσάνης.
Το συγκεκριμένο έργο διαπιστώνει τον σημαντικό αριθμό σημαντικών φυσικών οικοτόπων και την ύπαρξη διαφόρων τοποθεσιών ιδιαίτερης αισθητικής και περιβαλλοντικής σημασίας που συναντώνται στη διασυνοριακή περιοχή. Επίσης, τα σπήλαια αποτελούν ένα μοναδικό και ευάλωτο τμήμα της φυσικής και αρχαιολογικής μας κληρονομιάς και ταυτόχρονα αποτελούν τα φυσικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της διασυνοριακής περιοχής. Αποτελούν επίσης έναν πολύτιμο επιστημονικό πόρο, που αποδεικνύει την ανθρώπινη πολιτιστική αλλαγή και την ανάπτυξη του τοπίου καθώς και τις αλλαγές στο κλίμα. Ταυτόχρονα, παρατηρείται η έλλειψη σχεδιασμού και η εφαρμογή δράσεων που θα ενισχύσουν τη βιωσιμότητά των σπηλαίων και θα προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους επισκέπτες.
Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως η κύρια πορεία δράσης στη διαδικασία ανάπτυξης εναλλακτικού τουρισμού στην διασυνοριακή περιοχή κατευθύνθηκε στην κατασκευή υποδομών. Έτσι, ο κύριος στόχος του εγκεκριμένου έργου είναι η ενσωμάτωση καινοτόμων μεθόδων υψηλής ποιότητας και σύγχρονου εξοπλισμού ώστε να καταστούν οι σπηλιές της διασυνοριακής περιοχής ελκυστικές για τους τουριστικούς προορισμούς. Με αυτό τον τρόπο, το έργο θα καταβάλλει προσπάθειες για τη δημιουργία ολοκληρωμένων τουριστικών προορισμών, προκειμένου να καταπολεμηθούν οι στάσιμες αναπτυξιακές τάσεις και οι χαμηλές προκλήσεις στον τομέα της τουριστικής ικανότητας που επικρατούν σε όλη τη διασυνοριακή περιοχή.
Το έργο στοχεύει, επίσης, στη δημιουργία συνεργατικών δραστηριοτήτων και ενεργειών, ώστε μέσα από την επικοινωνία, την ανταλλαγή γνώσης, τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών και τις κοινές δράσεις οι δύο χώρες να συμβάλλουν στην αύξηση της επισκεψιμότητας των σπηλαίων στην διασυνοριακή περιοχή από περισσότερους τουρίστες, αλλά και στην ευαισθητοποίηση σχετικά με όλες τις πτυχές που αφορούν τη σημασία της διατήρησης των σπηλαίων και τη σημασία τους ως τόπων φυσικής κληρονομιάς και επιστημονικού ενδιαφέροντος στην διασυνοριακή περιοχή.